Grega Bole bo od 1. januarja 2013 član Vacansoleila. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Grega Bole bo od 1. januarja 2013 član Vacansoleila. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Boletovo ime naj bi se namreč pojavilo v tožbi Ameriške protidopinške agencije USADA proti Lanceu Armstrongu, ki so mu odvzeli vseh sedem zmag na Touru.

Pri Vacansoleilu so danes sporočili, da so v zvezi s tem - ime Grege Boleta naj bi se pojavilo v aferi Armstrong - opravili interno preiskavo, nato pa danes slovenskega kolesarja oprali suma zlorabe prepovedanih sredstev in kakršne koli vpletenosti v primer Armstrong, tako da bo Bole od 1. januarja 2013 član Vacansoleila.

Bole, ki je bil med letoma 2010 in 2012 član italijanskega Lampreja, je bil omenjen v pogovorih med kolesarjem Leonardom Bertagnollijem in zloglasnim zdravnikom Michelejem Ferrarijem. Ti pogovori so del Bertagnollijeve pisne izjave pod prisego, ki jo je dal za italijansko policijo. V izjavi piše, da sta Bertagnolli in Ferrari govorila o aicarju, prepovedanem sredstvu, ki deluje na mišično tkivo in spodbuja razgradnjo maščob. Bertagnolli je v pogovoru z zdravnikom dejal, da mu je prepovedano sredstvo prišlo v roke prek slovenskega dobavitelja. Omenjenih je več Slovencev, med njimi se je znašlo tudi ime Boleta.

"Bole je v prisotnosti našega zdravnika, odvetnika, trenerja in mene zatrdil, da je nedolžen, in odkrito odgovoril na nekaj vprašanj," je v izjavi za javnost zapisal menedžer moštva Daan Luijkx in dodal: "Ob tem je zanikal, da bi bil kadar koli vpleten v zlorabo prepovedanih sredstev."

Nobenih nepravilnosti v biološkem potnem listu
Eden izmed pomembnejših dejavnikov pri odločitvi Vacansoleila, da Bole nikoli ni bil vpleten v doping, je bil, da je zdravnik moštva podrobno pregledal Boletov biološki potni list, v katerem niso zaznali prav nobene nepravilnosti. Drugi je bila pisna izjava Bertagnollija, v kateri je italijanski kolesar zapisal, da sam osebno ne ve za nobeno vpletenost Boleta v zlorabo ali prekupčevanje prepovedanih sredstev.

Kljub temu je Luijkx poudaril, da so Boleta jasno opozorili, da če se izkaže, da laže on in ne Bertagnolli, bo takoj odpuščen.