Kolesarstvo
(8)
Luka Mezgec je lani na državnem prvenstvu v Šenčurju osvojil naslov prvaka. Foto: Facebook David Črmelj

Dodaj v

Bodo profesionalni kolesarji našli čas za dirke v ciklokrosu?

Uvodna dirka sezone ciklokrosa to soboto v Ilirski Bistrici
9. november 2018 ob 18:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V soboto se bo v Ilirski Bistrici začela sezona v ciklokrosu 2018/19. Na sporedu bo šest dirk, prireditelji pa si želijo, da se bo letošnjih udeležilo še več kolesarjev kot v prejšnjih letih, morda tudi profesionalnih.

Ciklokros je zvrst kolesarstva, značilna za jesenski in zimski čas. Kolesarji dirkajo v krogih, premagati morajo različne ovire. Kjer proga ni prevozna, morajo kolesarji teči s kolesom v rokah. Eden najboljših slovenskih profesionalnih kolesarjev Luka Mezgec je lani na državnem prvenstvu v Šenčurju osvojil naslov prvaka, ciklokros pa v preteklosti ni bil tuj niti Mateju Mohoriču ali Kristijanu Korenu.

Letos bo dirka za državno prvenstvo 2. decembra v Cerknici, pred tem bodo že tri dirke, po sobotni v Ilirski Bistrici še 18. novembra v Škofji Loki in 24. novembra v Vipavi. Po dirki za državne naslove bosta še dirki 8. decembra v Šenčurju in 23. decembra v Novi Gorici.

Kot je pojasnil Matej Mugerli, eden izmed organizatorjev dirk za ciklokros, je velika želja za sezono 2018/19 na dirke privabiti še več tekmovalcev, še posebej mlajših in starejših mladincev. Po trenutnih informacijah je zanimanje za ciklokros večje kot denimo lani. Nekdanji državni prvak v cestnem kolesarstvu in prvi Slovenec, ki je slavil zmago na dirkah svetovne serije, Mugerli na dirke vabi tako cestne kot gorske kolesarje, verjame pa, da se bodo na štartu pojavili tudi slovenski profesionalci, če jim bo čas le dopuščal. Poznana imena kolesarstva, kot so Mezgec, Mohorič ali Koren, to disciplino, ki je posebej priljubljena na Nizozemskem in v Belgiji, dajo prireditvam dodaten čar.

Koledar dirk v ciklokrosu 2018/19:
10. november: Ciklokros Črne njive
18. november: Ciklokros Škofja Loka
24. november: Ciklokros Vipava
2. december: Ciklokros Cerknica - državno prvenstvo
8. december: Ciklokros Šenčur
23. december: Ciklokros Nova Gorica

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
Pija_Olimp
# 09.11.2018 ob 23:05
@rokers,

pa saj bi ga lahko povezali s snegom. en del proge umetno zasnežijo s parimi centimetri, pa bo ustrezalo pravilom ZOI. :-)
Mene tudi zanima, kako tole poteka v živo. Škoda, ker ES nič ne prenaša.
Kako že pravijo... to je dirka, kjer najprej kolo voziš eno uro, potem pa ga dve uri pucaš... potem pa še eno uro pucaš še sebe.
rokers
# 09.11.2018 ob 19:31
UCI forsira da naj bi se ciklokros uvrstil kot prva disciplina, ki nima veze s snegom ali ledom, na zimske OI in mislim, da bi bila to zanimiva popestritev. Če se le da si bom šel kaj pogledat, pa na ne preveč blata. No poleg Beneluxa, to kar furajo na Češkem, Sev Ameriki, nekaj malega v Italiji. Kar nekaj vrhunskih kolesarjev je začelo oz zraven fura tudi to disciplino: Stybar, Van Aert npr
Blackbaerd
# 09.11.2018 ob 19:15
A bo kaka v prenosu?
Pija_Olimp
# 12.11.2018 ob 21:05
Veliko sreče in uspehov v novi francoski ekipi, Žiga J.! :-)

La Conti Groupama-FDJ
Diskus
# 11.11.2018 ob 15:24
Mislim da če se prijavim jaz, bo to bolj popestrilo dogajanje kot če pridejo profiči. Njih vidiš in švignejo mimo, dočim bi se ob pogledu na moje padce marsikomu zasolzile oči - solze smeha:))))
d_a_r_k_o
# 09.11.2018 ob 22:12
Če je treba preplavati bazen z ogreto vodo.
zamudnik
# 09.11.2018 ob 20:44
Saj je že zdaj par etap po makadamu tudi na pravih dirkah, pa so že te brezzvezne. Moje mnenje, moj okus.
tiesto7
# 09.11.2018 ob 20:18
uboge komponente
Kazalo