S hitrim prodorom in atraktivnim zabijanjem prek Alexa Stephesona je Jaka Blažič poskrbel za potezo tekme med Olimpijo in Crveno zvezdo. Foto: SPS/ABA
S hitrim prodorom in atraktivnim zabijanjem prek Alexa Stephesona je Jaka Blažič poskrbel za potezo tekme med Olimpijo in Crveno zvezdo. Foto: SPS/ABA
Jaka Blažič
Sezono v Ligi ABA je Zvezda, ki je morda celo glavni favorit za naslov, začela z nepričakovanim porazom proti Širokem, a je zdaj nanizala tri zmage zapored. Foto: SPS/ABA
Jaka Blažič
Po 14 letih je Zvezda znova med evropsko elito. Prvo tekmo je sicer doma proti Lokomotivi izgubila. V skupini so še Panathinaikos, Maccabi, Laboral Kutxa in Lietuvos Rytas. Foto: EPA
Jaka Blažič in Pietro Aradori
Lani je eksplodiral v dresu Olimpije in bil glavni nosilec igre zmajev. Navdušil je v Evroligi, predvsem doma proti Cantuju, ko je nasul kar 30 točk. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Blažič
Blažič je letos odigral svoje prvo veliko tekmovanje. Nedvomno bo v prihodnost Blejec med glavnimi nosilci izbrane vrste. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Blažič se v Beogradu počuti zelo domače

Beograjski velikan, ki je z 12 naslovi rekorder po številu osvojenih prvenstev nekdanje skupne države (druga je Olimpija s šestimi), je pred tremi leti povsem "ugasnil", se združil z mestnim tekmecem Železnikom in rdeče-beli so odprli novo poglavje v zgodovini kluba z bogato tradicijo. Na trdnih temeljih so zgradili ekipo, ki konkurira za sam vrh Lige ABA, z lansko uvrstitvijo v finale pa so si priigrali ponoven nastop v Evroligi. Pred novo sezono so pripeljali nekaj močnih okrepitev, ena glavnih je tudi slovenski reprezentant.

Občinstvo stoji za moštvom
Dolgo je bila Zvezda povsem v senci velikega tekmeca Partizana in najbolj goreči privrženci sploh niso hodili na košarkarske tekme, praktično niso prestopili vrat Pionirja in so se posvetili le nogometu ter obiskom slovite Marakane, a zdaj so tudi rdeče-beli navijači znova na košarkarskih tekmah: "Po dolgem času je znova klub v Evroligi. Je zelo velika evforija. Enostavno, ko prideš na tekmo, moraš biti povsem pri stvari. Treba se je boriti za ta klub, sicer te zelo hitro navijači nehajo imeti radi. Zaenkrat gre vse po načrtu in upam, da bo tako tudi naprej."

To so dokazali tudi v četrtek, ko jih je bilo v Beograjski areni, ko je Zvezda prvič po 14 letih nastopila v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, kar 19.000: "Zaenkrat publika zares stoji za nami, nas podpira, praktično na vsaki tekmi je bučna podpora. Na zadnji tekmi, ko smo igrali v Evroligi, je bila atmosfera izjemna. Zaenkrat je super igrati tu. Tudi cenijo, če se boriš za ta klub in daš vse od sebe. Trud nagradijo z aplavzi in stojijo za tabo. Zaenkrat se zelo dobro počutim, tako v klubu kot tudi v mestu."

V Pionirju bo atmosfera še boljša
Kljub izjemni podpori s tribun so Beograjčani uvodno tekmo Evroligo proti Lokomotivi Kuban izgubili (84:87), a so se hitro pobrali in le tri dni pozneje po napetem dvoboju osvojili Stožice (61:62): "Za nas je bila ta tekma zelo pomembna, saj smo se morali po evroligaškem porazu hitro pobrati. V soboto smo v Ljubljano prišli nekoliko kasneje kot po navadi, bili morda nekoliko utrujeni, a vedeli smo, da moramo zmagati. Na koncu smo imeli tudi nekaj sreče, a je vseeno zaslužena zmaga."

Blažič je na obeh tekmah dobro igral, proti Olimpiji prispeval deset točk, v Evroligi pa še točko več. 196 centimetrov visoki branilec je bil navdušen nad vzdušjem, ki so ga privrženci pod vodstvom delij pripravili v Beograjski areni: "Bilo je enkratno. Lahko se primerja s tistim, kar je bilo na evropskem prvenstvu, morda še boljša atmosfera. Vsi pa pravijo, da bo v Pionirju še boljše vzdušje, ko bomo igrali Evroligo. Je manjši prostor, akustična dvorana, ljudje stojijo nad tabo in mislim, da bo proti Panathinaikosu še večji pekel."

Proti Olimpiji še dodaten adrenalin
Blejec je po dobrih dveh tednih v novem klubu že zaigral proti Olimpiji, kjer je lani eksplodiral, sicer pa je v zmajevo gnezdo prišel pred dvema letoma po dveh uspešnih sezonah pri ljubljanskem Slovanu: "Zagotovo sem čutil še več adrenalina, a sem se zavedal, da ne smem izstopati iz sistema, ker bom sicer delal napake. Sem sledil, pristavil nekaj k zmagi in se veselim tega uspeha."

Edini slovenski reprezentant, ki prihaja z Gorenjske, se je prvič podal v tujino in se je že zdaj dobro znašel: "Ljudje so me lepo sprejeli. Počutim se zelo domače. Jezik tudi poznam, sicer pa Beograda še ne poznam dobro. Sem bolj na poti od dvorane in do doma. Tudi ljudje te na ulici ustavijo in ti dajo roko. Zaenkrat je vse super."

EuroBasket za vedno v lepem spominu
"Olimpija je v nekakšni krizi, toda zmagala je v Eurocupu in tudi proti nam je odigrala dobro tekmo. Mislim, da se bo hitro dvignila. Jaz jim to privoščim, kolikor vem, trdo trenirajo, so kvalitetni, in mislim, da bodo kmalu prišli pozitivni rezultati,"
spremlja Blažič tudi tekme zmajev, ki so katastrofalno začeli sezono v jadranskem regionalnem tekmovanju.

Septembra je Blažič debitiral v dresu slovenske reprezentance na velikem tekmovanju. Po odličnih predstavah na pripravljalnih tekmah je bil na prvenstvu kar nekoliko zadržan, a vseeno peti strelec domače izbrane vrste, nedvomno pa bo košarkar, ki ga krasijo hitri protinapadi, odličen prodor in izjemen prvi korak, v prihodnosti eden glavnih slovenskih adutov: "Lepi spomini me bodo vedno vezali na to prvenstvo. Sicer smo bili peti, a ljudje so bili zadovoljni. Drugače pa ni veliko časa, da bi obujal spomine. Treba je biti povsem osredotočen na novo sezono, upam pa, da me čaka še veliko akcij v dresu slovenske reprezentance."

Blažič se v Beogradu počuti zelo domače