Kolesarstvo
Thibaut Pinot med napadom na kultnem prelazu Covadonga. Francoz je dosegel prvo etapno zmago na Vuelti in četrto na Grand Touru. Zdaj je slavil etapno zmago na vseh največjih dirkah (Giro, Tour in Vuelta). Foto: EPA
       Pinot je napadel od zadaj, danes je bil izredno močan in lahko mu le čestitam za etapno zmago.       
 Simon Yates
Pinotovo veselje na cilju. Foto: EPA
Britanec Simon Yates, ki je pred dvema letoma Vuelto sklenil na 6. mestu, je obdržal rdečo majico vodilnega. Pred tretjim tednom dirke ima pred najbližjim zasledovalcem, Špancem Alejandrom Valverdejem, 26 sekund prednosti. Foto: EPA
VIDEO
Pinot osvojil naporno gor...

Dodaj v

Pinot dobil peklenski vzpon na španski "Alpe d'Huez"

Kwiatkowski grdo padel 27 km pred ciljem
9. september 2018 ob 18:18
Lagos de Covadonga - MMC RTV SLO

Francoski kolesar Thibaut Pinot je zmagovalec 15. etape letošnje Dirke po Španiji. Drugo mesto je osvojil Kolumbijec Miguel Angel Lopez, tretji je bil Britanec Simon Yates.

Pot do zmage si je odlični 28-letni hribolazec iz Meliseyja tlakoval z uspešnim napadom dobrih sedem kilometrov pred ciljem sicer 178 kilometrov dolge etape od Ribere de Arriba do kultnega in v meglo zavitega Lagosa de Covadonge. Nihče mu ni mogel slediti, še najbolj se mu je približal Lopez, ki je napadel skoraj istočasno.

Zanimivo je bilo takoj za njima, vodilni v skupnem seštevku Yates je večkrat napadel najbližje zasledovalce, zlasti Kolumbijca Naira Quintano, ki je imel vsakič odgovor na njegov napad.

V zaključku ciljnega vzpona se je nekako rešil tudi Alejandro Valverde. Španec, najbližji zasledovalec Yatesa v skupnem seštevku, je že krepko zaostal, a se je nato z Nizozemcem Stevenom Kruijswijkom vendarle 'vrnil med žive', za tretjeuvrščenim Britancem je zaostal zgolj za dve sekundi.

Yates ima zdaj v skupnem seštevku pred zadnjim tednom dirke – tudi po zaslugi štirih bonifikacijskih sekund – pred Valverdejem 26 sekund prednosti, Quintana na tretjem mestu zaostaja za 33 sekund. Pinot je napredoval na sedmo mesto (+2:10).

Yates ne želi ponoviti napake z Gira
"Pinot je napadel od zadaj, danes je bil izredno močan in lahko mu le čestitam za etapno zmago," je v megleni Covadongi zmagovalcu športno čestital Yates, ki je zgolj še teden dni oddaljen od velike zmage na Vuelti, a do naslednje nedelje ga čaka še kopica težkih testov, vključno s torkovim kronometrom. Britanec je na letošnji Dirki po Italiji odpovedal v zadnjem tednu tekmovanja, tokrat upa, da napake ne bo ponovil. "Počutim se dobro. Če mi bo uspelo obdržati dobro formo, bom zelo srečen. Veselim se jutrišnjega prostega dne, ki ga bom izkoristil za počitek in priprave na zadnji teden dirke," je še povedal najboljši mladi kolesar lanskega Toura.

Pravi boj 8 km pred ciljem
Kolesarji so morali na 15. etapi premagati kopico prelazov, vključno z dvema prve kategorije in ciljnim vzponom ekstra kategorije na kultni Lagos de Covadonga (11,7 km ob 7,2-odstotnem povprečnem naklonu), za številne španski Alpe d'Huez. Pred zaključnim vzponom je najbolje sicer kazalo ubežniku Ivanu Garcii Cortini, ki je imel pred prvo skupino zasledovalcev minuto, pred pelotonom pa dve minuti in 30 sekund naskoka. Toda zadnji prelaz se je izkazal za prevelik zalogaj. Za nameček so kolesarji Astane z 'brutalnim' tempom iz metra v meter topili njegovo prednost, ujeli so ga 8 km pred ciljem.

Yates ostal v rdečem
Sledil je živahen zaključek etape, prvi je napadel Lopez, nato Pinot, ki so ga kolesarji spustili naprej, saj ni pretirano nevaren v skupnem seštevku. Zaradi številnih sprememb ritma je iz skupine kolesarjev odpadel Rigoberto Uran, po dveh Yatesovih napadih je odpadel tudi Valverde, ki pa se je v zaključku težkega vzpona uspel vrniti in osvojiti četrto mesto z minimalnim zaostankom.

Grd padec Kwiatkowskega
Veliko smole je imel kolesar ekipe Sky Michal Kwiatkowski, ki je bil približno 27 km pred ciljem udeležen v padec z Alexanderejem Geniezom. Poljak se je po padcu držal za rebra na levi strani, s hudimi bolečinami je po zdravniški pomoči sedel nazaj na kolo in etapo končal na 73. mestu, 23 minut in 11 sekund za zmagovalcem.

Pred kolesarji je zdaj drugi in zadnji prosti dan letošnje Vuelte, v torek jih nato čaka 32 kilometrov dolg kronometer od Santillane del Mar do Torrelavege.

Dirka po Španiji, 15. etapa

Ribera Arriba-Lagos Covadonga, 178 km:
 1. T. PINOT      FRA  5:01:49
 2. M. A. LOPEZ    KOL   +0:28
 3. S. YATES      VB    0:30
 4. A. VALVERDE    ŠPA    0:32
 5. S. KRUIJSWIJK   NIZ  isti čas
 6. E. MAS       ŠPA    0:34
 7. N. QUINTANA    KOL  isti čas
 8. R. URAN      KOL    1:25
 9. E. BUCHMANN    NEM    1:33
 10. I. IZAGIRRE    ŠPA    1:49
 ...                 
 97. L. MEZGEC     SLO   29:06
140. L. PIBERNIK    SLO   37:31
                   
Po 15. etapi:             
 1. S. YATES      VB  64:13:33
 2. A. VALVERDE    ŠPA   +0:26
 3. N. QUINTANA    KOL    0:33
 4. M. A. LOPEZ    KOL    0:43
 5. S. KRUIJSWIJK   NIZ    1:29
 6. E. MAS       ŠPA    1:55
 7. T. PINOT      FRA    2:10
 8. R. URAN      KOL    2:27
 9. I. IZAGIRRE    ŠPA    3:03
 10. E. BUCHMANN    NEM    3:15
 ...                 
146. L. MEZGEC     SLO  3:29:57
147. L. PIBERNIK    SLO  3:31:50
                   
M. L.
Prijavi napako
Komentarji
jaz jaz
# 09.09.2018 ob 22:30
Medtem izjemna voznja Mateja Mohorica v Montrealu, ceprav na koncu Colbrelli tega ni popolnoma izkoristil (zasedel je drugo mesto, zmagal je ponovno Matthews. 25km pred koncem v begu s Polancem in kolesarjem Bore, ko so jih ujeli pa je se 2x na celu pelotona lovil nive ubeznike in pripravil sprint. Super predstava
817263
# 09.09.2018 ob 19:04
Neverjetna vožnja Pinota zadnjih 5 km, tu se vidlo, da šel do konca. Ampak je bilo tudi nekaj sreče pri njegovem skoku saj mu zaradi njegovega zaostanka noben ni želel slediti oz. pokriti tega skoka. Danes je astana pokazala moč ekipe a so z etape verjetno dobili manj kot so želeli. Začetek vzpona je bil dokaj pričakovan, navili so tempo, potem skok Lopeza ki pa je bil pokrit s strani Carapaza. Nato smo dobili še nekaj latino bojev kjer pa ni prišlo do lukenj. GC contenderji so začeli odpadati, Aru, ki je včeraj pokazal nekaj znakov življenja je bil spet prvi mrtev, nato je kar presenetljivo odpadel Kelderman (zgubil kar 4 min), za njim pa še Buchman, Galopin, Izagire in že kar visoko na vzponu še Uran, ki še je enkrat priključil a nato takoj spet odpadel. Tako so ostali samo še Valverde, Krujswijk (2x sta mogla loviti), Yates, Pinot (ki je že skočil pred tem kot je odpadel Uran), Mas (presenečenje vuelte za mene do zdaj) Quintana in Lopez. Največje vprašanje, ki ga je pustila etapa odprtega je Quintana in sicer če noče napasti ali pa če ne more napasti. Valverde mi deluje bolj resen od Quintane (mogoče lahko ponovi Hornerja 2011, ki je zmagal pri podobnih letih).

V zadnjem tednu kolesarje najprej čaka kronometer, ki je kar ravninski in verjetno nebo kakšnih velikih razlik med Quintano, Lopezom, Pinotom, Masom in Yatesom, nekaj časa pa lahko pridobijo tu Kruijswijk, Uran, Izagire in Valverde, ki lahko celo prevzame rdečo majco.
V sredo nas nato čaka etapa z zelo strmim zaključkom. Zadnje 4 km 11% naklon z rampami do 24% in se znajo zgoditi razlike do 30-45sec.
V četrtek bo verjetno etapa za šprinterje.
V petek pa večinoma ravninska etapa z zaključkom na Rabaso in tu bi se znale narediti kar lepe razlike če bo kdo od favoritov poizkusil z napadom v začetnih km. Mogoče tu pokaže Quintana predstavo z 17 etape toura ali kak Uran napade.
V soboto pa sledi etapa, ki lahko čisto spremeni izgled top 10. Dolga je "samo" 97km a vsebuje 6 kategoriziranih vzponov, ki dajejo možnost za napade od daleč, zna pa se tudi zgodit da bodo se gledali do galline in nebo velikih razlik.
V nedeljo pa še samo vožnja po madridu z zaključnim šprintom.
Zmagovalca si pa ne upam napovedati saj je tu vsaj 5 kolesarjev, ki lahko zmagajo.
miško5lin
# 09.09.2018 ob 18:52
Saj smo ugotovili že zdavnaj.
Latinosi so eni kekci.
Od desetih 100% šans, jih vsaj osem zamočijo.
ungarn
# 09.09.2018 ob 21:14
Zelo si želim, da bi rtvSLO poleg TDF prenašala tudi La Vuelto in Giro.

Zanimanje za kolesarstvo iz leta v leto narašča, z uspehi Rogliča, Mohoriča in drugih se le to še dodatno potencira na TV ekranih. Komentatorski par imamo naravnost fantastičen!!! 10/10!

Tudi na cesti vozniki avtomobilov počasi spoznavajo , da kolesarji le nismo neka nepotrebna ovira. In prav je tako. Če si probam narisati situacije okoli mileniuma, torej tam v poznih 90ih in zgodnjih 00ih, ko sem s tem profesionalno služil kruh,.. se je situacija kar konkratno izboljšala. A boj ni končan! Vzgled naj bo kultura Nizozemcev. Tam je kolesar visoko spoštovana osebnost, nihče te ne bo prehitel, dokler se en bo prepričal, da na nasprotni strani ni vozila, ki bi to prehitevenje onemogočilo. Skratka kar se tiče Europe se vozniki zelo razlikujejo. Kolasarji pa ostajamo isti in vedno več nas je, zato nas je potrebno spoštovati in tretirati kot popolnoma normalne in redne udeležence cpp!
Pija_Olimp
# 09.09.2018 ob 19:59
Pusite trolla!

Kdor pa ni za fuzbal, pa naj zdaj preklopi na Eurosport2 in navija za naše, ki dirkajo v Montrealu.
miško5lin
# 09.09.2018 ob 20:21
novi_xy
09.09.2018 ob 19:28

Odgovor na tvoj post:

Jezikovna svetovalnica

Vprašanje:

Od kdaj se Kekec uporablja kot slabšalno ime za fanta, če pa je v slovenski književnosti dejansko junak?

Odgovor:

– občno ime kekec, ki se pojavlja predvsem v govorjenih besedilih in zapisih na spletu, npr. izpasti kot kekec, posebnež. Podroben pregled gradiva, izpričuje tudi pogoste pojavitve poimenovanja z negativno konotacijo, tj. 'neumnega, omejenega človeka', zlasti takega, ki ni dorasel delu, ki ga opravlja, npr. kakšni kekci objavljajo to, največji kekec letošnjih volitev ...

Navajanje vira:

Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, http://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
-----------------------------------------------------------------------------

No pa poleg kolesarstva še malo izobraževanja.

Napisal sem kekec z malo začetnico, to si verjetno opazil, kar je občno ime.
Če bi pa z veliko, bi bilo pa lastno ime, kar bi res pomenilo Vandotovega junaka...

Kot vidiš sem tako napisal z razlogom, čeprav to res malo kdo ve v čem je res razlika. Zaradi filma se pa to res čudno sliši. Pa brez zamere.
miško5lin
# 09.09.2018 ob 19:55
2px_orbitala

Kaj spet sprašuješ traparije o Rogliču?
Enkrat mesečno si na tem portalu, zato rajši preglej ostale članke pa boš na tekočem.

Sedaj bo fuzbal... Mislim, da te bolj zanima kot kolesarstvo.
Pija_Olimp
# 09.09.2018 ob 18:45
Res super zaključek.
Tisti, ki ste stavili na Naira, pa ste lahko spet razočarani.

V Londonu pa je končno uspelo Calebu Ewanu. Drugi je bil Gaviria in tretji Greipel.
V skupni razvrstitvi seveda ni nobenih sprememb. Alaphillipe, Poels in Roglič. Bravo!
Pija_Olimp
# 09.09.2018 ob 22:01
15 km do konca so v pobegu M ohorič, Polanc in Mühlberger... 19 sekund.... Srečno!
miško5lin
# 09.09.2018 ob 18:33
Dobro jih je nabrisal!
novi_xy
# 09.09.2018 ob 19:28
@miško5lin

Malo izven konteksta - Kekec je bil pozitivna osebnost, ki bi ga morali imeti za vzor. Prosim, ne ga uporabljati v slabšalnem pomenu.
V kontekstu - komentar zveni res vzvišeno. Vsak se trudi po svojih močeh. Včasih uspe, včasih ne, zelo verjetno pa je zadaj še kaj drugega (kdo si lažje privošči, kar je pač potrebno za doseganje zmage...).
d_a_r_k_o
# 09.09.2018 ob 20:16
V kino Kekec zaide en kekec neznanega lastnega imena. Kdo ga bo naučil kolesarskih ukan.
muzejčanka
# 09.09.2018 ob 20:12
Wow, kakšna predstava Pinota. Vsaka mu čast. Smešno mi je bilo, ko je nekaj km pred ciljem, ko je Pinot že ušel, Yates nadrl Quintano če misli on in ostali kaj menjat. Quintana je takoj šel naprej in za tri sekunde že hotel menjavo. Tam sem se pa nasmejala. Drugače pa ni kaj, vemo kateri štirje se bodo še borili za skupno. Yates, Lopez, Valverde in Quintana. Mislim, da ostali nimajo več šans. Tole je še popolnoma odprto. Meni je nekako najbližje zmagi S. Yates. V torek 32km kronometer brez klancev, ravninski. Tukaj pričakujem, da bo Valverde prevzel rdečo majico vendar jo bo težko ubranil pred Yatesom do nedelje. Quintana bo še nekaj izgubil vendar ga do sobote ne bom še odpisala. Kakšnih drastičnih razlik v skupnem med vodilnimi ne pričakujem v torek. Ni noben nek poseben kronometrist. Še najboljši je Valverde. Uran je bil na začetku, ko je postal eden boljših kolesarjev med boljšimi kronometristi vendar je v zadnjih letih daleč za tistimi rezultati. Neznanka mi je pa Mas. Njega pa ne poznam v kronometru. Tole bo še borbe v tretjem tednu. Lp
boter77
# 09.09.2018 ob 19:40
@1px_orbitala
Odgovor na tvoje vprašanje je podrobno pojasnjen nekje na sredini članka. Preberi!

http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1023979/posts
d_a_r_k_o
# 09.09.2018 ob 19:15
TV pojasnjevalec C. Kirby o oblaku devet. Francoz je izginil v zamegljeno kolesarsko dnevno sobo sreče.
2px_orbitala
# 09.09.2018 ob 18:35
Zakaj pa Roglič ni tekmoval? Posledica naporne sezone? Kdo kaj ve?
Kazalo