Klub aktualnih državnih prvakov je močno občutil recesijo. Številni igralci so zaradi zamujanja s plačilom odšli z Jesenic, kakšna bo ekipa za prihajajočo sezono in kdo jo bo vodil še ni povsem znano. Foto: Iztok Novak
Klub aktualnih državnih prvakov je močno občutil recesijo. Številni igralci so zaradi zamujanja s plačilom odšli z Jesenic, kakšna bo ekipa za prihajajočo sezono in kdo jo bo vodil še ni povsem znano. Foto: Iztok Novak
Jesenice
Stanje na Jesenicah je resno, a (finančni) načrt je pripravljen. Foto: Iztok Novak
Zvone Šuvak
Šuvak je kljub nezavidljivemu položaju optimist. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Mahkovec, Slavko Kanalec, Tomaž Mencinger
Kanalec ima pripravljen načrt po katerem naj bi se klub v štirih do šestih sezonah izkopal iz rdečih številk. Foto: Iztok Novak

Aktualni državni prvaki so imeli lani 1.250.000 evrov prihodkov (310.000 manj kot sezono prej) in za 1.664.000 evrov odhodkov (243.000 manj kot sezono prej). Nadzorni odbor kluba je ugotovil, da je bilo lani za 433.000 evrov manj sponzorskih sredstev kot je bilo predvideno v proračunu. Klub ima do igralcev za 424.000 evrov neporavnanih obveznosti, skupno pa za 1.680.000 evrov.

Kljub ogromnemu minusu se v klubu ne predajajo in z gorenjsko trmo vztrajajo, da hokej v železarskem mestu ostaja. To so potrdili z zaupnico predsedniku Slavku Kanalcu, ki je funkcijo prevzel novembra lani, in sanacijskemu programu.

Prelomni trenutek jeseniškega hokeja
Kanalec je opozoril, da gre za prelomen trenutek v zgodovini jeseniškega hokeja. Kaj lahko bi se zgodilo, da profesionalne ekipe v takšni obliki kot doslej ne bi bilo več, je opozoril, a hkrati predstavil na črt za pot iz finančnega brezna. Sanacijski program predvideva realen proračun s presežkom prihodkov za 300.000 evrov, ki bi jih namenjali za poravnavo zaostalih obveznosti. Predlog vključuje še reprogramiranje dolgov, pogajanja z upniki in drastično znižanje stroškov. Vse to naj bi opravili v štirih do šestih sezonah. Vse to bi pomenilo, da bodo imeli v naslednji sezoni železarji proračun v višini največ 1,6 milijona evrov. Od tega denarja bi bilo zaradi omenjenih 300.000 evrov na voljo le še 1,3 milijona. Za igralce naj bi od te pogač(ic)e odrezali okoli 700.000 evrov.

"Ne bom prišel z vrečo denarja"
"To so realni okvirji, ki jih ta klub lahko zagotovi. Sanacijo se bomo šli tako, da bomo vsi skupaj krvavo garali. Teh 300 'jurjev' se bo porabilo za stare obveznosti. Kdor je menil, da bo sanacija potekala tako, da bom jaz prišel z vrečo denarja in vse rešil, se moti," je bil odločen Kanalec, direktor Acronija, ki še naprej ostaja glavni sponzor kluba. Železarna je v prejšnji sezoni prispeval 450.000 evrov. "To je prvi mejnik, ki se je zgodil. Še vedno je prisotna jeseniška trma. A zdaj nas čaka pravo delo, kocke moramo začeti sestavljati in graditi ekipo. Sezona se bliža z veliko hitrostjo, že septembra nas čakajo prve tekme," je še dodal Kanalec.
Mahkovec izpostavil naslov v DP-ju
Poročilo je podal tudi nekdanji športni direktor Matjaž Mahkovec, ki je izpostavil naslov državnih prvakov, manj uspešni pa so bili Jeseničani v ligi Ebel, v kateri z obstankom v četrtfinalu niso izpolnili zadanih ciljev. Mahkovec je pojasnil, da je imel kot športni direktor za igralski kader na voljo 1,3 milijona evrov in da tega zneska ni presegel.

Jeseniška legenda pred velikim izzivom
V vlogi športnega direktorja se bo v novi sezoni preizkusil Zvone Šuvak. Legenda jeseniškega hokeja, ki ga mora na to funkcijo potrditi še upravni odbor, se zaveda, da ga čaka velika in težka naloga. "Zgodba je zdaj prišla do dna. Dolgo časa sem razmišljal in se veliko pogovarjal s predsednikom. Skrbi me dolg do igralcev, a sem optimist. Igralcem klub ne sme obrniti hrbta, a je treba imeti realno sliko. Proračun je v tem trenutku zelo majhen. Pomembno bo sestaviti ekipo, v ozadju so določeni mladi igralci, ki v zadnjih letih niso dobili priložnosti. Glede trenerja pa za zdaj še potekajo pogovori z različnimi kandidati," je povedal.

Začeti bo treba z nule
"Novi športni direktor mora začeti z 'nule', ne bo imel lahkega dela, sredstva so omejena, sestaviti pa mora konkurenčno ekipo. Kar se tiče Acronija: podjetje čuti odgovornost in vpetost v to okolje in upam, da bodo lastniki imeli razumevanje za hokej," pa je po zboru še povedal predsednik 30-kratnih državnih prvakov.

Zaupnice, nezaupnice in dva nova člana
Na občnem zboru so člani kluba glasovali tudi o zaupnici članom upravnega odbora. Od dosedanjih članov UO-ja so poleg Kanalca zaupnico dobili še Mahkovec, Tomaž Tom Mencinger, Boris Marčetič in Tomaž Vengar, nezaupnico pa so izglasovali Matjažu Skubetu, Ljubu Jasniču in Tilnu Majnardiju. Dva nova člana UO-ja bosta odslej Edo Džekanovič in Dimitrij Marjanovič.

T. V.