Bojan Zajc je razočaran nad razpletom sezone v Ligi Ebel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bojan Zajc je razočaran nad razpletom sezone v Ligi Ebel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Groznik in Miha Verlič
Boštjan Groznik je eden redkih igralcev zeleno-belih, ki mu ni odveč odvreči rokavic. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jerry Kuhn
Jerry Kuhn se je izkazal na številnih tekmah, zato mu ne manjka ponudb drugih klubov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jan Muršak
Ko je Jan Muršak pomahal v slovo, je šlo vse navzdol. Foto: Aleš Fevžer
Mike Posma in Bojan Zajc
Mike Posma in Bojan Zajc sta leta 2008 popeljala Olimpijo v finale Lige Ebel. Foto: MMC RTV SLO

Novinar športnega uredništva na Valu 202 Marko Pangerc, ki je odličen poznavalec hokejskega dogajanja v Sloveniji, je opravil daljši pogovor s 47-letnim strokovnjakom. Nekdanji robustni branilec zelo zameri svojim izbrancem, da so igrali preveč mehko in dopuščali nalete tekmecem na vratarja Jerryja Kuhna. Olimpija se ni prebila med najboljših osem ekip v Ligi Ebel, izgovorov pa Zajc ne išče. Raje bo naredil temeljito analizo in pripravil ekipo za državno prvenstvo. Še vedno igra v nočni hokejski ligi, brez športa pač ne more.

- O neuvrstitvi v končnico Lige Ebel:
Dejstvo je, da nam ni uspelo. Zdaj so vsi lahko pametni, treba bo analizirati vzroke. Zgodil se nam je Jan Muršak v pozitivni smeri, z njegovim odhodom pa se je vse spremenilo na slabše. Tujci so igrali zelo dobro v prvem delu, v drugem delu so bolje igrali domači igralci. Na koncu nam je malo zmanjkalo, potrebovali bi še kakšnega dodatnega igralca, saj je bilo tudi nekaj poškodb. Naš proračun je omejen, tekmeci imajo na razpolago precej več denarja. A to ne sme biti izgovor. Če se je delalo v smeri sanacije kluba, potem ni nič narobe. Imeli smo tudi dobro opozorilo. Na Jesenicah so šli z glavo skozi zid. Pri nas se to ne sme zgoditi.

Novembra in decembra smo igrali zelo dobro, nikakor pa se nismo mogli odlepiti od mest pri dnu lestvice. Naši tekmeci so vedno zmagovali. Sreča v športu zame ni najpomembnejša. Če se plošček od vratnice odbije v igrišče, je vedno za to razlog. Morda nismo dovolj kakovostni, morda si nismo zaslužili. Nekajkrat smo bili velikokrat boljši, pa nismo zmagali. Na prvi letošnji tekmi v Znojmu smo bili veliko slabši tekmec, pa smo na koncu zmagali s 5:3. Reševal nas je Kuhn. V Dornbirnu smo bili veliko boljši v petek, morali bi zmagati s 5:0, pa je šlo vse v drugo smer in izgubili smo po podaljšku. Nismo si zaslužili končnice, druge ekipe so si zasluženo prebile med osmerico. Izgovorov ne sme biti.

- O izjemnem Janu Muršaku:
Po odhodu Jana Muršaka je nastala velika praznina. Bil je z naskokom najboljši igralec Lige Ebel. Vsi drugi igralci, ki so ob "lockoutu" zaigrali v Ligi Ebel, imajo v Ligi NHL boljši status v najboljši ligi na svetu. Jan se bojuje za preživetje v Detroitu, ostanejo mu le drobtinice. Na lestvici strelcev Lige NHL trenutno vodi Tomas Vanek, ki se ni izkazal v Ligi Ebel. Muršak igra v odlični ekipi, v Detroitu so sami mojstri. V četrtem napadu ni prostora za kreativnost, treba je zgolj odigrati, da se spočijejo nosilci igre. Muršak je bil pravi vodja garderobe, naredil je sproščeno vzdušje. Ko smo imeli le tri igralce na ledu, sem ga poslal na led. Vrgel se je pod plošček z glavo naprej in dal signal vsem drugim. Tudi drugi trenerji so ga hitro opazili, Muršak je res odločen igralec.

- O tujih okrepitvah:
Naša sredstva so zelo omejena, ne moremo si privoščiti igralcev z dodano vrednostjo. O tem odloča vodstvo kluba. V ključnih trenutkih potrebuješ takega igralca, to se je zelo poznalo ob "power playu". Ostali smo brez branilcev, Patrick Coulombe se je poškodoval, Mike Ratchuk je odšel v ZDA, tudi drugi so igrali poškodovani.

Proračun kluba je letos precej nižji, denarja za močne okrepitve ni. Kuhn, Brock McBride in Chris D'Alvise so se izkazali. Upravičili so vložek. Tržišče dela svoje, Olimpija je odskočna deska. Tujci gledajo korak naprej, z dobrimi igrami v Ljubljani dobijo boljše pogodbe drugje. Fantje, ki so lani blesteli v Tivoliju, imajo letos dvakrat višjo pogodbo. To je dobra reklama za naš klub. V zadnjih letih smo kar nekajkrat izbrali prave tujce.

- O premalo agresivnih branilcih:
Letos mi je bilo najtežje gledati moje varovance, ko so delovali prestrašeno. Imeli smo najbolj neagresivno ekipo v zadnjih letih. Po domače rečeno, imeli smo "pussy" ekipo. Dogajanje okoli našega gola je bilo negledljivo. Še posebej se je to poznalo, ko je manjkal Boštjan Groznik, nismo imeli takih karakterjev. Muršak je dobro premikastil igralca Gradca, gledalci pa so zares uživali. Drugih takih primerov ni bilo. Enkrat sem sredi tekme znorel in dejal, da plačam 100 evrov igralcu, ki se bo prvi stepel. Odziva ni bilo, stepel se ni prav nihče. V naših časih bi se mi že na ogrevanju pobili, če bi trener plačal 100 evrov. Težko se sprijaznim s tem, vsi so 'vletavali' na našega vratarja, odziva pa ni bilo. Včasih sem se hotel kar skriti pod trenersko klop. Nasprotni trenerji so se pripravili na to, igralci nasprotnika so drsali čez vratarjev prostor. Počeli so, kar so hoteli, okoli našega gola.

Imam cel arhiv zapiskov in videoposnetkov. Zdaj bo dovolj časa za analize in razmislek. Upam, da v naslednji sezoni ne bom več vodil fizično tako šibke ekipe. V Ljubljani so tekmeci v preteklih sezonah vedno imeli spoštovanje do nas. Za pretep se zdaj dobi le pet minut, gledalci uživajo v tem. V naslednji sezoni se bo igralo agresivneje.

- O državnem prvenstvu:
Ne vemo še, kakšen bo urnik državnega prvenstva. Če ne bo tekem, bo to grozno za igralce. Ekipi Slavije in Triglava igrata zelo dobro v Ligi INL, tudi na Jesenicah gradijo močno ekipo. Vsi bodo imeli velik motiv proti nam in ne bo lahko. Upam, da se bo kmalu začelo državno prvenstvo, najti je treba ugoden sistem za vse. Na Madžarskem Sapa sploh ne bo igrala v končnici.

Državno prvenstvo je popolnoma zbledelo. Pogrešam večne derbije, letos bi bil Bežigrad premajhen za tako tekmo. Upam, da se zgodba na Jesenicah obrne na bolje. Morda se že v naslednji sezoni vrnejo v Ligo Ebel, a samo od patriotizma se ne da živeti, treba je imeti urejene razmere. Mladi talenti morajo nekje igrati, na Jesenicah bi bil prostor za tri dobre napade domačih igralcev. Brez dveh močnih klubov vse skupaj vodi v katastrofo.
- O rivalstvu z Jesenicami:
Vedno sem navijal za Jesenice proti drugim klubom, čeprav smo bili na ledu "smrtni sovražniki". Po koncu tekme smo bili vedno prijatelji. Vedno sem užival na večnih derbijih, najslajša pa je bila zmaga na Jesenicah, kjer hokej res veliko pomeni. Ko je bil trener Jesenic Rudi Hiti, me je hotel iz Vojvodine pripeljati na Gorenjsko. Na klubskem sestanku so se nato odločili, da ne bodo vzeli "žabarja". Dejstvo, da sem iz Domžal, mi ni pomagalo, na koncu sem odšel v Medveščak in se veselil dveh naslovov prvaka.

- O izjemnem uspehu reprezentance:
Uvrstitev reprezentance na olimpijske igre je največji čudež na ledu. Večji od tistega leta 1980, ko so ameriški študentje premagali Sovjetsko zvezo na olimpijskih igrah. Z lahkoto lahko pridejo iz Hollywooda v Slovenijo posnet film o slovenskem čudežu na ledu.

Posma je bil najboljši, a ga je premagala steklenica
Mike Posma je najboljši trener, s katerim sem imel priložnost delati. Bil je taktično izjemen in vrhunski motivator, a ga je žal premagala steklenica.