V vse bogatejši zbirki enodnevnih uspehov Tadeju Pogačarju manjka naslov svetovnega prvaka.
V vse bogatejši zbirki enodnevnih uspehov Tadeju Pogačarju manjka naslov svetovnega prvaka. "Ves čas že hrepenim po mavrični majici, vendar je na tej preizkušnji zelo težko slaviti. Na ta dan moraš biti najboljši na svetu. Vsako leto se bom vračal, da izpolnim svoje sanje," je povedal slovenski kolesarski šampion. Foto: Organizator/Kolesarska zveza Slovenije
Sorodna novica Ciklokros križan z mestnim kriterijem v dežju? Mavrični boj na izpadanje.

"Jutri bo kar loterija. Tukaj ni izrazitih favoritov, saj je tu precej kolesarjev, ki imajo sposobnosti za zmago. Zelo zahtevno bo nadzorovati dirko. Na koncu lahko kdo tudi preseneti," je opozoril letošnji zmagovalec spomenika po Flandriji ter dirk Amstel Gold in Valonska puščica.

Na stavnicah je trenutno okoli petega mesta, a nihče zares ne izstopa. Belgijca Remco Evenepoel in Wout Van Aert ter Nizozemec Mathieu van der Poel imajo kvoto med 4 in 6, pred Pogačarjem (8-9) pa je denimo še Danec Mads Pedersen (7-8).

Prenos v nedeljo na TV SLO 2 od 13.00 dalje.

"Vsako leto je podobno, gre za največjo enodnevno dirko sezone, le da tokrat v nekoliko drugačnem obdobju takoj po Touru. Upam na dobre noge. Trasa je zelo zapletena in zahtevna, zato bo dirka zelo selektivna. Mislim, da bo zelo zanimivo. Vesel sem, da sem lahko na startu z državno reprezentanco."

Njegov nastop v Glasgowu, kot je dejal za Kolesarsko zvezo Slovenije, nikoli ni bil vprašljiv: "Ne, dileme ni bilo. Hitro po Touru sem se odločil, pravzaprav sem že med Tourom nekako vedel, da bom dirkal tudi na svetovnem prvenstvu."

Zemljevid cestne dirke za kolesarsko elito: Edinburg–Glasgow, 271,1 km in 3527 višinskih metrov, pri čemer se dirka konča z desetimi mestnimi krogi.
Zemljevid cestne dirke za kolesarsko elito: Edinburg–Glasgow, 271,1 km in 3527 višinskih metrov, pri čemer se dirka konča z desetimi mestnimi krogi. "Do zdaj sem vozil precej kriterijev v mlajših kategorijah. Toda dolgi so bili eno uro, ta pa bo trajal šest ur in pol. Dirka bo zelo težka in selektivna," je o specifičnosti trase razložil Pogačar. Foto: Organizator

"Noge se lahko vrtijo po Touru"
Tudi počutje in pripravljenost sta na primerni ravni, zagotavlja: "V redu sem, roka je tudi že kar v redu. Mislim in upam, da sem pripravljen. To bomo videli jutri po nekaj krogih. Nato sledi še kronometer prihodnji teden in zagotovo bo pestro," je še dodal drugouvrščeni z nedavno končane Dirke po Franciji. "Noge se lahko vrtijo po Touru, pomembna pa je pripravljenost v glavi in kako vse skupaj kompenziraš po tritedenski dirki. Imel sem nekaj dobrih treningov, poskusil bom čim bolj uživati na kolesu. Upam, da se bo to pokazalo tudi jutri."

Kolesar s Klanca pri Komendi, ki bo prihodnji mesec dopolnil 25 let, je imel nekaj zapletov pri potovanju na Škotsko, a česa več v pogovoru za KZS ni razkril. Veseli ga, da se lahko zdaj osredotoči na dirkanje. "Sicer je lepo videti progo že prej, a ne gre vedno vse tako, kot mora. Zdaj sem tukaj in to bom poskusil kar najbolje izkoristiti. Fantje so videli progo in bodo to znanje prenesli do mene in jutri na dirko," je o poznem prihodu v Glasgow dejal dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji (2020, 2021).

Na letošnjem SP-ju bo nastopil na nedeljski cestni dirki in petkovem kronometru. Najvišje je doslej posegel lani v Wollongongu, ko je bil v vožnji na čas šesti, cestno dirko pa je pred štirimi leti v deževnih razmerah v Yorkshiru končal na 18. mestu, kar je še naprej njegov najboljši izid.

Pogačar se zaveda, da je med favoriti, a nekdo lahko preseneti
Izjavi Uroša Murna in Luke Mezgeca pred cestno dirko za SP

Žak Eržen deveti na dirki mladincev
Organizatorji so v soboto podelili prvi komplet kolajn na cestnih dirkah. Med mladinkami (70 km) se je naslova svetovne prvakinje veselila Francozinja Julie Bego. Od treh Slovenk sta dve prišli do cilja. Sara Pestotnik je bila 67., Ema Podberšič pa 69. Obe sta zaostali 15:41 minute, medtem ko Neža Zupanič preizkušnje ni končala.

Med mladinci (127,2 km) je bilo na startu pet Slovencev - Žak Eržen, Jakob Omrzel, Erazem Valjavec, Jaka Marolt in Marcel Skok. Najvišje je posegel Žak Eržen do devetega mesta. Zaostal je 3:01 minute.

Omrzel je bil 22., Valjavec 32., Skok 57., medtem ko je Marolt odstopil. Zlato kolajno je osvojil Danec Albert Philipsen.

Žak Eržen deveti na dirki mladincev v Glasgowu

96. SVETOVNO PRVENSTVO
GLASGOW 2023

Nedelja, 6. avgusta (TV SLO 2):
Ob 9.30: Člani (elite) - cestna dirka
(Pogačar, Mezgec, Novak, Govekar, Koren, Finkšt, Primožič, A. Skok)