Uigrana ekipa bo spet v akciji. Na fotografiji Miha Mišič, Martin Hvastija in Tomaž Kovšca. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Uigrana ekipa bo spet v akciji. Na fotografiji Miha Mišič, Martin Hvastija in Tomaž Kovšca. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jani Brajkovič
Lani je na Dirki po Sloveniji zmagal Jani Brajkovič, ki zmage ne bo branil, saj trenutno vozi na Dirki po Švici. Foto: BoBo
V četrtek začetek jubilejne Dirke po Sloveniji

"Producent signala ni TV Slovenija, ampak VPK. Mi smo le pridobili pravice in bomo prenašali dve etapi. V Sloveniji, tehnično gledano, tako zahtevnega prenosa še ni bilo. Resda smo že delali kakšno etapo, toda da bi pokrivali dirko z dvema etapama in da bi prenos trajal dve uri, tega še ni bilo. VPK bo imel tri linkovske kamere na motorju, za prenos bo skrbel tudi helikopter, signale bo zbiralo in jih v reportažni avto pošiljalo letalo, ki bo letelo nad 7.000 metrov visoko. Zadnji kilometer bo pokrit s statičnimi kamerami. Podobno torej kot na Touru, le da imajo tam kar šest helikopterjev," je za MMC povedal Tomaž Kovšca, ki bo za TV Slovenija komentiral dirko.

Po šestih letih cilj na Vršiču
V četrtek si boste lahko ogledali prenos kronometra po ljubljanskih ulicah. V dveh urah boste lahko videli vse najboljše in seveda izvedeli, kdo bo prvi nosilec rumene majice na jubilejni 20. Dirki po Sloveniji. V soboto bo prenos kraljevske etape s ciljem na Vršiču. "Ta etapa mi je zelo všeč in se lahko po težavnosti primerja tudi s kakšno težko gorsko etapo na Giru ali Touru. Kolesarji bodo šli skozi Livške Ravne. Klanec je zahtevnejši kot Vršič, bolj strm z več višinske razlike. Sam sem ga že vozil in tudi kolesarji, ki so tam trenirali, o klancu govorijo s spoštovanjem. Res pa je, da bo ta vzpon sredi etape, kjer verjetno tempo še ne bo največji."

Tomažu Kovšci bo na komentatorskem mestu pomagal slovenski selektor Martin Hvastija. Miha Mišič bo skrbel za statistiko, s terena pa bo prispevke pripravljal David Črmelj. Skratka, ekipa, ki je navduševala ob prenosih Dirke po Franciji.

Vzpon na Vršič bo odločil zmagovalca
Kdo so favoriti? "Tadej Valjavec vse stavi na to dirko. Po njej se bo verjetno tudi odločil, ali bo nadaljeval kariero ali ne. Letos sicer še nima izjemnih izidov, toda videl sem ga na pripravah in že na pogled je v vrhunski formi. Morda se bo v boj za rumeno majico vključil Tomaž Nose, vendar je vprašanje, kakšne posledice je pustil padec in kako je pripravljen. Seveda je treba med kandidati za zmago iskati tudi tuje kolesarje, zlasti iz Italije. Ker dokončnega seznama nastopajočih še ni, težko povem več. Dirka bo zanesljivo odločena po sobotni kraljevski etapi. Zadnja etapa je preveč ravninska in tudi če so razlike še tako majhne (na prvi Dirki po Sloveniji je imel vodilni Boris Premužič 15 sekund prednosti, leta 2003 Mitja Mahorič le štiri) sprememb ni."

Etape na 20. Dirki po Sloveniji:
1. etapa, četrtek:
Ljubljana (kronometer) 8,8 km

2. etapa, petek:
Kočevje–Višnja Gora 171,3 km

3. etapa, sobota:
Škofja Loka–Vršič 170 km

4. etapa, nedelja:
Brežice–Novo mesto 153,4 km

V četrtek začetek jubilejne Dirke po Sloveniji