Foto: EPA
Foto: EPA

Na trasi od Villalbe de Duera do Burgosa je bil Molano po 161 km v ciljnem sprintu boljši od Španca Ivana Garcie Cortine (Movistar) in Italijana Edoarda Affinija (Jumbo Visma). Molano je bil že pred etapo glavni favorit za edino ravninsko etapo letošnje preizkušnje po Burgosu.

Jorgenson prihaja k Jumbu Vismi

Matteo Jorgenson je novi član nizozemske ekipe Jumbo Visma. 24-letni Američan se bo iz vrst Movistarja novi ekipi pridružil januarja 2024, podpisal pa je triletno pogodbo. Jorgenson velja za vsestranskega kolesarja, ki se dobro znajde tako na enodnevnih kot večdnevnih dirkah in tudi v vožnji na čas. Na lestvici Mednarodne kolesarske zveze UCI je trenutno na 39. mestu.

Za 28-letnega Kolumbijca je bila to tretja etapna zmaga na dirkah po Burgosu, četrta letos in skupno 22. v karieri. V ekipi emiratov mu je k uspehu pomagal tudi Slovenec Domen Novak. V skupnem seštevku ima Molano štiri sekunde naskoka pred Cortino, osem sekund zaostaja Affini, glavni favoriti, med njima izstopata predvsem Primož Roglič in Britanec Adam Yates (UAE Team Emirates), pa zaostajajo deset sekund. Slovenski as je uvodno etapo varno končal v glavnini.

Profil prve etape. Foto: Organizator
Profil prve etape. Foto: Organizator

Na Dirki po Burgosu sicer nastopajo trije Slovenci. Ob Rogliču in Novaku se je v ekipi Jumba Visme po poškodbi kolena na ceste vrnil Jan Tratnik, ki ni tekmoval vse od konca aprila. Tako Tratnik kot Roglič se v Burgosu pripravljata na prihajajočo Dirko po Španiji, kjer bo Zasavec, zmagovalec letošnjega Gira, lovil četrto skupno zmago. Vuelta se bo začela 26. avgusta.

Reef zadovoljen s pripravami

Športni direktor Jumba Visme Marc Reef je pred začetkom dirke prepričan, da ima Roglič za seboj odlične priprave na Vuelto, na Dirki po Burgosu pa si želi vsaj ene etapne zmage. V sredo bo na sporedu ekipni kronometer, sledijo pa tri precej bolj razgibane etape, zadnja v soboto se bo končala s strmim vzponom na zunajkategorizirani Lagunas de Neilo (1866 metrov nadmorske višine; dolžine 7 km; povprečni naklon 8,5 odstotka).

45. Dirka po Burgosu

1. etapa, Villalba de Duero−Burgos, 161 km