Lani je bil izid v zmagah 4:2 za Tajfun, letos pa Šentjur v medsebojnih tekmah vodi že z 2:0. Foto: Tajfun/Jure Godler/sentjur.net
Lani je bil izid v zmagah 4:2 za Tajfun, letos pa Šentjur v medsebojnih tekmah vodi že z 2:0. Foto: Tajfun/Jure Godler/sentjur.net
Dragiša Drobnjak
Košarkarji Tajfuna so zmago znova proslavili z glasnimi navijači, ki se jih je v Golovcu zbralo okoli 1.300. Foto: Tajfun/Jure Godler/sentjur.net
Aleksandar Ponjavić
Z devetimi točkami, sedmimi skoki in petimi podajami je Aleksandar Ponjavić znova dokazal, da je izjemno koristen košarkar, ki je uporaben na več položajih. Foto: Tajfun/Jure Godler/sentjur.net
Luka Lapornik
Pri Krki so številni košarkarji razočarali. Posebej se ni izkazal niti Luka Lapornik, sicer Šentjurčan. Foto: Tajfun/Jure Godler/sentjur.net
Emir Zimić
Emir Zimić je gospodaril pod obročema in se izkazal z dvojnim dvojčkom. Dal je 11 točk in zbral 12 skokov. Foto: Tajfun/Jure Godler/sentjur.net
Dejan Mihevc
V četrtek ob 19.00 bo Tajfun igral proti Crveni zvezdi, v petek pa Krka ob 17.00 pričakuje Cedevito. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski prvaki so blesteli v drugem polčasu, ki so ga dobili s kar 46:22, saj so po prvem delu vodili še Novomeščani. "Dogovorili smo se, da moramo vseh 40 minut igrati našo igro. Zavedali smo se, da je ključ do zmage obramba. Pred drugim polčasom smo se še enkrat dogovorili, da moramo vztrajati pri svoji igri in da je to tisto, kar hočemo. Ne glede na rezultat moramo biti prepoznavni pri svoji igri. V drugem polčasu smo odigrali še bolje, kot sem pričakoval in upal. Če smo se zadnji dve tekmi lovili, pa je tokrat igra stekla, kot mora," je dejal Dejan Mihevc.

Mihevc želi, da se ekipa drži svojega sistema
Tajfun debitira v Ligi ABA in z uvodnimi tremi krogi so v Šentjurju lahko zelo zadovoljni. Na domačem parketu, ki je za mednarodne tekme letos postal celjski Golovec, so premagali Sutjesko in Krko, za las pa so bili prekratki na gostovanju v Zagrebu pri sloviti Ciboni: "Če bi Držić zadel met, bi rekel, da je popolno. Vse tri tekme so fantje odigrali korektno in borbeno od prve do zadnje minute. Na vseh treh tekmah smo zaostajali, pa smo se vedno vrnili. Dve smo dobili, na eni pa smo imeli met za zmago. To daje potrditev, da dobro delamo in nam je znova uspelo zbrati prave karakterje, ki so že zgodaj začeli slediti delu in so se tudi novinci prilagodili sistemu. Poudarjam, da je najbpomembneje, da ostanemo prepoznavni po svojem sistemu. Če nam bo to uspelo, lahko letos pričakujemo še kar nekaj uspehov."

Pravega počitka za jadranske ligaše ni. Tako so se Šentjurčani praktično takoj po tekmi - šli so le še na večerjo - podali na prvo daljše gostovanje, in to k branilcu naslova ter prvemu favoritu tudi letošnje sezone, Crveni zvezdi: "Zvezda je absolutni favorit. Se ne predajamo vnaprej, a če realno pogledamo, imamo zelo majhne možnosti za presenečenje. Če bo pa kakršna koli možnost, bomo to poskušali. Ekipa je tista, ki lahko zmaguje. V napadu žoga kroži, v obrambi pa fantje delajo drug za drugega. To je glavno in se vidi na igrišču. Upamo, da se bomo tako predstavili tudi v Beogradu. Se pa ne obremenjujemo z rezultatom."

Kar se je zgodilo v Zagrebu, se bo enkrat vrnilo
Na pot v Beogradu ne odhaja Milan Sebič, ki je pred sezono dobil službo in kapetanski trak prepustil Dragiši Drobnjaku, vprašljiv pa je tudi nastop dirigenta igre Ceole Clarka, s katerim Mihevc ne želi tvegati, saj ima bolečine v hrbtu. Tako morda debi v Ligi ABA dočaka Aleksandar Tomić: "Tomić z nami že dokaj normalno trenira, a ostajamo previdni. Imel je težave s stopalom, čakamo še na magnetno resonanco in se bomo potem odločili."

"Dobro smo začeli sezono. Žal nam je tistega poraza proti Ciboni, ko bi lahko dobili srečanje, a smo zgrešili zadnji met. Verjamem, da se nam bo to vrnilo. Začeli smo, kot smo si samo želeli. Zdaj moramo le nadaljevati v takem ritmu," je pred gostovanjem v beograjskem Pionirju povedal Sandi Čebular, ki je bil s 14 točkami prvi strelec, dodal pa je tudi štiri podaje.

Tajfun četrtič zapored ugnal Krko
Moštvi sta se pred desetimi dnevi tudi pomerili v uvodnem dejanju sezone. Na tradicionalnem superpokalu je bil boljši Tajfun, ki je prepričljivo dobil prvi polčas. V drugem je bila Krka boljša, tudi ogrozila šentjursko vodstvo, a je bila zaloga prednosti vseeno dovolj, da so varovanci Mihevca mirno pripeljali tekmo do konca in prvič osvojili superpokal. Tedaj je bil Čebular MVP srečanja v Škofji Loki: "Igrali smo po dogovoru in zasluženo zmagali. Še enkrat smo dokazali, da smo boljša ekipa od Krke. Toda tako zmago je treba hitro pozabiti. Čaka nas težko gostovanje v Beogradu. To bo nekaj posebnega. Ritem je zelo naporen, saj je vsak drug dan tekma. Moramo se dobro spočiti in potem dati svoj maksimum. Nimamo česa izgubiti. Oni so absolutni favoriti, a kot športniki se ne predajamo."

Tajfun, ki je bil znova odlično voden, je tako dobil zadnje štiri medsebojne tekme. Lani je končal Krkino pot v polfinalu državnega prvenstva, ko je slavil na obeh tekmah serije in s tem prekinil petletno novomeško vladavino v slovenski ligi. Predtem so Šentjurčani obakrat tudi slavili v rednem delu Lige Telemach, ko so blesteli in končali na prvem mestu. Krki tedaj ni šlo vse po načrtih, je pa zato toliko bolje igrala v Ligi za prvaka, ko je tudi obakrat ugnala Tajfun ter končala na prvem mestu. S tem si je priborila najboljše izhodišče pred končnico, a tudi prednost domačega igrišča na dvoboju s Šentjurčani ni bilo, saj so ti slavili že v Štuklju. Vseeno si je s prvim mestom v Ligi za prvaka Krka priborila neposredno uvrstitev v Ligo ABA.

"S tako obrambo bomo zmagovali"
Po zaostanku z 28:29 v prvem polčasu so gostitelji zaigrali kot prerojeni in že v prvih treh minutah naredili serijo 9:0. Povsem so zagospodarili na igrišču in si hitro priigrali 15 točk naskoka, vendar Novomeščani so razliko znižali na -10, a so bili slabi tudi v zadnji četrtini. Čebular se je v drugem polčasu dokončno razigral, dosegal točke, z Aleksandrom Ponjavićem pa s podajami zaposloval visoke igralce: "Trener je rekel, naj se sprostimo. Začeli smo malce v krču. Na krilih navijačev smo stopili skupaj in odigrali fantastično obrambo. Dobili smo le 51 točk in dokler bomo tako igrali v obrambi, bomo zmagovali."

Uvodni ritem Jadranske lige je izjemno zgoščen. To je bil šele šesti igralni dan in na sporedu je že 3. krog ter prvi dvoboj slovenskih predstavnikov. Tajfun zdaj že v četrtek igra proti Crveni zvezdi, za konec napornega ritma pa gosti še Budućnost. Krko v petek čaka težko delo doma proti Cedeviti, v nedeljo pa še drugo gostovanje v regionalni ligi v domovini, saj se bo v Stožicah pomerila z Olimpijo. "Vsaka tekma je letos težka. Liga je izenačena. Izjema so te tri ekipe, Zvezda, Cedevita in Budućnost, ki imajo nekaj kakovosti več. Od preostalih pa lahko vsak premaga vsakogar in nas vse čaka zelo težka sezona. Za vse je položaj enak, vsi tudi imajo enak ritem, tako da se ne moremo izgovarjati na utrujenost ali težke nasprotnike. To mi sploh ne pade na pamet," je dejal Ivan Velić.

Še slabši polčas kot na superpokalu
Hercegovski strokovnjak ni našel razigranega posameznika. Igra v napadu je bila predvsem v drugem polčasu popolnoma nepovezana. Organizatorja igre Matej Rojc in Dušan Katnić skupaj sploh nista zbrala ene podaje. Z 12 točkami je največ pokazal Žiga Dimec, ki je polnil domači koš, ko je Krka tudi naredila razliko v prvem delu. Nato ga je Velić hitro poklical na klop. V drugem polčasu je igral le šest minut, skupno pa 15. Izjemno slaba je bila novomeška vrsta tudi v skoku, ki ga je Tajfun dobil s 34:22. Tujci so tokrat razočarali, le Stefan Sinovec ni odigral povsem pod nivojem.

Krka je podobno slabo odigrala tudi en polčas na superpokalu, a tedaj prvega. "Zdaj je bilo še slabše. Drugi polčas je bil zares slab, od obrambe ena na ena, do obrambe na pick'n'rollu, skoka …" je dodal Velić. "Prvi polčas smo bili videti kot ekipa in lahko bi bilo vodstvo višje. Igrali smo zrelo in pametno, obenem pa kontrolirali ritem. Začetek drugega polčasa je bil katastrofalen. Nismo se držali dogovora, nismo delali malih osebnih napak, dovolili smo lahke koše in tako se je Tajfun razigral. Dobili smo kar 46 točk v drugem polčasu, v napadu smo igrali neorganizirano, ekipa Tajfuna pa je pokazala večjo energijo," je še pristavil Krkin trener, ki pravi, da se bo zdaj videlo, ali so pravi ali ne, ko se pravi športniki, ki so pripravljeni na velike zmage in težke poraze, v takem položaju dvignejo in pokažejo pravi karakter.