Johana Bruyneela čakajo težki dnevi. Foto: EPA
Johana Bruyneela čakajo težki dnevi. Foto: EPA

Bruyneel je bil večkrat omenjen v 1.000 strani dolgem poročilu Ameriške protidopinške agencije (USADA) kot eden izmed glavnih "pomočnikov" pri Armstrongovih domnevnih dopinških prekrških še v času ekipe US Postal.

"Zaradi vseh teh poročanj obe strani menita, da je treba sprejeti to odločitev, saj Bruyneel ne bo mogel več voditi ekipe na učinkovit način," so sporočili iz RadioShacka, moštva, ki ga je leta 2009 ustanovil Armstrong, pred meseci pa se je združilo z luksemburškim Leopard Trekom.

Sodeloval tudi z Brajkovičem
48-letni Belgijec je bil menedžer Armstrongove ekipe tako pri vseh njegovih sedmih naskokih na Tour med letoma 1999 in 2005 kot tudi pri njegovih dveh nastopih na francoski pentlji v letih 2009 in 2010 po začasni prekinitvi upokojitve. Ob tem je do naslovov na Touru v letih 2007 in 2009 pomagal tudi Albertu Contadorju, kot menedžer pa je dvakrat osvojil še Vuelto (leta 2003 z Robertom Herasom in leta 2008 s Contadorjem) ter Giro (leta 2005 s Paolom Savoldellijem in leta 2008 s Contadorjem). V teh letih je sodeloval tudi s Slovencem Janijem Brajkovičem.

"USADA me je s svojo akcijo že kar obsodila"
"Odločil sem se, da odstopim in se posvetim svoji obrambi ter RadioSchacku ne povzročam nepotrebnih motenj. Še vedno upam, da se bom lahko pošteno boril, čeprav me je USADA s svojo načrtovano akcijo najbrž že kar obsodila. Presenečen sem in razočaran, da je USADA informacije posredovala javnosti še preden sem bil seznanjen z obtožbami in bi lahko pripravil potrebno obrambo," je v izjavi dejal Bruyneel.

Cancellara želi izvedeti resnico
Eden glavnih zvezdnikov RadioShacka Fabian Cancellara je še pred novico o odhodu Bruyneela zatrjeval, da sam razmišlja o odhodu iz ekipe: "Johanovo ime je v poročilu omenjeno kar 129-krat. Ne vem, ali lahko še delam z njim. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Hočem vedeti resnico!"