Kolesarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 5 glasov Ocenite to novico!
Fernando Gaviria
Fernando Gaviria je dobil tudi tretjo in peto etapo letošnjega Gira. Foto: EPA
Omar Fraile
Omar Fraile je prevzel modro majico za najboljšega hribolazca. Foto: EPA
Tom Dumoulin
Tom Dumoulin je z mislimi že pri sobotni gorski etapi s ciljem v Oropi. Foto: Reuters
VIDEO
Gaviria: Najboljši šprint...
VIDEO
Tretja etapna zmaga Gavir...

Dodaj v

Gaviria kralj šprintov na Giru, Polanc izgubil modro majico

Dumoulin še naprej v rožnati majici
18. maj 2017 ob 17:19
Modena - MMC RTV SLO, STA

Fernando Gaviria je dobil še tretjo etapo v šprintu na letošnji Dirki po Italiji. Rožnato majico je tudi po 12. etapi zadržal Tom Dumoulin.

Na 229 km dolgi preizkušnji od Forlija do Reggio Emilie je bil član ekipe Quick-Step Floors v ciljnem šprintu močnejši od Italijana Jakuba Mareczka in Irca Sama Bennetta.

Fraile prehitel Polanca
Po sedmih etapah je modro majico najboljšega kolesarja na gorskih ciljih moral predati Jan Polanc. V petek jo bo namesto člana ekipe UAE Emirates oblekel Omar Fraile. Španec je na današnjih dveh kategoriziranih vzponih zbral pet točk, Polanc dve, in ima zdaj v posebnem točkovanju za najboljšega hribolazca tri točke več kot slovenski junak letošnjega Gira.

Maestri ujet sedem km pred ciljem
Na najdaljši etapi letošnjega Gira so poskušali s pobegom Italijan Mirco Maestri in Marco Marcato ter Rus Sergej Firsanov. Najdlje je vztrajal Maestri, ki se je moral predati slabih sedem kilometrov pred ciljno črto. Takrat je glavnina z veliko hitrostjo odbrzela mimo.

Gaviria: Najboljši šprinter Gira je Greipel
22-letni Gaviria še ni prepričan, ali je najboljši med najhitrejšimi kolesarji na Giru: "Najboljši šprinter Gira je Andre Greipel. V karieri je zmagal več etap in ima več etapnih zmag na Giru kot jaz. Mogoče sem v boljši formi kot on, toda je boljši šprinter."

Od slovenske šesterice je bil prvi na cilju Luka Mezgec (Orica-Scott) na 16. mestu, ki je cilj prečkal v času zmagovalca. Luka Pibernik (Bahrain-Merida) je z zaostankom šestih sekund osvojil 22. mesto. Jan Polanc (UAE Emirates) je s prav tako šestimi sekundami zaostanka osvojil 24. mesto, med obema Slovencema je končal Kolumbijec Nairo Quintana. Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) je bil 35., Matej Mohorič (UAE Emirates) 52., vsi so bili šest sekund počasnejši od Gavirie. Jan Tratnik (CCC) je bil 120. z zaostankom 1:38 minute.

V petek je na sporedu še ena etapa, ko bodo priložnost dobili šprinterji. Začela se bo v Reggio Emilii in se bo po 167 km končala v Tortoni.12. etapa, Forli-Reggio Emilia, 229 km:      
 1. F. GAVIRIA    KOL   5:18:55 
 2. J. MARECZKO    ITA       
 3. S. BENNETT    IRS     vsi 
 4. P. BAUHAUS    NEM       
 5. M. RICHEZE    ARG       
 6. R. GIBBONS    JAR       
 7. S. MODOLO     ITA    isti 
 8. A. GREIPEL    NEM       
 9. J. STUYVEN    BEL       
 10. R. FERRARI    ITA       
 ...                  
 16. L. MEZGEC     SLO     čas 
 22. L. PIBERNIK    SLO    +0:06 
 24. J. POLANC     SLO     vsi 
 35. K. KOREN     SLO    isti 
 52. M. MOHORIČ    SLO     čas 
120. J. TRATNIK    SLO    1:38

 
Vrstni red po 12. etapi:       
 1. T. DUMOULIN    NIZ  52:41:08
 2. N. QUINTANA    KOL    +2:23
 3. B. MOLLEMA    NIZ    2:38
 4. T. PINOT     FRA    2:40
 5. V. NIBALI     ITA    2:47
 6. A. AMADOR     KOS    3:05
 7. B. JUNGELS    LUKS    3:56
 8. D. POZZOVIVO   ITA    3:59
 9. T. KANGERT    EST  isti čas
 10. I. ZAKARIN    RUS    4:17
 ...                 
 18. J. POLANC     SLO    7:39
111. L. PIBERNIK    SLO   1:28:49
112. J. TRATNIK    SLO   1:29:31
133. M. MOHORIČ    SLO   1:40:46
139. K. KOREN     SLO   1:42:02
152. L. MEZGEC     SLO   1:49:14
A. G.
Prijavi napako
Komentarji
Janko Jazbec
# 18.05.2017 ob 21:45
Jan Polanc je že do zdaj dosegel več, kot je bilo objektivno od njega pričakovati.
happy schimetzky
# 19.05.2017 ob 08:09
Kljub vsemu je za polanca že super giro, tudi če do cilja ne prikaže več nič.
Je pa še vedno nejasno ali se podaja za skupno uvrstitev, ki bi glede na imena zelo težko bila med 10 (realno okoli 14 mesta), ali majico. Bela je praktično rezervirana za Jungelsa ali Fromola, tako da mu ostane modra.
Na teh etapah z več gorskimi cilji pa je vedno nekdo v begu in ta nekdo si v nekem delu hitro nabere tudi 5 minut prednosti, ki jo sicer "po pravilu" do konca izgubi tako, da v glavnini ne moreš dobiti točk. Edina možnost za Polanca je torej beg. A zaostanek 6 minut je še vedno premajhen, da bi tisti, ki ciljajo na visoko uvrstitev tak beg dovolili. Ker če mu s pomočjo kolegov ubežnikov recimo vseeno beg uspe in pride v cilj z nekaj minutami prednosti, pomeni, da je že tam-tam z nibalijem in quintano. Ta dva se ga verjetno ne bojita, ker ga v klance zlahaka premagata, če hočeta. Bi pa to bil udarec za tiste kolesarje, ki ciljajo na boj tik pod odrom, zato tak beg verjetno ne bodo dovolili.

Sicer upam, da mu rata, ampak za majico je edina možnost, da skupni zaostanek naraste na okoli 20 minut, potem mu bodo begi "dovoljeni". Se mi pa kljub temu zdi prav, da poskusi na vsaki etapi dati vse od sebe, pa da vidimo kje in kako je. Za taktiziranje bo v karieri še imel priložnosti in tudi ta letošnja izkušnja, ko igra malo bolj vidno vlogo bo pripomogla k bogatenju izkušenj- tudi taktičnih.

*proVati izhaja iz glagola provare v italijanščini in večina primorcev pogovorno uporablja ta V vsakič, ko bi sicer rekli "sem probal", "probaj to" itd... Že iz praktičnosti je "lažje" izgovoriti "provaj...", kot pa "probaj...". Verjamem, pa da je nekomu, ki tega nikoli ni slišal to lahko moteče in "grdo". Glede na to, da gre za forum, kjer se (pre)velikokrat piše kot se govori, je tudi ta proVati sprejemljiv in se ni treba zgražati. So druge dosti bolj moteče popačanke v uporabi ob katere se nihče ne vtika...
rokers
# 19.05.2017 ob 08:01
bem res da živim u Lj, ma sm Goricjot in ja provat rečmo Goricjoti..Provare per credere:)
Da se vrnemo k giru, sedaj bo tudi pomembno kaj bo z vremenom: jutri bo zagotovo dež, a na zaključni klanc to ne bo imelo kakega vpliva. Kaj se bo dogajalo v torek ko gredo čez 2700m NMV in četrtek ko gredo parkrat čez 2200, bo dež/sneg. Spomnimo se lahko, da je Quintana dobil svoj giro na eni na etapi ko so prav slabo vreme in dvoumne odločitve komisije odločale o razpletu etape. Nibali se tudi znajde v snegu (nepozabna zmaga na Tre Cime). No upam, da se jih vreme usmili, vsaj drug vikend, ko gremo tudi mi gledat na Piancavallo in Grapo, a napovedi niso najbolj obetavne.
lenoritis
# 18.05.2017 ob 22:50
Mile! Tukaj moras "krivce" iskat na zahodu Slovenije. Kot pravijo Italijani:: provare a un'altra parte di Strada
Bolek
# 18.05.2017 ob 18:21
Ni tako hudo, Jan Polanc ima še kar nekaj priložnosti, da dobi majico nazaj.
A ta Omar Fraile je kar žilav in se zlepa ne bo dal.
Počakajmo, pa bomo videli, kaj bo.
rokers
# 19.05.2017 ob 12:37
Happy schimetsky: glede Polančevega zaostanka je tako: v sredo so pustili v beg kolesarje, ki so bili pred njim ali tik za njim, torej vse nevarne za top10, ali višje: Amador, Kangert, Cataldo, Rui Costa, tako da se mi ne zdi še prav, da se kontrolirajo, tudi zaradi tega, ker ni tako super močnih ekip. Verjetno bodo na svoje pozicije vsi bolj pazili po sredini etapi, kjer bodo že približno vedli kdo kam spada. Mislim, da ne v nedeljo, ne v torek ga kandidati skupno ne bodo res pazili, bo pa tu zagotovo Omar Fraile, pa eritrejec s pretežkim imenom za ga pisat, ki bodo prav tako skušali dobit pike. Predvsem na Mortirolo, ki je letos cima Scarponi (več pik kot na cima Coppi na Stelviu) bo se vnel hud boj teh, ki se grebejo za modro majico.
Danes pa prželim zmagu kakemu Italijanu, ne vem če je to že rekord,a so še vedno brez zmage: tudi Francozi, pa angleži (oz britanci) so brez zmage.
Markov
# 19.05.2017 ob 09:21
probati ali provati - ni pomembno, da se le razumemo. Sicer pa puristom še vedno ostane "poskusiti"
nuscyg
# 19.05.2017 ob 00:40
Oziroma Mile...
nuscyg
# 19.05.2017 ob 00:40
Milan, pejt u rit...
rokers
# 18.05.2017 ob 22:06
ma ne vem kake cilje ima Polanc. Neki se je tud on zagrebu za točke. Če bo hotu majco bo mogu it v napad v nedeljo, da pobere pike, al pa resno v torek kjer bo največ točk v igri: kdor pride prvi čez Mortirolo (cima Scarponi - največ točk) in potem še čez Stelvio (cima Coppi) tisti je skor sigurno zmagu majco. V soboto itak pobere Quintana zmago in modro majico, ne pa roza majce.
Kaj je bil z Ewanom? Mezgec je bil v ospredju in bi verjetno lahko dosegel kaj več. če ne bi delal za malega Avstralca. Še jutri manj zanimiva etapa, potem pa akcija do konca. Me pa zanima če bo res Gaviria proval prit v tej majici do Milana.
d_a_r_k_o
# 19.05.2017 ob 09:12
Razvada ni nujno ljubljanska srajca.
stanka
# 19.05.2017 ob 00:05
eh mile952 ... pač pogovorno napisano, ma se mi zdi, da je proval bolj primorski ne ljubljanski ;) ... kaj pa latino Španci, oni črki v in b izgovarjajo, kot se jim lepše sliši - in naš Vasja je postal Basja ...mi pa v LOL, hehe ...
mile952
# 18.05.2017 ob 22:24
proval LOL. Ljubljanščina je uničila tudi klene slovenske tujke. Namesto probal je nastal proval. Sicer pa je glagol probati izpeljanka iz nemške probieren in ne provieren.
Kazalo