Jonas Valančiunas v pogovoru s selektorjem Jonasom Kazlauskasom. Foto: EPA
Jonas Valančiunas v pogovoru s selektorjem Jonasom Kazlauskasom. Foto: EPA
Aron Baynes
Arona Baynesa čaka težko delo proti čvrstim Litovcem. Foto: EPA

raženi še Litva in Slovenija, brez zmage pa ostajata Južna Koreja in Mehika.

Že v torek je na Kanarskih otokih na sporedu nov derbi, ki bo za slovensko reprezentanco tudi zanimiv. Slovenija se bo sicer v večerni tekmi pomerila s skromnimi Korejci, a pred to tekmo se bosta na parketu Arene Gran Canaria v skupini prvakov (Mehika je ameriški, Avstralija Oceanije, Angola Afrike, Litva pa je evropski podprvak) spopadli Litva in Avstralija. Boomerse so varovanci Jureta Zdovca sicer premagali v prvem krogu (90:80), toda tudi Avstralci lahko še pridejo do prvega mesta, za katerega se bodo sicer skoraj zagotovo v četrtek v neposrednem dvoboju udarili Litovci in Slovenci.

Po uvodnem porazu so se Avstralci pobrali z zanesljivo zmago nad Južno Korejo (89:55) in zdaj že nestrpno pričakujejo dvoboj Litvo. Selektor Andrej Lemanis pričakuje trd boj in dobro tekmo: "Moramo igrati dobro (smeh). Litva ima odlično ekipo. Pred nekaj tedni smo igrali v Klaipedi, kjer so pokazali, kako dobri so. Moramo še analizirati tekme, ki so jih odigrali tu. Verjamem, da je naša prednost lahko hiter protinapad in pričakujem izvrstno tekmo."

Tudi brez Kalnietisa izvrstna ekipa
Torej, na eni strani odlični litovski strelci, na drugi pa hitri avstralski nižji igralci, obe reprezentanci pa imata visoke in močne centre. Pri Avstralcih prednjači Aron Baynes, na strani evropskih podprvakov pa Jonas Valančiunas in Donatas Motiejunas. Litva je sicer pred turnirjem ostala brez prvega nosilca Mantasa Kalnietisa, njegovo odsotnost pa na položaju enice poskušata zapolniti Šarunas Vasiliauskas in Adas Juškevičius. Kljub velikemu hendikepu, ko ni Kalnietisa, pa Lemanis ostaja previden: "Zagotovo je odsotnost Kalnietsa velika izguba za Litvo. Seveda se to pozna, a vseeno imajo še vedno odlično ekipo. Litva ima izvrstne visoke igralce. Nevarni so tudi s pick'n'pop igro, ko lahko hitro mečejo izza črte in so dobri strelci. Branilci in krila so vsi izvrstni strelci. Verjamem, da so sposobni zapolniti vrzel po odsotnosti Kalnietisa. Dobro moramo igrati v obrambi in biti osredotočeni. Moramo dobro zapirati, saj so Litovci tudi dobri skakalci. Ne smemo jim dopustiti, da bi ostajali sami, kajti v napadu lahko hitro naredijo serijo. "

"Po zmagi smo seveda zadovoljni. Čestitam igralcem, ki so dobro opravili svoje delo. Naša obramba je bila dobra, z izjemo tretje četrtine, ko se nismo znašli. Zavedali smo se, da so Korejci lahko nevarni in da lahko zadevajo z razdalje, a jim nismo dopustili. V tretji četrtini smo nekoliko padli, a najpomembneje je, da smo zmagali in uspešno začeli, po kar smo prišli v Španijo. Naš cilj je, da poskušamo dobiti dve tekmi in se prebiti naprej," je po uvodni zmagi povedal angolski selektor Paulo Macedo, ki ni bil razočaran po porazu proti Litvi, saj so afriški prvaki favoriziranemu nasprotniku nudili dober odpor (75:62).

Korejci najskromnejši v skupini
Podobno so se uspešno proti Litovcem borili Mehičani in pustili dober vtis, višji poraz pa so doživeli proti Sloveniji. Sergio Valdeolmillos ni bil zadovoljen s končnico obračuna proti Zdovčevi vrsti, vprašal pa se je, zakaj njegova vrsta ne more skozi vso tekmo držati koraka z (bistveno kakovostnejšimi) nasprotniki: "Proti Sloveniji nismo končali, kot bi si želeli. Imeli smo preveč padcev v igri. Ne vem, ali je problem v mentalitete ali telesni pripravljenosti, a izid je pač tak."

Najmanj so v skupini D prikazali Korejci, ki so pričakovano visoko izgubili proti Avstraliji, proti Angoli pa so na koncu kar dobro odnesli, saj so bili že v zelo visokem zaostanku, katastrofalno pa so začeli svetovno prvenstvo, ko so v prvem polčasu proti afriškim prvakom zgrešili ogromno metov in kot po tekočem traku s šolskimi napakami zapravljali napade. Sicer (pričakovano) zadržani selektor Džae Hak Ju je izgovor za tako slab začetek našel v nervozni igri, samozavest pa so si po njegovih besedah Korejci želeli dvigniti s trojkami, a so bili tudi tu neuspešni.

Iz Las Palmasa