Jan Polanc se zaveda, da ga čaka še veliko naporov v Dolomitih. Foto: Aleš Fevžer
Jan Polanc se zaveda, da ga čaka še veliko naporov v Dolomitih. Foto: Aleš Fevžer
Diego Ulissi
Nekdanji zmagovalec Dirke po Sloveniji Diego Ulissi je z dvema etapnima zmagama celo presegel pričakovanja v ekipi Lampre. Foto: EPA
Cadel Evans
Cadel Evans je v najboljšem položaju, a čakajo ga še težki dnevi. Foto: EPA

"Za zdaj mi gre vse po načrtih, ne čutim prevelike utrujenosti. Vzdušje na dirki je izjemno, to je nekaj novega zame, saj tega še nisem doživel. Vse je v rožnatem, res nekaj neverjetnega. Med mladimi kolesarji sem na desetem mestu, kar je dobro, a ni moj cilj skupna razvrstitev. Moja naloga je pomagati kapetanom," je v pogovoru za Val 202 pojasnil 22-letni Polanc, ki je v skupnem seštevku po devetih etapah na 45. mestu, zaostaja 23 minut in 15 sekund.

Prvi teden Gira je obilno deževje povzročilo številne padce, ki so iz boja za skupno zmago izločile nekatere favorite, Joaquin Rodriguez je odstopil. "Na jugu Italije so ceste popolnoma mastne, ko pade dež. Zaradi tega so se dogajali večji padci, ki so zelo vplivali na skupno razvrstitev. Giro je res še zelo dolg, a kadar so favoriti izenačeni na vrhu, je težko pridobiti sekunde nazaj," je poudaril nekdanji kolesar Radenske.

Cunego in Niemec preveč zaostala
Diego Ulissi je dobil že dve težki etapi in postal kapetan ekipe, čeprav je bil najprej predviden Damiano Cunego. Zmagovalec Gira leta 2004 zaostaja že šest minut in 35 sekund. "Še vedno imamo dva kapetana. Przemyslaw Niemec je bil tudi eden izmed naših adutov, a je po dveh padcih precej zaostal, Ulissi je zdaj naš prvi mož," je stanje v ekipi Lampre razložil Polanc.

V torek priložnost za šprinterje
V torek bo na sporedu ravninska etapa od Modena do Salsomaggiore Terme (173 km). Šprinterji ne bodo imeli več veliko priložnosti do cilja dirke v Trstu, zato bo Luka Mezgec znova čakal na šprint.

"Drugi teden se bo začel malce bolj sproščeno, že v sredo bo težja etapa, v četrtek pa kronometer. Konec tedna sta dve gorski etapi, zadnji teden Gira pa je res naporen. Vse se lahko spremeni prav v Dolomitih," je dodal Polanc.

Evans unovčil številne padce
V prvih devetih etapah se je vse izšlo po načrtih Cadela Evansa, ki si je privozil lepo prednost, kar nekaj hribolazcev pa si je nabralo ogromen zaostanek.

"Cadel je v odlični formi, ima zelo močno ekipo BMC, nimajo težav s poškodbami. S tistim padcem je pridobil nekaj prednosti in je v najboljšem položaju," je razložil Polanc, ki je v ponedeljek užival v prostem dnevu: "Danes smo imeli prosto, a so nas zbudili z dopinško kontrolo. Ni bilo treba veliko jesti, na kolesu smo bili uro in pol. Veliko imamo prostega časa."

Skupni vrstni red po 9. etapi:                           
  1. C. EVANS          AVS    38:49:34 
  2. R. URAN           KOL       +0:57 
  3. R. MAJKA          POL        1:10 
  4. D. POZZOVIVO      ITA        1:20 
  5. S. MORABITO       ŠVI        1:31 
  6. F. ARU            ITA        1:39 
  7. D. ULISSI         ITA        1:43 
  8. W. KELDERMAN      NIZ        1:44 
  9. N. QUINTANA       KOL        1:45 
 10. R. KIŠERLOVSKI    HRV        1:49 
 ...                                   
 45. J. POLANC         SLO       23:15 
140. B. BOŽIČ          SLO     1:18:22 
174. L. MEZGEC         SLO     1:31:33