Olimpija je 5. januarja objavila, da je podpisala pogodbo z enim najbolj obetavnih košarkarjev zadnjih let z območja nekdanje Jugoslavije. Pred obračunom z Maccabijem se mu je rodila hčerka. Foto: Uroš Hočevar/Liga ABA
Olimpija je 5. januarja objavila, da je podpisala pogodbo z enim najbolj obetavnih košarkarjev zadnjih let z območja nekdanje Jugoslavije. Pred obračunom z Maccabijem se mu je rodila hčerka. Foto: Uroš Hočevar/Liga ABA
Košarkarji Uniona Olimpije
Pri Olimpiji se mu je pridružil tudi velik prijatelj in reprezentančni soigralec Goran Jeretin. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vladimir Dašić
S Črno goro je nastopil na evropskem prvenstvu. Po rednem delu je debitantka na Eurobasketih izpadla. Dašić je dobro igral, blestel je predvsem na prvih dveh tekmah, ko se je izkazal z dvojnima dvojčkoma. Proti Makedoniji je bil glavni junak zmage. Prispeval je 20 točk in kar 16 skokov, proti Bosni in Hercegovini pa je vpisal 14 točk in 11 skokov. Foto: EPA
Vladimir Dašić
V dresu Olimpije je prikazal že nekaj odličnih predstav. Blestel je predvsem v Zagrebu, ko je v zadnji minuti podaljška dosegel šest točk zapored in bil z 21 točkami najbolj zaslužen za ljubljanko zmago. Foto: Liga ABA
S Sašem Filipovskim se dobro ujameta. Na sliki sta v pogovoru s tekme proti Krki v Stožicah, potem ko si je Dašić poškodoval gleženj. Njegov nastop na pokalu je bil pod vprašajem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija - Lottomatica
S Sašem Filipovskim sta lani z Lottomatico slavila v Stožicah. Na sliki Dašić v dvoboju z Goranom Jagodnikom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vladimir Dašić
Profesionalno kariero je kot izjemno obetaven mladenič začel pri podgoriški Budućnosti. V dresu črnogorskih prvakov je opozoril nase, v domovini pa je nato ostal do leta 2009. Foto: EPA

se v Ljubljani dobro počuti in pričakuje, da bo kmalu prišel v pravo formo.

23-letni košarkar, ki lahko igra tako na krilu kot na krilnem centru, je pred leti veljal za enega največjih talentov v Evropi. Še kot najstnik je navduševal v dresu podgoriške Budućnosti in hitro je postal tarča največjih klubov stare celine. V svoje vrste ga je leta 2009 zvabil madridski Real, kjer pa 208 centimetrov visoki črnogorski reprezentant ni dobil prave priložnosti. Vmes je bil posojen Gran Canarii, nato pa je leta 2010 prestopil k rimskemu Virtusu in z njim lani tudi gostoval v Stožicah. V večnem mestu je sodeloval s Filipovskim. V letošnji sezoni je prekinil sodelovanje z Rimljani, nato mesec dni praktično ni igral, v začetku koledarskega leta pa je prišel v Ljubljano.
Dašić je po finalu pokala za MMC povedal, da se je ekipa, čeprav je sestavljena na novo, dobro ujela in da ves čas napreduje. Verjame, da bodo igrali zmaji ves čas bolje in na koncu pokalni naslov potrdili tudi z osvojeno lovoriko v državnem prvenstvu. Za Caseyja Mitchella pravi, da je odličen strelec, Goran Jagodnik pa pravi vodja ekipe. Trojki Gorana Jeretina ga nista presenetili, razočaran pa je bil nad dvema tehničnima napakama, ki so jih sodniki zmajem zelo hitro dosodili. Lani je s Črno goro debitiral na evropskem prvenstvu. V povprečju je dosegal po deset točk in več kot sedem skokov na tekmo. Skupaj z Jeretinom, Vladimirjem Dragićevićem in Nikolo Pekovićem je bil glavni nosilec igre.


Čestitke za zmago in osvojeni pokal. Kako ste vi videli to nervozno srečanje?
Nedvomno smo zasluženo zmagali. Začeli smo dobro, potem nekoliko preveč nervozno reagirali, a ne glede na vse smo stopnjevali ritem. Seveda je bilo prisotnih nekaj nihanj in padcev v igri, s čimer smo zapravili tudi občutnejšo prednost, ki smo si jo priigrali z dobrim začetkom tekme. Tudi po tistih nervoznih trenutkih smo se zbrali in na koncu, kot sem že rekel, zasluženo slavili. Gremo naprej, saj nas že takoj čakajo nove obveznosti in novi problemi (smeh).
Sta bili ključni trenutek ravno tisti dve tehnični napaki, po katerih ste znova strnili vrste?
Verjetno. Sodniki opravljajo svoje delo in prav je, da imajo avtoriteto, a danes se ne sme več govoriti z njimi. Samo da komu kaj rečeš, ti že da tehnično. Tako pač je. Take stvari je treba čim prej pozabiti. Na koncu se je vse skupaj dobro razpletlo. Krka je zgrešila vse štiri proste mete, ki jih je imela na voljo. Potem nas je to še dvignilo, tako da je super izpadlo. Drugače bi bila prava katastrofa.
Se je bilo takrat težko zbrati oziroma umiriti?
Treba je takoj to pozabiti in se umiriti. Rečeš si samo, gremo dalje. Kar je bilo, je pač bilo in ne moremo nič spremeniti. Treba je pozabiti in odigrati tako, kot znaš.
Nato pa je vaš soigralec in rojak Goran Jeretin zadel tisti dve trojki zapored …
Jaz ga dobro poznam, tako da to zame ni bilo nič nenavadnega. On tako igra praktično že celo življenje. Tekme je že odločal, še posebej, ko je igral za Zvezdo, ko je bil tudi nekoliko mlajši. Zame je to povsem normalno, čeprav je nekoliko nenavadno - dve taki trojki zapored, in to v pravem trenutku. S tem nam je tudi prinesel to zasluženo zmago.
Zdaj ste slaba dva meseca v Ljubljani. Ste se že povsem navadili na novo okolje?
V Ljubljani se počutim super. Pred pokalom sem se lažje poškodoval. Imel sem nekaj težav z gležnjem, tako da se počasi vračam. Drugače pa je vse super. Na nas je le, da trdo delamo, da upoštevamo trenerja na treningih in da osvojenemu pokalu dodamo še lovoriko v državnem prvenstvu.
Ekipa se je praktično povsem na novo formulirala. Kako ste se ujeli, glede na to, da vas je veliko prišlo med sezono?
Ekipa je zares super. Smo zelo mladi, izjema so trije izkušeni - Jagodnik, Jeretin in Zagorac. Vsi skupaj odlično funkcioniramo. Družimo se tudi zunaj terena in se res dobro razumemo. To lahko tudi sami vidite. Zaradi te mladosti je ekipa tudi zelo borbena, kar pokažemo na igrišču. Imeli smo precej slabih tekem, počasi se dvigamo, predvsem pa smo dokazali, da lahko prikažemo dobro timsko igro.
Ste po tistem premoru pred prihodom v Ljubljano in zdaj teh slabih dveh mesecih že ujeli formo recimo z začetka sezone?
Bil sem že, bom rekel, na dobri poti k pravi formi, pa sem potem spet nekoliko padel. Svoje je naredila še ta lažja poškodba. Verjamem, da se spet dvigam, in z zdravim gležnjem bom hitro spet pravi.
Ogromno težave je Olimpija imela med letošnjo sezono. Ste pred prihodom poznali pravo stanje kluba in kakšna je v resnici situacija?
Seveda sem vedel, v kakšnem stanju je Olimpija. Poklical me je Sašo Filipovski. Imel sem tudi nekaj drugih ponudb. Najprej sem se želel nekoliko umiriti po stvareh, ki so se dogajale v Rimu. Zdaj sem ponovno željan košarke in dokazovanja. Sašo me dobro pozna in ve, kako igram. Z veseljem sem prišel na pomoč tem fantom, da naredimo čim boljši rezultat. Ne bo nam lahko, a začeli smo dobro s to osvojitvijo pokala. Poskusili se bomo uvrstiti na Final Four Lige ABA, čeprav je to skoraj nemogoče. Na koncu pa nam ostaja še državno prvenstvo, ki ga tudi moramo osvojiti. To je glavni cilj.
Omenili ste Saša Filipovskega, s katerim ste že sodelovali v Rimu. Kot kaže, se dobro ujameta?
Res je, skupaj sva bila v Rimu. Najino sodelovanje je bilo odlično. On je tudi glavni razlog, da sem prišel v Ljubljano. Pogovorila sva se in zdaj je glavno, da pomagam tej ekipi in se vrnem v pravo formo. Situacija v klubu je, kakršna je, nasploh pa smo v obdobju, ko v nobeni sredini ni idealno. Številni drugi klubi imajo finančne težave. To moramo odmisliti in se osredotočiti le na našo igro. Z dobrimi predstavami se bodo tudi težave z denarjem umirile. Važno je le, da dobro igramo in zmagujemo, pa bomo imeli vse (smeh).
Pred kratkim se vam je pridružil Casey Mitchell. Je to tista prava okrepitev, ki jo Olimpija trenutno potrebuje?
Casey zaradi tega pravila še ni dobil prave priložnosti. V tistih nekaj minutah je zadel par metov. Gre nedvomno za dobrega igralca z odličnim metom. Normalno je, da bo potreboval nekaj časa, da se bo vklopil v moštvo in da nam pomaga na najboljši možni način. Še posebej dragocen bo za jadransko ligo, kjer je potrebnih več košarkarjev v rotaciji.

Po poškodbi se je priključil še Goran Jagodnik. Verjetno je to še dodaten plus za Olimpijo v tem trenutku?
Seveda je njegova vrnitev velik plus za nas. S svojimi izkušnjami in "norimi" trojkami nam bo v veliko pomoč. Jaz ga dobro poznam še od prej. Že nekaj let vem, kako igra. Vem, da je zelo neugoden nasprotnik in da nam bo v neprecenljivo pomoč. Samo čakamo, da se vrne v pravo formo. Je pravi vodja in kapetan te ekipe.