Bradley Wiggins je naslovu olimpijskega prvaka dodal še svetovni naslov. Foto: EPA
Bradley Wiggins je naslovu olimpijskega prvaka dodal še svetovni naslov. Foto: EPA
Tony Martin
Tony Martin je bil zelo razočaran, saj je bil četrti zaporedni naslov svetovnega prvaka njegov glavni cilj sezone. Foto: EPA
Wiggins končal triletno prevlado Martina

Martinu, branilcu naslova, ni uspel veliki met, četrti zaporedni naslov v vožnji na čas. Wiggins je na 47-kilometrski progi postavil čas 56:25,52. Britanec je do zmage prišel v drugem, bolj razgibanem delu trase. V ravninskem delu je bil Nemec nekoliko hitrejši. Tretji je bil Nizozemec Tom Dumoulin.

Wiggins izkoristil zadnjo priložnost
"To je bila moja zadnja priložnost, da postanem svetovni prvak. Veseli me, da sem jo izkoristil. Bilo je težko, a sem imel na koncu dovolj 'goriva', da sem zmagal. Premagati Martina je fenomenalen dosežek, saj je v zadnjih letih praktično nepremagljiv. A očitno je bilo dobro, da letos nisem trošil moči na napornih večtedenskih dirkah in sem imel čas za pripravo. Sem pa trenutno povsem izmučen," je dejal 34-letni Britanec, ki je bil v posamični konkurenci trikrat svetovni prvak že na stezi, na cestnih urah resnice pa je imel do zdaj dve srebrni kolajni.

Martin: Srebro mi ne pomeni nič
"Vsekakor sem razočaran, srebro mi ne pomeni nič. Nisem se počutil najboljše, v zadnjih dneh sem bil utrujen, kar se je poznalo na progi. Moramo analizirati, zakaj se mi je to zgodilo. Bradley je zmagal povsem zasluženo, meni pa ta poraz pomeni veliko motivacijo za naprej," je bil razočaran Martin, slabe volje je bil že po ekipni vožnji, ko je njegova ekipa Omega Pharma Quick Step osvojila le tretje mesto.

Slovenca precej zaostala
Od Slovencev sta nastopila Kristijan Koren (+3:50) in Matej Mohorič (+6:46), ki sta končala na 40. oziroma 56. mestu.

"Nekako mi je bilo vseeno, kakšna bo moja uvrstitev. Želel sem si le voziti po svojih sposobnostih, kar mi je uspelo. Našel sem svoj ritem, ves čas vozil enakomerno, na zadnjem, težjem delu mi ni zmanjkalo moči. Ni nobenega razočaranja, če bi bilo več časa za to disciplino, bi bilo bolje," ni bil razočaran Koren, ki je na prvenstvih že kazal boljše predstave.

Mohorič nabiral izkušnje
Mohorič je bil daleč najmlajši tekmovalec na štartu, zato od njega boljšega dosežka ni bilo pričakovati. "Za mojo trenutno pripravljenost je bil nastop optimalen, več nisem zmožen. Je pa jasno, da se trenutno z najboljšimi ne morem meriti. In še par let se bom težko. Vem pa, kaj moram delati, kaj izboljšati, mogoče se bom v prihodnosti najboljšim bolj približal. Kronometra ne bom zanemaril, saj postaja vse pomembnejši. Razlike niso velike, marsikaj je mogoče z delom popraviti. Sem pa tukaj dobil nekaj izkušenj, česar ni mogoče zanemariti. Motiv vsekakor imam, čeprav mogoče v javnosti tega ni videti," je pojasnil Mohorič.

Kronometer, člani, 47,1 km:           
 1. B. WIGGINS          VB    56:25,52
 2. T. MARTIN           NEM     +26,23
 3. T. DUMOULIN         NIZ      40,64
 4. V. KIRJENKA         BLR      47,92
 5. R. DAVIS            AVS      57,74
 6. A. MALORI           ITA    1:11,62
 7. N. OLIVEIRA         POR    1:21,63
 8. A. VOROBJEV         RUS    1:29,66
 9. J. BARTA            ČEŠ    1:43,41
10. J. CASTROVIEJO      ŠPA    1:44,20
...                                   
40. K. KOREN            SLO    3:50,32
56. M. MOHORIČ          SLO    6:46,48
Wiggins končal triletno prevlado Martina