Rui Costa je postal prvi Portugalec z naslovom svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Rui Costa je postal prvi Portugalec z naslovom svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Rui Alberto Faria da Costa
Portugalec na zmagovalnem odru ni mogel skriti solz. Foto: Reuters
Joaquim Rodriguez
Joaquim Rodriguez, ki je vodil v zadnjih kilometrih, ni mogel skriti razočaranja. Foto: Reuters
Kolesarje je vseskozi motil dež. Foto: EPA
Polanc rešil slovensko čast
Rui Costa osvojil prvo mavrično majico za Portugalsko

Tretje mesto na 272 kilometrov dolgi preizkušnji je zasedel Alejandro Valverde, ki se je veselil že petega odličja na svetovnih prvenstvih. Hud poraz so doživeli Italijani, ki so upali na slavje Vincenza Nibalija, a je ta končal na četrtem mestu. Zmagovalec letošnje Dirke po Italiji je na koncu po padcu in španskem izčrpavanju ostal brez moči.

Specialisti za klasike omagali
Specialisti za vzpone so se v sklepnem delu dirke znebili specialistov za enodnevne dirke, kot so lanski prvak Belgijec Philippe Gilbert, Švicar Fabian Cancellara, Slovak Peter Sagan in drugi. Najbolj zaslužen za to je Rodriguez, ki je v zadnjem izmed desetih krogov napadel na lažjem izmed dveh vzponov. Za sabo je potegnil še rojaka Valverdeja, Nibalija in Costo.

Prva zlata medalja za Portugalsko na SP-jih
Videti je bilo, da bodo Španci izkoristili številčno premoč. Rodriguez je stalno napadal, s tem izčrpaval Nibalija in najbrž pripravljal teren za Valverdeja. Costa, letos že zmagovalec dveh etap na Touru, je izkoristil neobremenjenost in dejstvo, da ni ne napadal ne branil napadov, v sklepni del je prišel spočit, tako da je v šprintu ugnal Rodrigueza in se veselil zlate kolajne. Svoji domovini je priboril prvo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih.
Vse do konca je tekmovalce pral dež, spolzke ceste so zahtevale svoj davek, številni izmed favoritov so zaradi padcev predčasno končali v boksih, drugim pa v takih razmerah niso tekle noge, kot bi si želeli.

Zadel glavni dobitek na tomboli
"Zadel sem glavni dobitek na tomboli. Tako bi opisal današnjo zmago. Nemogoče razmere, ki jim marsikdo ni bil kos. Taktično sem odvozil perfektno dirko, izkoristil priložnost, ki se mi je ponujala in prišel do zmage kariere. Naslova svetovnega prvaka nisem pričakoval," se je na cilju smejalo Portugalcu iz Pavoe de Verzima, ki bo čez teden praznoval 27. rojstni dan.

Polanc v zadnji krog vstopil na prvem mestu
Slovensko čast je, presenetljivo, reševal najmlajši, Jan Polanc, ki je šele avgusta prestopil na najvišjo raven kolesarstva in ni še nikoli vozil 272 kilometrov dolge dirke. Kranjčan sicer na koncu ni dosegel odmevne uvrstitve - končal je na 40. mestu -, a je navdušil z vožnjo. Ves čas se je držal na čelu vodilne skupine, v zadnji krog vstopil kot prvi, v zadnjih kilometrih pa ni zdržal ritma najboljših. Kljub temu si zasluži vse pohvale.
"Tako dolge preizkušnje nisem vozil niti na treningu. Cilj mi je bil, da dirko končam, na koncu sem dosegel še mnogo več, kar mi veliko pomeni. Sprva je bila moja naloga pomagati Janiju, ko pa je imel on težave z bolečinami v želodcu, je kapetan Božič povzdignil glas, me nagnal v prve vrste in mi naročil, naj dirkam zase. Vedel sem, da mi bo kljub motivaciji in borbenosti ob koncu zmanjkalo moči, zato sem v zaključku zadnjega kroga sklenil nekaj storiti zase in za navijače, ki so me ob progi vlekli naprej. Zadovoljen sem s prikazanim, to je bila moja prva večja dirka, presenečen sem, da sem jo v teh težkih pogojih sploh končal. Bal sem se padca, da ne izgubim stika, to mi je uspelo, ta dirka pa mi bo dala nov zalet za naprej," je bil na cilju zadovoljen Polanc.

Vsi drugi Slovenci odstopili
Njegovi moštveni kolegi v težkih razmerah, v dežju in močnem vetru, niso prišli do cilja. Najprej se je zaradi padca, ki se je končal z odhodom v bolnišnico, poslovil Grega Bole, nato je odnehal največji adut Jani Brajkovič, po njegovi poti pa so odšli tudi Kristijan Koren, Borut Božič in Matej Mugerli.

Za slovenskega selektorja zmaga Coste ni veliko presenečenje: "Štel sem ga med favorite. Ne mogoče med tiste s prve vrste, vsekakor pa iz druge. Treba pa je priznati, da so bili na vrhu vendarle tisti, ki smo jih pričakovali. Žal naših ni med njimi, a česa več enostavno bi bilo moč doseči. Polanc se je izkazal, dokazal, da je pred njim lepa prihodnost, žal pa smo imeli dva kapetana 'polomljena' oziroma bolna. Tako je v ospredje prišel plan C, ki je bil tak, kot je bil. Danes se nam ni izšlo tako kot pred dvema dnevoma, a tako je v kolesarstvu," je vtise strnil Hvastija.

Cestna dirka elite (272,26 km):
 1. R. COSTA         POR       7:25:44
 2. J. RODRIGUEZ     ŠPA      isti čas
 3. A. VALVERDE      ŠPA          0:16
 4. V. NIBALI        ITA      isti čas
 5. A. GRIVKO        UKR          0:31
 6. P. SAGAN         SLK          0:34
 7. S. CLARKE        AVS              
 8. M. IGLINSKI      KAZ           vsi
 9. P. GILBERT       BEL          isti
10. F. CANCELLARA    ŠVI           čas
...                                   
40. J. POLANC        SLO          3:40
                                      
Odstop: Bole, Brajkovič, Koren, Božič,
Mugerli ...                           
Polanc rešil slovensko čast
Rui Costa osvojil prvo mavrično majico za Portugalsko