Italija od leta 2006 čaka na zmago na dirki Milano-San Remo. Tokrat je sicer veliko delo opravil Vincenzo Nibali, toda zmaga je tako kot lani odšla v Avstralijo. V šprintu je bil najmočnejši Simon Gerrans. Foto: Reuters
Italija od leta 2006 čaka na zmago na dirki Milano-San Remo. Tokrat je sicer veliko delo opravil Vincenzo Nibali, toda zmaga je tako kot lani odšla v Avstralijo. V šprintu je bil najmočnejši Simon Gerrans. Foto: Reuters

Drugi je bil Fabian Cancellara, italijansko čast pa je s 3. mestom rešil Vincenzo Nibali. Nibali je napadel ob ključnem vzponu na Poggio (dobrih sedem kilometrov pred ciljem), sledila sta lahko le najprej Gerrans in potem Cancellara. Trojica je imela dva kilometra pred ciljem 12 sekund prednosti in jasno je bilo, da bodo med seboj odločali o zmagi.

V sklepni akciji je 31-letni avstralski prvak po desni strani prehitel Cancellaro (ta je prej poskušal unovčiti svoje vrline v vožnji na čas, toda ni se mu uspelo osamiti) in ponovil lanski uspeh rojaka Matthewa Gossa.

"Dobil sem že etape na vseh treh največjih večdnevnih dirkah, toda to je gotovo moj največji uspeh v karieri. Danes je zame enkraten dan. Nisem imel dobrega občutka, toda v pravem trenutku so bile noge močne," je dejal Gerrans.

Na vprašanje, zakaj ni prej pomagal Cancellari narekovati ritma, je odgovoril: "Naredil sem, kar sem lahko. Cancellara je vozil, kot bi bil na motorju."

Na 103. izvedbi dirke je nastopilo rekordno število slovenskih kolesarjev, a nihče od peterice Slovencev (Bole, Božič, Špilak, Koren, Kocjan) po 298 kilometrih ni bil v ospredju. Še najboljši je bil Borut Božič na 82. mestu s skoraj osmimi minutami zaostanka.

Eden izmed favoritov Mark Cavendish je sredi dirke, pri vzponu na La Manie, izgubil priključek in potem z ekipo neuspešno lovil vodilno skupino.

Dirko je zaznamoval tudi padec 78 km pred ciljem. Skupil jo je Carlos Quintero, ki so ga odpeljali v bolnišnico.


Izidi (298 km):
1. S. GERRANS AVS 6:59:24 2. F. CANCELLARA ŠVI isti 3. V. NIBALI ITA čas 4. P. SAGAN SLK +0:02 5. J. DEGENKOLB NEM 6. F. POZZATO ITA vsi
7. O. FREIRE ŠVI isti
8. A. BALLAN ITA čas
9. D. OSS ITA
10. D. BENNATI ITA
...
82. B. BOŽIČ SLO 7:37
88. K. KOREN SLO 9:28
135. J. KOCJAN SLO 20:18

Odstop: Špilak, Bole.