Stephen Curry je imel sanjski večer v Oracle Areni. Ta rekord bo zares težko izboljšati. Foto: Reuters
Stephen Curry je imel sanjski večer v Oracle Areni. Ta rekord bo zares težko izboljšati. Foto: Reuters
LeBron James se je štiri minute pred koncem usedel na klop, potem ko ni pred tem počival niti sekunde. Po grenkem porazu po podaljšku na prvi tekmi je dejal, da je bil to najhujši poraz v karieri. V finalu ima že veliko grenkih izkušenj, saj je izgubil že petkrat, seveda pa ima tudi tri šampionske prstane. Foto: Reuters
Kevin Durant je pred tekmo obljubil, da bo metal le iz izdelanih položajev. Zgrešil je le štiri mete iz igre. Foto: Reuters
JaVale McGee, ki je zelo malo igral v letošnji končnici, je pravi joker iz rokava Steva Kerra. Foto: Reuters
James je znova večkrat iskal Curryja, ki ga zelo težko pokriva, a so se tokrat gostitelji veliko bolje pripravili na te akcije. Foto: Reuters
Virtuoz na kitari Carlos Santana je zaigral ameriško himno. Foto: Reuters

Gostitelji so vodili od začetka do konca druge finalne tekme v Oracle Areni. Najboljša napadalna ekipa lige je znova dokazala svojo moč. Curry je bil najboljši strelec tekme s 33 točkami. Uprizoril je pravi šov izza črte in izboljšal rekord Raya Allena, ki je v dresu Bostona pred osmimi leti dosegel osem trojk na drugi tekmi finala proti LA Lakersom v Staples Centru.
Curry je večino trojk zadel iz težkih položajev, večkrat je metal z osmih ali celo devetih metrov in tudi prehitel sireno iz obrata za najbolj spektakulren trenutek finalne serije, ki je dvignil navijače iz sedežev.
McGee in Livingston zadela vse mete
Skok je bil tokrat izenačen (41:41), potem ko je imel Cleveland veliko premoč pod obročema na prvi tekmi. Trener Steve Kerr je v prvo peterko presenetljivo uvrstil JaVala McGeeja, ki je zadel vseh šest metov (zabijanj). Izkušeni Shaun Livingston je zablestel s klopi, natančen je bil pri vseh petih metih. Kevin Durant je po malce slabši predstavi na prvi tekmi zadel deset izmed 14 metov iz igre. Klay Thompson, ki je bil zaradi zvina gležnja na četrtkovem srečanju vprašljiv, je stisnil zobe in prispeval 20 točk.
Jamesu en skok zmanjkal do trojnega dvojčka
LeBron James
je bil na parketu 44 minut, šele štiri minute pred koncem ga je trener Tyronn Lue vzel iz igre, ko so Cavaliersi zaostajali za 18 točk. Znova je bil motor igre Clevelanda in približal se je trojnemu dvojčku (29 točk, 13 podaj in 9 skokov). Tudi Kevin Love se je izkazal z dvojnim dvojčkom (22 in 10 skokov), George Hill pa je dodal 15 točk.
Bojevniki nezgrešljivi v napadu

Po prvi tekmi je bilo jasno, da ima Golden State še ogromno rezerve in takoj na začetku drugega srečanja so začeli odločno. McGee je dvakrat zapored zabil, v 4. minuti pa je Draymond Green po protinapadu povišal na 15:6. Gostitelji so zadeli deset izmed prvih enajstih metov iz igre. James je držal priključek, v prvi četrtini je prispeval 10 točk. Bojevniki so po 12 minutah vodili z 32:28.
Štiri trojke Curryja do odmora
Livingston je vstopil iz klopi in zelo poživil igro aktualnih prvakov (8 točk v prvem polčasu, 4/4 iz igre). Ko je sredi druge četrtine Curry zadel izza črte za 47:36, je Lue vzel minuto odmora. Pri gostih je bil razpoložen tudi Hill (12 točk do odmora), ki je preprečil, da bi se Bojevniki preveč oddaljili. V zadnjih dveh minutah prvega dela je Curry (16 točk do odmora, 4/9 za tri) zadel dve izjemni trojki z velike razdalje in prednost Warriorsov je narasla na 59:46.
Cleveland zapretil v tretji četrtini
Tretja četrtina je velikokrat najboljša pri Golden Statu, a tokrat je Cleveland uspel znižati zaostanek. Razigral se je Love, ki je dvakrat zadel izza črte, James pa je s polaganjem znižal na 82:77. Thompson je odgovoril s trojko, nato pa je bil z levega kota natančen še veteran David West in gostitelji so deset točk naskoka (90:80).
Curry zadeval iz nemogočih položajev
Na začetku zadnje četrtine je James zadel za tri točke, vendar mu je takoj odgovoril Curry. Po zgrešenem metu Jeffa Greena je Curry ujel žogo, si izmenjal podaji z Draymondom Greenom in zadel še eno trojko z desne strani za 96:83. Lue je skušal z minuto odmora presekati nalet gostiteljev, vendar je bil to Curryjev večer. Osem minut pred koncem je bil s hrbtom obrnjen proti košu, ko se je čas za napad že skoraj iztekel, nato pa je iz obrata v loku vrgel prek Lova in zadel z osmih metrov. Navijači so ponoreli od navdušenja in Cleveland je bil v izgubljenem položaju. Junak večera je pet minut pred koncem z dense strani zadel ob prekršku Lova in nanizal kar štiri točke v enem napadu. Pri izidu 111:93 je Lue štiri minute pred koncem v igro poslal rezerviste.
Občudoval je Allena in Millerja
"Ta rekord mi veliko pomeni, saj sem vedno občudoval Raya Allena in Reggieja Millerja. V finalu imamo težave s poškodbami, vendar so igralci s klopi vnesli energijo in uspeli smo dobiti obe tekmi na domačem parketu. Zdaj gremo v Cleveland, kjer želimo dobiti (vsaj) eno tekmo," je pojasnil Curry.
Lue: Pokopal nas je slab štart
"Curry je sposoben zadevati tudi iz takih položajev. V zadnji četrtini smo ga odlično pokrili, a je zadel štiri trojke iz zares težkih položajev. Pokopal nas je slab štart. Nismo zaigrali dovolj agresivno. Na lahek način so dosegali točke in se razigrali. Vsi smo se zavedali, da je Golden State najbolj nevaren v tretji četrtini. Tokrat smo jo odigrali zelo dobro, obramba je bila odlična. Znižali smo zaostanek, a nismo uspeli priti do preobrata," je poudaril trener gostov Lue.
James prepričan, da lahko doma izenačijo na 2:2
Znova je bil razočaran James, ki pa se je že večkrat izvlekel iz zaostanka z 0:2 v zmagah. "Nisem utrujen. Le enkrat sem se morda počutil malce brez energije. Prav nič me ni presenetilo na današnji tekmi. Vsi se zavedamo, kako izjemne košarkarje ima Golden State. Zadržali so prednost domačega parketa. Optimističen sem, da lahko doma dobimo obe tekmi. Tudi v prejšnjih dveh letih smo izgubili uvodni dve finalni tekmi v tej dvorani, a vsaka serija je nekaj posebnega in primerjave niso možne," je povedal James, ki ima še vedno zelo rdeče desno oko, a pravi, da ga nič ne moti. Na prvi tekmi ga je Green s prstom zadel v oko.
Iguodala vprašljiv do konca finala
Andre Iguodala je zaradi poškodbe kolena izpustil zadnje štiri tekme finala Zahoda proti Houstonu in tudi na prvih dveh tekmah finala ni igral. Tudi njegov nastop na naslednjih dveh tekmah v Clevelandu je močno vprašljiv. Vsekakor s svojimi izkušnjami pomaga tudi v obleki, saj je mlajšim soigralcem večkrat delil pomembne nasvete.
Tudi proti Bostonu v finalu vzhodne konference je Cleveland zaostajal z 0:2 v zmagah, vendar je uspel izsiliti sedmo tekmo, ki jo je tudi dobil. V Quicken Loans Areni so Cavaliersi izgubili le eno tekmo v letošnji končnici, Indiana je bila boljša na prvi tekmi uvodnega kroga. V noči s srede na četrtek je zmaga nujna, saj se še nobena ekipa v zgodovini Lige NBA ni vrnila po zaostanku z 0:3 v zmagah.

Finale, druga tekma:
GOLDEN STATE - CLEVELAND 2:0
122:103 (32:28, 27:18, 31:34, 32:23)
Curry 33 (11/26 iz igre, 9/17 za tri), 8 podaj, 7 skokov in 5 izgubljenih žog, Durant 26 (10/14 iz igre), 9 skokov in 7 podaj, K. Thompson 20 (8/13 iz igre), McGee 12 (6/6 iz igre), Livingston 10 (5/5 iz igre), Pačulia 6, Green in Bell po 5, West 3, Cook 2; James 29 (10/20 iz igre, 2/4 za tri), 13 podaj, 9 skokov in 5 izgubljenih žog v 44 minutah, Love 22 in 10 skokov, Hill 15, T. Thompson 11, Green 6, Smith 5, Calderon 4, Žižić, Nance, Osman, Clarkson in Hood po 2, Korver 1.

Met iz igre: 46/82; 37/89
Met za tri točke: 15/36; 9/27
Prosti meti: 13/21; 20/26
Skoki: 41; 41
Podaje: 28; 25


Tretja tekma, četrtek ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE

Četrta tekma, sobota ob 3.00:

CLEVELAND - GOLDEN STATE


Peta tekma, torek, 12. junija, ob 3.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Šesta tekma, petek, 15. junija, ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE

Sedma tekma, ponedeljek, 18. junija, ob 2.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.