Dopinški skesanec Tyler Hamilton je v knjigi opisal šokantne podrobnosti. Foto: EPA
Dopinški skesanec Tyler Hamilton je v knjigi opisal šokantne podrobnosti. Foto: EPA
Tyler Hamilton
Hamilton je leta 2004 v Atenah osvojil zlato medaljo v kronometru, vendar jo je zaradi jemanja nedovoljenih poživil pozneje moral vrniti. Foto: EPA
Tyler Hamilton
Hamilton je bil pravi specialist za vožnjo na čas. Foto: EPA
Lance Armstrong
Goljufije Lancea Armstronga so podrobno opisane v Hamiltonovi knjigi. Foto: EPA
Bjarne Riis
Bjarne Riis je prav tako zelo vpleten v nečedne posle, čeprav Danec vse zanika. Foto: EPA

Številni kolesarski navdušenci vsako leto napolnijo ceste na Giru, Touru in Vuelti, številni navijači pa doma pred televizijskimi ekrani gledajo boje največjih kolesarskih asov na strmih vzponih, ki jih navadni smrtniki lahko kvečjemu prehodijo. V zadnjih 15 letih je na kolesarstvo padlo že veliko črnih lis, izpoved nekdanjega odličnega kolesarja Hamiltona na 265 straneh, ki jo je na papir prenesel priznani avtor Daniel Coyle, pa ponuja nove dih jemajoče podrobnosti.

Podrobno je opisano prikrivanje, zavajanje, predvsem pa jemanje dopinga v kolesarski karavani. EPO, kortizon, vrečke krvi in številna druga sredstva so bili del Hamiltonovega vsakdanjika celotno kariero. Na eni izmed treh največjih dirk nikoli ni zmagal, največji asi so bili na velike podvige še bolje "pripravljeni".

Le resnica te osvobodi
41-letni Hamilton je dolga leta zavračal kakršno koli vpletenost v nečedne posle, šele pred ameriškim sodiščem, ki je preiskovalo organizirani doping v moštvu US Postal, je razkril resnico. V televizijski oddaji "60 minut" je nato javnosti razkril osupljive podrobnosti, tudi številne laži Armstronga.

Hamilton že v uvodu prizna, da je bila njegova celotna kariera prepletena z lažmi: "Resnica je preveč široka, udeleženo je preveč ljudi. Povedati moraš vse ali pa čisto nič. Ničesar ni vmes, šele resnica te bo osvobodila."

UCI nekaterih kolesarjev noče ujeti
"Teste zlahka premagamo. Smo precej pred testi. Oni imajo svoje zdravnike, mi pa svoje. Naši so veliko boljši, bolje so plačani. Poleg tega UCI nekaterih kolesarjev niti ne želi ujeti. Zakaj bi jih? Le izgubili bi denar. Šlo je bolj za disciplinske teste, teste IQ. Če si bil previden in pazljiv, si se lahko dopingiral in bil 99-odstotno prepričan, da te ne bodo ujeli," opisuje nekdanji ameriški kolesar.

Armstronga ujeli na Dirki po Švici leta 2001
Ko se je kdaj kaj zalomilo, je na pomoč priskočil kar UCI. Armstronga so leta 2001 ujeli na Dirki po Švici. Hamiltonu je povedal zgodbo in ni bil prav nič zaskrbljen, Tylerja pa je skrbelo, kaj vse bi se lahko skuhalo iz tega. Lahko bi se sesulo moštvo, izgubil bi dobro plačano službo, vse je bilo na kocki.

"Michele Ferrari je Lanceu svetoval, naj spi v višinskem šotoru in naj si Edgarja (ime za EPO) vnaša intravenozno, do 800 enot na noč. Tako bi stopnja hematokrita ostala visoka, novi test odkrivanja EPA pa nenevaren. Načrt je deloval, vse do Dirke v Švici, ko je bil Lance pozitiven. Dejal mi je, da naj si ne delam skrbi. Imeli bomo sestanek z njimi, za vse je poskrbljeno," je Hamiltona miril "kavboj" iz Austina, ki je imel poznanstva tudi v protidopinškem laboratoriju v Lozani, kjer je direktor Martial Saugy.

Doping je za Lancea življenjsko dejstvo
"Za Lancea je doping nekaj samoumevnega, življenjsko dejstvo, kot denimo kisik ali gravitacija," poudarja Hamilton, ki je goljufal vse od leta 1997, že leto pred tem, ko se je moštvu US Postal pridružil Armstrong.

Armstrong in direktor moštva US Postal Johan Bruyneel sta z zdravniki pripravila sistematičen pristop k dopingu. Kolesarjem so odvzeli kri, jo shranili in nato po etapi znova vnesli v telo. Junija 2000 so Hamilton, Armstrong in Kevin Livingston odleteli iz Francije v Španijo, kjer sta jim kri odvzela zdravnik moštva Luis Garcia del Moral in njegov pomočnik Pepe Marti.

Delež hematokrita ocenil že glede na barvo krvi
"Pri drugih oblikah dopinga prejmeš majhno injekcijo, tu pa gledaš, kako se velika plastična vrečka počasi polni s tvojo toplo temnordečo krvjo. Tega ne pozabiš nikoli. Ko smo se po 11. etapi Toura vrnili v hotel, so nas v sobah, prilepljene na strop nad posteljami, čakale vrečke. Kri je bila še vedno hladna, neposredno iz hladilnika, počasi je tekla nazaj v moje telo. Prišlo je tako daleč, da sem lahko delež hematokrita ocenil že glede na barvo krvi," piše Hamilton in priznava, da sta z Armstrongom redno uživala tudi EPO, Armstrong ga je hranil kar doma v hladilniku. Na dirkah so ga dobivali v majhnih injekcijah, za karavano se je velikokrat vozil motorist z eritropoetinom med prtljago. Pri prikrivanju dopinga so sodelovali številni zdravniki, trenerji in drugi člani moštva, pa tudi testi naj bi bili po Hamiltonovih besedah vse prej kot temeljiti.

Tudi druga moštva "dobro opremljena"
Seveda se temeljit doping ni odvijal le v moštvu US Postal, tudi druga moštva so bila "dobro opremljena". Hamilton je v letih 2002 in 2003 dirkal za CSC, leta 2004 pa za Phonak. Zloglasnemu Eufemianu Fuentesu ga je predstavil športni direktor Bjarne Riis. Danec, ki je na Touru leta 1996 zmagal, ko je bil dopingiran do vratu (klicali so ga kar gospod 62 procentov, ker je pretiraval v vnašanjem EPA), vse skupaj odločno zanika.

Prišlo je do velike konkurence med nekdanjimi moštvenimi kolegi. Leta 2004 je moral Hamilton na zagovor k predsedniku UCI-ja Heinu Verbruggenu, ker so bili njegovi odvzeti vzorci po etapi na Mont Ventouxu na dirki Dauphine sumljivi. Floyd Landis je Hamiltonu dejal, da jih je prijavil kar Armstrong, ker je mislil, da so Landis, Hamilton in Iban Mayo uspešno nastopali s pomočjo novih preparatov.

Knjiga je izšla 5. septembra, danes pa 63. rojstni dan praznuje Pat McQuaid, predsednik UCI-ja. Najprej jo je želel izdati 18. septembra, ko bo 41. rojstni dan praznoval Armstrong, ki mu je Ameriška protidopinška agencija odvzela vseh sedem zmag na Touru.