Peter Sagan se je veselil druge etapne zmage na dirki Tirreno-Adriatico. Foto: EPA
Peter Sagan se je veselil druge etapne zmage na dirki Tirreno-Adriatico. Foto: EPA
Nairo Quintana
Nairo Quintana je še povišal prednost v skupnem seštevku. Foto: EPA
Alberto Contador, Sergio Henao in David De La Cruz
Alberto Contador je v zadnjih metrih skoraj osvojil skupno zmago. Foto: EPA
Roglič tretji na peti etapi v Rietiju

jim mestom se je izkazal Primož Roglič, Simon Špilak je zasedel 10. mesto.

Kolesarje je po sobotni kraljevski etapi danes čakala nova razgibana dirka, v zadnjih 90 km so morali premagati serijo kratkih, a strmih vzponov, tudi po kockah.

V zadnjih kilometrih so se vrstili številni napadi, na koncu pa se je zmage veselil Sagan, ki je bil v šprintu močnejši od Francoza Thibauta Pinota in Rogliča. Za njimi so se zvrstili sami zvezdniki - Britanec Geraint Thomas, Nizozemec Bauke Mollema, Kolumbijec Rigoberto Uran, Nizozemec Tom Dumoulin, vodilni na dirki Kolumbijec Nairo Quintana, Avstralec Rohan Dennis, deseti pa je ciljno črto s šestimi sekundami zaostanka prečkal Špilak.

V skupnem seštevku je Roglič napredoval na četrto mesto, Špilak pa na deseto. Še vedno vodi Quintana, ki ima 50 sekund naskoka pred Pinotom in minuto in šest sekund pred Dennisom, še devet sekund več zaostaja Roglič.

Oba Slovenca sta bila odlična že v soboto, ko je Špilak prikolesaril na peto mesto, Roglič pa na 10. 27-letni nekdanji smučarski skakalec je po končni zmagi na Dirki po Algarveju napovedal, da bo eden izmed načrtovanih vrhuncev njegove sezone dirka od Tirenskega do Jadranskega morja, ki velja za eno najprestižnejših spomladanskih etapnih dirk. Roglič je v zadnjih dneh dokazal odlično pripravljenost, čeprav je imel tik pred startom prve etape nesrečo, si porezal prst in dobil nekaj šivov.

Rogliča tudi pet šivov ne moti preveč
"Super. Sem zelo vesel, kako se razpleta. Danes sem užival. Jutri se bomo poskušali izogniti vsem težavam, priti čez etapo. Zadnji dan je še kronometer ... Kaj pa vem, kaj bo pomenil za končni razplet? Čim hitreje bom skušal odpeljati in bomo videli, kaj bo to prineslo," je pojasnil Roglič, o poškodbi pa dodal: "Seveda ni prijetno, ko pritiskam ob krmilo in ob luknjah v cesti. Pritiskam na pet šivov, ampak je vsak dan boljše, očitno me ne ovira več kaj veliko."

Do konca dirke sta še dve etapi. V ponedeljek tekmovalce čaka etapa od Ascoli Picena do Civitanova Marcheja, v torek pa zadnja etapa, posamični kronometer s startom in ciljem v San Benedetto del Trontu.

Henao na koncu dve sekundi pred Contadorjem
David de la Cruz je dobil zadnjo etapo dirke Pariz-Nica, skupni zmagovalec pa je Sergio Henao. Kolumbijec je imel pred današnjo etapo, dolgo 115 km s štartom in ciljem v Nici, 30 sekund prednosti pred Ircem Danielom Martinom in 31 pred Albertom Contadorjem. Irec se na koncu ni boril za najvišja mesta, je pa zato s pogumnim napadom poskusil Španec. Contador je dal vse od sebe, zadnje kilometre premagoval brez pomoči, zadaj pa je moral na pedala na vso moč pritiskati Henao, saj je bila ogrožena njegova rumena majica. Na koncu je Kolumbijec zaostal 21 sekund in na 12. mestu.

Contador je v zadnji etapi izgubil tudi šprint z de la Cruzem, tretji je bil še en Španec Marc Soler. El Pistolero je nemirno čakal na potrditev končnih rezultatov. Končno zmago je na koncu izgubil za vsega dve sekundi, Martin je končal kot tretji.

Od Slovencev je bil prvi na cilju Jan Polanc (UAE Team Emirates), osvojil je 51. mesto z zaostankom 6:13 minute. Luka Pibernik (Bahrajn Merida) je bil 90., Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) 122., preostala člana Bahrajn Meride Borut Božič in Grega Bole pa etape nista končala. Skupno je od Slovencev najvišje končal Koren na 69. mestu, Polanc je osvojil 83. mesto, Pibernik pa 92.

Tirreno-Adriatico, 
5. etapa, Rieti-Fermo, 210 km:                   
  1. P. SAGAN        KOL       5:00:05 
  2. T. PINOT        FRA           vsi 
  3. P. ROGLIČ       SLO          isti 
  4. G. THOMAS        VB           čas 
 10. S. ŠPILAK       SLO         +0:06 
 70. M. MOHORIČ      SLO         11:07 
140. L. MEZGEC       SLO         24:58 
162. M. KUMP         SLO         27:08 

Skupni vrstni red po 5. etapi:         
  1. N. QUINTANA     KOL      21:34:51 
  2. T. PINOT        FRA         +0:50 
  3. R. DENNIS       AVS          1:06 
  4. P. ROGLIČ       SLO          1:15 
  5. T. DUMOULIN     NIZ          1:19 
 10. S. ŠPILAK       SLO          1:59 


Pariz-Nica, 8. etapa, 
Nica-Nica, 115,5 km:                   
  1. D. DE LA CRUZ   ŠPA       2:48:53 
  2. A. CONTADOR     ŠPA      isti čas 
  3. M. SOLER        ŠPA         +0:05 
  4. S. COLBRELLI    ITA          0:21 
  5. J. ALAPHILIPPE  FRA      isti čas 
 51. J. POLANC       SLO          6:13 
 90. L. PIBERNIK     SLO         16:37 
122. K. KOREN        SLO         20:56 
Bole in Božič sta odstopila.           

Končni vrstni red:                     
  1. S. HENAO        KOL      29:50:29 
  2. A. CONTADOR     ŠPA         +0:02 
  3. D. MARTIN       IRS          0:30 
  4. G. IZAGIRRE     ŠPA          1:01 
  5. J. ALAPHILIPPE  FRA          1:22 
 69. K. KOREN        SLO       1:12:40 
 83. J. POLANC       SLO       1:20:44 
 92. L. PIBERNIK     SLO       1:25:33 

Roglič tretji na peti etapi v Rietiju