Damiano Cima je takole z zadnjimi močmi prečkal ciljno črto pred specialistom za šprint Pascalom Ackermannom. Foto: EPA
Damiano Cima je takole z zadnjimi močmi prečkal ciljno črto pred specialistom za šprint Pascalom Ackermannom. Foto: EPA

18. etapa 102. Dirke po Italiji, skupno dolga 222 kilometrov, se je začela na Južnem Tirolskem v Olangu/Valdaori na 1.096 metrih. Za uvod je prišel vzpon za 400 metrov na Cimabanche (1.530 m), bilo je več poskusov bega, a je glavnina vse polovila, tudi zadnjega tik pod vrhom. Sledil je spust skoraj do Jadranskega morja, večinoma po dolini reke Piave.

Profil 18. etape letošnje Dirke po Italiji. Zadnjih 62 kilometrov je bilo povem ravninskih. Foto: EPA
Profil 18. etape letošnje Dirke po Italiji. Zadnjih 62 kilometrov je bilo povem ravninskih. Foto: EPA

Med spustom z najvišje točke četrtkove etape je le uspel pobeg trojice kolesarjev. Mirco Maestri, Nico Denz in Damiano Cima (vsi pod 100. mestom v skupni razvrstitvi) so si do polovice etape privozili šest minut prednosti. Na 118 km je bil na vrsti edini kategorizirani vzpon na Pieve di Alpago (691 m), ki ni prinesel presenečenj.

Prednost ubežnikov je počasi, a vztrajno rasla, celo do štirih minut in pol. Šele približno 30 kilometrov pred ciljem je glavnina začela lov na omenjene tri kolesarje, a je bilo vseeno nekoliko prepozno. Resda so moštva sodelovala med seboj – vajeti so v svoje roke vzeli kolesasrji Bora-Hansgrohe, vendar je bila prednost ubežnikov, ki so spredaj kolesarili s približno 5 km/h hitrosti manj, prevelika.

Trojica se je odlično izmenjavala v svojih vlogah, še posebej je izstopal Denz, ki je večkrat z bliskovito hitrostjo "povlekel" kolesarja ob sebi iz krize. Prednost je prvič pod minuto padla 7,3 km pred ciljem, na 30 sekund 2,1 sekunde pred koncem.

Cima je o tem sanjal
Cilj je bil na beneški ravnici v mestu Santa Maria di Sala na samo 13 metrih nadmorske višine. Ekipi Groupama-FDJ in Bora-Hansgrohe sta želeli narediti vse, da pride do šprinta glavnine, kjer bi moštvena vlaka ustvarila tirnice za zmago Arnauda Demarja oz. Pascala Ackermanna. A zadnjo besedo je imela skupina ubežnikov, smetano pa je pobral Cima, ki je etapo v krčevitem šprintu sklenil kakšen meter ali dva pred Ackermannom. Izjemen podvig Italijana! "Ne morem verjeti, kaj se je ravnokar zgodilo. Na Giru sem preživel tako veliko kilometrov v begih. Mislil sem, da mi ne bo nikoli uspelo, a mi je. Neverjetno. O tem sem sanjal," je dejal presrečni Cima.

Rogliča je na cilju med drugimi pozdravil tudi Robert Kranjec. Foto: BoBo
Rogliča je na cilju med drugimi pozdravil tudi Robert Kranjec. Foto: BoBo

Ackermannu ciklamna majica
Zmagovalec etape Cima je v četrtek pobral 58 točk, 39 jih je odnesel Ackermann, le 13 pa njegov največji tekmec v točkovnem seštevku Francoz Arnaud Demare, ki je etapo sklenil na osmem mestu. To pomeni, da je Nemec znova oblekel ciklamno majico za najboljšega šprinterja, v skupnem seštevku ima 226 točk, Demare jih ima na drugem mestu 13 točk manj. Cima je na tretjem mestu (104 točke).

Na vrhu brez sprememb
V boju za rožnato majico ni sprememb. Vsi najvišje uvrščeni kolesarji na letošnjem Giru so ciljno črto prečkali v času zmagovalca. Vincenzo Nibali je bil 33., Primož Roglič 35., sledila sta še dva Slovenca: Grega Bole 39., Jan Polanc pa mesto za njim. Vodilni v skupnem seštevku, Ekvadorec Richard Carapaz, je etapo sklenil na 42. mestu, Mikel Landa je bil 46.

Počutim se bolj zdravo. Nimam več trebušnih težav. Od padca sem cel moder. Se ne damo. Dokler smo tu, se bomo borili.

Primož Roglič

Rogliča pozdravil tudi Robert Kranjec
Tudi tokrat so imeli Slovenci na čelu z Rogličem številčno slovensko podporo, skupine navijačev s slovenskimi zastavami in majicami Zasavca, je bilo opaziti ob celotni trasi. V cilju je Rogliča pričakal tudi nedavno upokojeni smučarski skakalec Robert Kranjec. "Bil je kar precej neugoden štart, prvo uro je šlo precej hitro, je bilo kar težko. Potem je ušel beg in je bilo bolj mirno do konca. Treba je ostajati maksimalno zbran cel dan, ne pustiti nič naključju v zadnjih kilometrih in biti spredaj," je na cilju slovenskim medijem razložil Roglič. "Sigurno ni bilo težko, kot bo v naslednjih dneh. Upam, da si telo opomore, dali bomo vse od sebe," je še dejal Kisovčan in o zdravstvenih težavah dodal: "Počutim se bolj zdravo. Nimam več trebušnih težav. Od padca sem cel moder. Se ne damo. Dokler smo tu, se bomo borili."

Po govoricah na Giru bo Richard Carapaz drugo leto vozil za Ineos, ki kot nekdanji Sky kopiči najboljše in najobetavnejše kolesarje. Žrtev bogatejših klubov je v Italiji najmočnejša ekipa Movistar, ki naj bi ob Carapazu in Landi izgubil tudi Naira Quintano (UAE Team Emirates). Foto: EPA
Po govoricah na Giru bo Richard Carapaz drugo leto vozil za Ineos, ki kot nekdanji Sky kopiči najboljše in najobetavnejše kolesarje. Žrtev bogatejših klubov je v Italiji najmočnejša ekipa Movistar, ki naj bi ob Carapazu in Landi izgubil tudi Naira Quintano (UAE Team Emirates). Foto: EPA

Govorice o prestopih in pogodbah rušijo mir
V zadnjih dneh je kolesarska karavana na Giru namreč prepričana, da bo Movistar izgubil tako Carapaza kot Lando, Ekvadorca naj bi odkupil Ineos (nekdanji Sky), Bask pa naj bi pri Bahrain-Meridi nadomestil k Trek-Segafredo odhajajočega Nibalija. Prvi italijanski adut za zmago na Giru je v sredo skupaj z Rogličem izgubil sedem sekund proti Carapazu in bržkone pripravlja napad v soboto, ko je na sporedu gorska etapa od Feltreja do Monteja Avene. Dirka se bo končala v nedeljo s kronometrom v Veroni.

102. Dirka po Italiji, 18. etapa

Valdaora-Santa Maria di Sala, 222 km: 
  1. D. CIMA            ITA    4:56:04
  2. P. ACKERMANN       NEM        vsi
  3. S. CONSONNI        ITA           
  4. F. SENECHAL        FRA           
  5. R. GIBBONS         JAR           
  6. M. BELLETTI        ITA           
  7. D. CIMOLAI         ITA           
  8. A. DEMARE          FRA           
  9. S. BENNETT         ZDA       isti
 10. M. MAESTRI         ITA           
 ...                                  
 33. V. NIBALI          ITA           
 35. P. ROGLIČ          SLO           
 39. G. BOLE            SLO           
 40. J. POLANC          SLO           
 42. R. CARAPAZ         EKV           
 46. M. LANDA           ŠPA        čas
Skupni vrstni red po 18. etapi:       
  1. R. CARAPAZ        EKV    79:44:22
  2. V. NIBALI         ITA       +1:54
  3. P. ROGLIČ         SLO        2:16
  4. M. LANDA          ŠPA        3:03
  5. B. MOLLEMA        NIZ        5:07
  6. M. A. LOPEZ       KOL        6:17
  7. R. MAJKA          POL        6:48
  8. S. YATES          VB         7:13
  9. P. SIVAKOV        RUS        8:21
 10. D. FORMOLO        ITA        8:59
 11. J. POLANC         SLO        9:20
 12. I. ZAKARIN        RUS       10:32
 ...                                  
114. G. BOLE           SLO     3:30:56
Roglič: Dokler smo tu, se bomo borili
Na 18. etapi oddih, na 19. spet garanje