Izbor šport

Poudarki

  • Odmevi po koncu DP-ja v hokeju
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 30 glasov Ocenite to novico!
Leto in dva dneva po zadnjem naslovu so Jeseničani znova dvignili pokal v Tivoliju. Foto: BoBo
Andrej Tavželj je pravi kapetan. S svojimi bogatimi izkušnjami je ključen za razvoj mladih hokejistov. Foto: BoBo
Zahodna tribuna Tivolija je bila znova popolnoma v rdeči barvi. Foto: BoBo
Gaber Glavič se je zares izkazal na mestu glavnega trenerja. Foto: BoBo
Tilen Spreitzer je branil na vseh finalnih tekmah, saj je bil Robert Kristan poškodovan. Foto: BoBo
VIDEO
Tavželj: Včasih so bile d...
VIDEO
Jeseniško veselje v Tivoliju
VIDEO
Glavič: Ekipa posluša in...

Dodaj v

Želja Glaviča izpolnjena - Jeseničani v pravem slogu do naslova

V Tivoliju še naprej brez tujcev
15. april 2018 ob 07:42
Ljubljana - MMC RTV SLO

Jeseniški hokejisti so v soboto v Tivoliju kronali odlično sezono z zasluženim naslovom državnega prvaka. SŽ Olimpija je bila v finalu zelo žilav tekmec.

Četrtfinale Alpske lige pred mesecem dni je nakazal, da bo finalna serija končana ekspresno, a železarji so se morali pošteno potruditi za 12. naslov v samostojni Sloveniji. Zmaji so v zadnjem mesecu napredovali, na četrti finalni tekmi pa so bili znova v podrejenem položaju (1:4). Jeseničani imajo daljšo klop, drsalno so precej boljši in v težkih trenutkih lahko računajo tudi na odličnega vratarja Clarka Saundersa.

Gaber Glavič je sijajno vodil ekipo v prvi sezoni na mestu glavnega trenerja. Pogodbo ima tudi za naslednjo sezono in želi nadaljevati uspešno delo z mladimi. O kakovosti jeseniškega hokeja priča tudi uvrstitev v finale lige Young Stars, kjer je bila v finalu boljša Alba po napetih petih srečanjih.

V Tivoliju še naprej brez tujcev
V Ljubljani so poleti začeli novo zgodbo na zdravih temeljih. Izplačila so bila redna, kar je bila v preteklih sezonah prava redkost. Predsednik Tomaž Vnuk stavi na slovenske hokejiste, o tujcih ne razmišlja in tudi v naslednji sezoni jih zelo verjetno v Tivoliju ne bo. Za odmevnejše izide bo treba okrepiti moštvo. V finalu se je zelo poznalo, da sta manjkala poškodovana Robert Kristan in Matic Kralj, na zadnji tekmi pa zaradi poškodbe roke ni igral tudi steber obrambe Kristjan Čepon.

Glaviču žal zaradi izpada v polfinalu Alpske lige
"Odvalil se mi je kamen od srca. Vsi so pričakovali, da bomo to serijo dobili. Če bi tretjo tekmo na Jesenicah dobili po preobratu v zadnjih minutah, ne bi bil zadovoljen zaradi slabe igre. Želel sem osvojiti naslov v slogu in to nam je uspelo. Hotel sem videti Jesenice, ki so prepoznavno igro prikazovale celotno sezono. Z ogromno drsanja smo prisilili tekmece k napakam in to se je tokrat znova obrestovalo," je na začetku pojasnil 40-letni Glavič.

"V finalno serijo smo šli z desetimi zmagami na enajstih derbijih in težko je dopovedati igralcem, da naslov ne bo prišel kar sam od sebe. Zelo se je poznala tudi utrujenost pri mladih igralcih, ki so igrali finale lige Young Stars," je razlagal Glavič, ki upa, da bodo nekateri njegovi varovanci igrali tudi za slovensko reprezentanco na svetovnem prvenstvu v Budimpešti konec aprila.

Vsega v prvi sezoni ni mogel osvojiti
Končna ocena sezone je seveda pozitivna: "Po začetnih dvomih je sezona potekala in se tudi iztekla nad pričakovanji. Zelo mi je žal, da smo izpadli v polfinalu Alpske lige proti Rittnu. V številnih elementih igre smo bili boljši, žal pa ne tudi v realizaciji. Vsega v prvi sezoni na klopi Jesenic seveda tudi nisem mogel osvojiti. Pogodbo imam tudi za naslednjo sezono, saj je bila to moja želja že pred sezono. Nadaljevati moramo začeto delo z mladimi igralci."

Lige Ebel ne bo brez posluha pokroviteljev in občine
Glavičeva filozofija je igra s štirimi napadi in ne z izstopajočimi posamezniki. Individualna dokazovanja ne prinašajo uspeha, zato ga taki igralci ne zanimajo. Seveda številne navijače Jesenic zanima, če je kakšna možnost, da bi se kmalu vrnili v Ligo Ebel.

"Lige Ebel ne moremo igrati brez posluha pokroviteljev in občine. Nimamo ekipe za zgornji del Lige Ebel, lahko pa bi igrali z dodatkom kakšnega tujca. Stavimo seveda na razvoj mladih hokejistov," je poudaril Glavič, ki je v zadnjih dneh zelo malo spal, saj je tudi trener vratarjev pri reprezentanci in v naslednjih dneh ga čaka še veliko dela.

Tavželj: Klubi podhranjeni na vseh področjih
Pokal je pred številnimi navijači rdečih dvignil kapetan Andrej Tavželj. "Po dolgem času smo prikazali veliko drsanja in tekmecu dali malo prostora. Vse skupaj smo imeli pod nadzorom in ni bilo nobene infarktne končnice. Taktično se je Olimpija približala, imajo veliko več moči v primerjavi z začetkom sezone. V letošnji sezoni smo mi lahko narekovali ritem igre na derbijih in res škoda, da na začetku finala nismo tako igrali."

"Izpolnili smo cilje v tej sezoni. Škoda, da ni bilo presežka v Alpske ligi. Zelo mi je žal tiste serije proti Rittnu. Z veseljem bi igral finalne tekme in mladi igralci bi nabirali izkušnje. Proti boljšim tekmecem nam je zmanjkalo v taktičnem smislu, mlajši igralci imajo veliko talenta, a ne smejo počivati na lovorikah," je povedal izkušeni branilec.

Tavželj zelo dobro pozna položaj v slovenskem klubskem hokeju, saj je večino kariere igral za Olimpijo. "V Sloveniji se zelo pozna, da so klubi podhranjeni na vseh področjih. Predsednik Pogačar se je trudil, trener Glavič je imel preveč dela. Vsi verjamemo v njegovo delo. Vesel sem, da je tako lepo začel trenersko kariero. Že septembra sem videl, da gredo stvari v pravo smer. Težko je motivirati igralce za tekme, kjer je le 500 gledalcev. Igralci smo dobili vse, kar smo si prislužili," je še dodal kapetan prvakov.

Vnuka še vedno peče poraz na drugi tekmi
Jure Vnuk je sredi januarja nasledil Andreja Brodnika na klopi Olimpije. V četrtfinalu Alpske lige je Jeseničanom napovedal vojno, a njegovi izbranci niso bili v pravi formi. V finalu državnega prvenstva je ubral precej bolj umirjen ton in tudi igra zeleno-belih je imela rep in glavo.

"Misli se mi vračajo na drugo tekmo, ki bi jo lahko dobili. Ta tekma me najbolj boli. Tokrat smo bili najslabši v finalni seriji. Preveč moči smo porabili za zmago v četrtek na Jesenicah. Drsalno smo popustili, ne najdem pa pravega razloga," je pojasnil junak finala leta 1995, ko je Olimpija slavila prvič v samostojni Sloveniji.

Odkril branilca Pesjaka
"Od četrtfinala Alpske lige smo spremenili taktiko. Takrat smo se kar predali in bil sem zelo jezen na ekipo. Zdaj smo odkrili novega branilca. Na Pesjaka sem ponosen. Popravili smo drsalno formo. Res smo garali v zadnjem mesecu, a prepozno smo začeli delati na ta način," je razlagal Vnuk, ki je pričakoval boljši obisk na četrti tekmi po zmagi v Podmežakli, a v soboto je veliko navijačev odšlo na nogometni derbi v Stožice, kjer je Olimpija remizirala z Domžalami (1:1).

Vnuk ni iskal izgovorov, čeprav so poškodbe močno zdesetkale ekipo: "V finalu smo bili v velikih težavah zaradi poškodb. Lahko si predstavljate, kako bi bilo, če bi imeli Roberta Kristana v vratih, v napadu Matica Kralja in v obrambi Kristjana Čepona, ki nam je manjkal na zadnji tekmi zaradi poškodbe roke. Prav v obrambi smo imeli veliko težav zaradi številnih sprememb, ki jih je bilo treba narediti po poškodbah. Spreitzer me je navdušil v vratih, vsekakor pa smo pogrešali Kristana."

Rezerve v fizični pripravi
"Na klopi Olimpije sem bil zelo kratek čas. Popolnoma nekaj drugega je, če vodiš moštvo od začetka priprav do konca sezone. Mislim, da smo naredili korak naprej. Fantom bom stisnil roko ob koncu sezone in jim naročil, naj se poleti maksimalno pripravijo na naslednjo sezono. Imamo še precej rezerve v fizični pripravi. To je treba narediti poleti. Igro je treba graditi skozi celotno sezono in ne skušati pred odločilnimi tekmami vse spreminjati na vrat in nos," je sezono ocenil Vnuk, ki je poudaril, da tudi v prihodnosti ne bo nobenih tujcev. Olimpija bo stavila le na domače igralce.

O naslednji sezoni še ne razmišlja: "V slovenskem prostoru šteje le številka ena. Vseeno mi na koncu tudi srebrna medalja nekaj pomeni. O naslednji sezoni bom razmišljal, ko se bom vrnil z jadrnice."

Pesjak: Zaradi prekratke klopi smo pregoreli
Olimpija je imela velike težave na branilskih položajih, zato se je Miha Pesjak preizkusil v novi vlogi. Bil je zelo uspešen, dosegel je tudi dva zadetka. Najboljši strelec Olimpije v Alpski ligi Andrej Hebar v finalu ni zadel niti enkrat.

"V primerjavi s četrtfinalom Alpske lige smo naredili korak ali celo dva naprej. Finalna serija se je morda prelomila na drugi tekmi v Tivoliju, ki bi jo morali dobiti. Po vodstvu z 2:0 v zmagah je bilo Jeseničanom malce lažje. Na tretji tekmi smo zmagali, na četrti pa nam ni uspelo in Jeseničani zasluženo slavijo naslov," je dejal Pesjak.

"Trener Vnuk je prišel do ideje, da skuša osvežiti ekipo na branilskih položajih. Želel je več hitrega drsanja, zato sem treniral dva tedna na branilskem položaju. Bil sem presenečen, da sem se tako dobro znašel na tem položaju. To je bila velika izkušnja. Manjkali so ključni igralci naše ekipe. Kristan je najboljši slovenski vratar, Kralj je eden naših najboljših strelcev, Čepon pa steber obrambe. Imeli smo prekratko klop in pregoreli smo na tej zadnji tekmi," je povedal eden boljših hokejistov Olimpije v tej sezoni.

Olimpija ni osvojila nobene lovorike. Vseeno so v Tivoliju začeli novo zgodbo: "Šele avgusta je bila sestavljena ekipa. Vse skupaj je bilo zelo na hitro. Jeseničani so imeli več časa. Razlika v finalu je bila minimalna v njihovo korist. Dve leti že Olimpija ni premagala Jesenic v Tivoliju, na Jesenicah igramo bolj sproščeno."

Pomemben občni zbor v petek na Jesenicah
V petek bo zelo zanimiv redni občni zbor na Jesenicah. Uspešni predsednik Anže Pogačar je poudaril, da ne bo več kandidiral. V zadnjih štirih letih je zelo uspešno vodil klub, a očitno se na Ledarski 4 obetajo spremembe.

Aleš Golob
Prijavi napako
Komentarji
kurjac
# 15.04.2018 ob 08:45
CESTITKE rdecim ob osvojitvi kante !!!!!
Horst
# 15.04.2018 ob 08:07
Glede na mesto,ki ga nekateri imenujejo "prestolnica" in je v njem združena v večini vsa gospodarska moč, bi bilo smiselno,da ima hokej močno podporo,predvsem finančno za vzgojo mladih. Slovenski hokej (brez ugovora) spada tja kot celovški in beljaški,ne glede na njihove uspehe.Torej EBEL.Tudi Jeseničani v tej slovenski rekreacijski ligi ne bodo prišli daleč brez ustreznega ,enakovrednega nasprotnika.
peglezn
# 15.04.2018 ob 14:15
Hokej igraš zaradi gledalcev in v tem smislu je ljubljanski hokej res žalosten. Še tiste tri talente, ki jih Olimpija ima, bo prej ali slej minilo igrati samo pred atijem in mamico.

Tako da, bolj kot hokejisti so tapravi pocarji v prestolnici najbednejši gledalci v Sloveniji.

Tistim sedmim zelencem z bobnim pa vsa čast.
liliputput
# 15.04.2018 ob 10:05
Čestitke Jeseničanom!!!
rdeca caplja
# 15.04.2018 ob 09:44
Vceraj je blo to tako kot celo sezono. Suvereno. JE SE NI CE!
KRPANI
# 15.04.2018 ob 11:17
Vnuk pa naj malo razmisli kaj bi moral narediti dobre 4 minute pred koncem.
Pozabil vzeti timeout in potegniti vratarja ven ob številčni prednosti. Ah Jurček no....
Potem pa še veleum Hebar stori neumnost. Čisto po njegovo.
Bravo Jesenice.
joy
# 15.04.2018 ob 08:40
Lani se je zacelo obdobje prevlade Jesenic, ki bo trajalo se cca. dve ali tri leta. Ko je Olimpija dominirala je bilo obratno. Klub rabi nekaj let, da se spet sestavi. Tako to je.
športek
# 15.04.2018 ob 08:18
Dokler boste imeli v glavi, da je Čepon steber obrambe se nam res slabo piše.
corn
# 15.04.2018 ob 16:03
olimpija no1
Support your local club ne gleda na ligo in kvaliteto. Če se prav spomnem ste za nogometno Olimpijo hodili navijati tudi v 5.ligi.
peter27dd
# 15.04.2018 ob 09:13
čestitke
nacionale
# 15.04.2018 ob 10:07
Če vam to tako veliko pomeni, vam brez težav iskreno čestitam. Prijatelj Arso dečko, tudi tebi kot enemu najzvestejših navijačev iz srca privoščim in ti iskreno čestitam.
Sujo
# 15.04.2018 ob 16:02
jst bi pa za vcerajsnje navijanje pohvalil zelene. drzali so do konca bobne in ploskali svojim, dokler so billi na ledu. mal vas je, ampak s srcem, bravo. naš so učer igral tok k so mogl. če bi zeleni v drugi prvi zadeli bi blo škakljivo.....

JE SE NI CE!
Na pou Slovenc
# 15.04.2018 ob 11:39
Ejga, kua smo jih narezal stari,nimaš kej, prou žešče tekma, sploh ni šuoh, sploh ni šuoh...
QUENDI
# 15.04.2018 ob 09:36
....vzpodbudno za slo hokej.....
corn
# 15.04.2018 ob 19:03
Rtvslo sram vas je lahko, v prispevku govorite da je Ilimpija z golom Pesjaka prisla na gol zaostanka in da je Cimzar s strelom v prazen gol postavil koncni izid 1:3.

Z golom Pena so jesenicani prisli na 0:3, Pesjak je znizal na 1:3 in Cimzar postavil koncni izid 1:4.

Saj ni vazno kaksen je hokej in kvaliteta ter da vas ne zanima ampak delo za katero ste placani opravite korektno in posteno.
Arso
# 15.04.2018 ob 12:09
Kristan, najboljši slovenski vratar,
Čepon pa steber obrambe, noro.

Za nacionalnega še odgovor, kaj
je bil vzrok slabe igre Jesenic.
Jesenice so premalo resno vzele
tekmeca in so mislile, da bodo
zmage prišle kar same od sebe.
slešer
# 15.04.2018 ob 11:38
Čestitke Jesenicam, kjer se res dobro dela z mladimi. Olimpija pa se ne reši teh ta starih, ki jih komaj gledamo, pa po njihovo izkušeni, le kaj so prinesle te izkušnje!? Le podaljšal ste jim gnezdo, da ne bodo klošarji, ker šolal se tko niso nikoli. Bravo Glavič, k je vsem ta starim pokazal vrata. Tivoli je pa zafural igralcev nekako za dva polna avtobusa, kjer je na enem busu 53 sedežev. Njihove "okrepitve" so pa pomilovanje vredne medtem, ko svojih enostavno nimajo.....
Arso
# 15.04.2018 ob 16:57
nacionalni

Dečko, ti se moraš držati, saj so tvoji izgubili.
Torej drži se in pamet v glavo do naslednje
sezone.
qwatebriga
# 15.04.2018 ob 18:23
kurjac
No zdej je pa cs da tud jst cestitam tardecim ob naslovu prvaka !! CESTITAM !!


Pošteno od tebe, nobene žalitve ni zaznati. Tudi jaz (še enkrat) čestitam zelenim za borbo do konca. Izgubili so tudi kakšno tekmo, v kateri so bili boljši od Jesenic.

Pesjak:
Kristan je najboljši slovenski vratar


Uf, ta je pa dobra. Le kaj bi na to rekel Krole? Pa še kdo...
športnik 100
# 15.04.2018 ob 12:06
Ćestitke Jesenicam...bili so boljši. Olipija tudi v paewr playu ni imela ideje kako zabiti gol.
Bolj pa boli...da hokej ni medijskao ni navijaško bolj pokrit. V prvi tretini je bilo skoraj več Jeseničanov na tekmi.. Bolj ko se je tekma bližala koncu bolj so bili glasni. Na naši ljubljanski strani pa je bilo vse bolj komorno. Žalostno z ozirom da je naša reprezentaca igrala na Olimijadi.
Arso
# 15.04.2018 ob 19:07
O, Janči, upal, da se nisi napil od žalosti.
sela666
# 15.04.2018 ob 20:34
Pa kje je ta Savolainen spet videl, da si Hebar zasluži vpoklic v reprezentanco. Vse kar je zdajle v finalu DP-ja pokazal (razen tiste podaje Zorku) je bilo cel kup igranja z visoko palico. Bi se marsikateri napadalec bolj zaslužil vpoklic kot on.
Samo Zakes
# 16.04.2018 ob 06:59
Temu zgoraj se končno lahko reče hokejski članek.
Je pa zbral ... z mojim vred ... 30 komentarjev. En taka je tudi današnja percepcija hokeja v slovenski javnosti.
Ekipi pa čestitam za celoletno delo.
Spet sem imel prav, jbg :)
Arso
# 15.04.2018 ob 12:12
Sine nacionalni hvala za čestitke.
Vem, da niso iskrene glede na
tvoje žaljivke.
Hockeyone
# 16.04.2018 ob 11:50
Čestitke rdečim borcem za zaslužen naslov prvaka!!!

Čestitam tudi zelenim za dobre igre (sploh v končnici)! Navijači zelenih pa (razen tistih 7 zagrizenih z bobnom - bravo) zaslužijo oceno negativno - na Jesenice jih pride med 5 in 10 v LJ pa jih je bilo celih 200 gledališčnikov (verjetno večinoma sorodniki).
sela666
# 16.04.2018 ob 08:04
Ja si Zajc biolj zasluži kot Hebar, pa se najde tako pri rdečih kot tudi pri zelenih še kakšen, ki bi si bolj zaslužil kot Hebar.
slešer
# 15.04.2018 ob 23:42
Je ta star Zajc joku v pisarni pa so še ta mauga Zajca vzel...tolk od tega kdo si kaj zasluž
nacionale
# 15.04.2018 ob 12:18
Arso dečko, motiš se.
Čestitke so iskrene.
Drži se!
nacionale
# 15.04.2018 ob 21:18
Pa sej smo vpoklical tud Zajca.
Janko1973
# 15.04.2018 ob 18:30
Nehajte se norčevati iz Arsa dečka, to ni lepo.
nacionale
# 15.04.2018 ob 11:31
O KRPANI, kakšni so občutki, si srečen? Ti privoščim. Čestitam!
olimpija no1
# 15.04.2018 ob 14:05
Pa kdo sploh še gleda ta vaški hokej,razen jeseničanov? To ni H,od hokeja...
Kazalo