Valjavec je zaradi odločitve Casa razočaran. Foto: Reuters
Valjavec je zaradi odločitve Casa razočaran. Foto: Reuters
Valjavec spoznan za krivega

Potem ko je Mednarodno športno razsodišče (CAS) odločilo, da je kriv jemanja nedovoljenih poživil, je za Valjavca prišla še kazen - vsaj do 20. januarja 2013 ne bo smel tekmovati. 34-letni Valjavec, ki je imel nepravilnosti v biološkem potnem listu, a jih je pri Nacionalni protidopinški komisiji (NAK) julija lani uspešno opravičil, je po odločitvi CAS-a napovedal konec kariere.

Besničan sicer ni bil pozitiven na nobenem testu. Za arbitre v Lozani so bili posredni dokazi z biološkega potnega lista dovolj, da so odločili, da je Valjavec rezultate dosegel na nedovoljen način. "Pri uporabi bodisi prepovedanih metod bodisi substanc gre lahko za razlike pri rezultatih krvnih raziskav in te razlike nakazujejo na to, da se nekaj dogaja," je za TVS Slovenija povedal Jani Dvoršak, vodja Oddelka za boj proti dopingu OKS-ja.

"CAS ne dopušča možnosti naključja"
Na razlikah v krvnih vrednostih in njihovem statističnem preračunavanju temelji več milijonov vreden projekt mednarodne kolesarske zveze. Prav statistika naj bi bila šibka točka bioloških potnih listov. "Oni trdijo, da je biološki potni list vrhunska znanstvena metoda, ki uporablja statistiko. Ampak pri načinu uporabe statistike delajo najbolj osnovno statistično napako; ne upoštevajo tega, da se lahko tudi po naključju pojavi. Pri takem obsegu testiranj, ki se izvajajo pri kolesarjih, je 80-odstotna verjetnost, da bodo povsem po naključju izmerili vrednost, kakršno so izmerili pri Valjavcu, torej ne da bi bil kdor koli dopingiran," je za TVS Slovenija pojasnila Maja Pohar Perme, članica zagovorniške skupine Valjavca.

Scarponi sedem sekund pred Machadom
Italijan Michele Scarponi je na kolesarski dirki po Trentinu pokazal, zakaj sodi v ožji krog favoritov za prihajajoči Giro. Kolesar Lampreja je v zadnji etapi s ciljem v Madonni di Campiglio zasedel šesto mesto, kar mu je zagotovilo skupni uspeh. Na koncu je imel sedem sekund prednosti pred Portugalcem Tiagom Machadom, tretje mesto pa je zasedel še en Italijan Luca Ascani, ki je zaostal 33 sekund.

Kreuziger v zadnji etapi pokazal dobro formo
V zadnji etapi je dobro formo dokazal še eden izmed skritih favoritov Dirke po Italiji - Čeh Roman Kreuziger (Astana). Z Italijanom Emmanuelom Sello je na vzponu ušel tekmecem, toda višje od 15. mesta v skupnem seštevku ni mogel.

Pred prvo večjo skupino, v kateri je bil tudi Scarponi, je z zaostankom osmih sekund za najboljšima v cilj prišel Ukrajinec Jaroslav Popovič, ki naj bi bil na Giru glavni adut ekipe Radioshack, za katero vozi tudi trenutno najboljši slovenski kolesar Jani Brajkovič.

Edini Slovenec končal na 82. mestu
Na dirki po Trentinu je od Slovencev nastopal le Gorazd Štangelj. Eden najbolj cenjenih pomočnikov, ki vozi za Astano, je na koncu zasedel 82. mesto, za zmagovalcem je zaostal 33 minut in 23 sekund.

Valjavec spoznan za krivega