Adam Yates je zaokrožil odlično sezono. Dobil je Dirko po Romandiji in veliko nagrado Montreala, na Touru pa je bil tretji, potem ko je štiri dni nosil rumeno majico. Foto: EPA
Adam Yates je zaokrožil odlično sezono. Dobil je Dirko po Romandiji in veliko nagrado Montreala, na Touru pa je bil tretji, potem ko je štiri dni nosil rumeno majico. Foto: EPA

Za 31-letnega Adama Yatesa je bila to 23. zmaga v karieri, peta letos in prva enodnevna po šestih letih. Postal prvi britanski zmagovalec te dirke.

Dirko svetovne serije je lani dobil Tadej Pogačar, ki se bo ob koncu te sezone posvetil jesenskim dirkam po italijanskih cestah.

Edini od Slovencev v Montrealu je bil tokrat Mohorič (Bahrain Victorious). V petek je bil na VN Quebeca peti, a so morali tam kolesarji premagati nekaj manj kot 3000 višinskih metrov, zato so se za zmago potegovali tudi nekateri sprinterji.

Današnja dirka je bila slabih 20 km daljša, v 18 krogih pa so morali premagati kar 4842 višinskih metrov. Zahtevnejši profil je bolj odgovarjal eksplozivnim tekmovalcem in hribolazcem, med katerimi je stik z vodilno skupino dolgo držal tudi 28-letni Mohorič, a popustil na zadnjem vzponu na Camilien-Houde. Na koncu je zasedel 18. mesto z zaostankom minute in 23 sekund.

Sivakov nemočen v sprintu
Na najdaljšem in najzahtevnejšem vzponu sta se od tekmecev odlepila Adam Yates in Sivakov (Ineos Grenadiers), ki sta nato slabih deset km bežala zasledovalcem. V sprintu je bil prepričljivo boljši Britanec. Sivakov, sicer od prihodnjega leta moštveni kolega Yatesa in Pogačarja pri UAE Team Emirates, je bil drugi z zaostankom treh sekund, tretji pa Aranburu (Movistar), ki je ciljno črto prečkal 12 sekund za zmagovalcem.

Naslednja in tudi zadnja enodnevna dirka svetovne serije bo na sporedu 7. oktobra, ko bo na vrsti spomenik po Lombardiji. Na njem bo tretjo zmago zapored lovil Pogačar.