Po tekmi v Washingtonu je bilo jasno - Jeremy Lin je nova zvezda na NBA-nebu. Foto: EPA
Po tekmi v Washingtonu je bilo jasno - Jeremy Lin je nova zvezda na NBA-nebu. Foto: EPA
New York Knicks
So Knicksi le našli pravega igralca, ki bo uspel voditi njihovo igro? Foto: EPA
Jeremy Lin, Steve Nash
V Ligi NBA je najprej oblekel dres Warriorsov. Na sliki v dvoboju s Stevom Nashem. Mnogi Lina že primerjajo z legendarnim kanadskim organizatorjem igre. Foto: EPA
Carmelo Anthony
Dileme ni - prvo ime Knicksov skupaj z Amarejem Stoudemirjem ostaja Carmelo Anthony. "Melo" je lani okrepil Knickse. Anthony se je sicer tudi rodil v New Yorku. Foto: Reuters
Jeremy Lin
Lin se je izkazal tako z doseganjem košev kot tudi s podajami svojim soigralcem. Foto: EPA
Amare Stoudemire in Steve Nash
Amare Stoudemire je nekoč blestel v navezi z Nashem, ki je krilnemu centru odlično podajal. Bo zdaj podobno uporabne žoge dobival s strani Lina? Foto: EPA
Mike D'Antoni
Lin je nedvomno med najbolj zaslužnimi za to, da se vodstvo Knicksov Miku D'Antoniju še ni zahvalilo za sodelovanje. Foto: EPA

V zadnjem obdobju se je v Ligi NBA pojavil trend tako imenovanih velikih trojic. Po Bostonu in Miamiju je svoje tri zvezdnike dobil z letošnjo sezono tudi New York. Začelo se je pred sezono 2007/08, ko je najuspešnejši klub NBA-ja po seriji neuspešnih sezon v moštvu združil tri superzvezdnike. Paulu Pierceu sta se pridružila Ray Allen in Kevin Garnett. Odlični branilec, krilo in krilni center pa so na parketu vseeno potrebovali nekoga, ki bi vodil igro in povezoval vse tri izjemne košarkarje.

Kelti so se morali za prihod Allena in Garnetta odreči številnim košarkarjem. Tako sta Massachusetts zapustila Sebastian Telfair in Delonte West. Prvi organizator igre je postal neizkušeni Rajon Rondo, ki pa je odlično izkoristil ponujeno priložnost in Boston je že v prvi sezoni osvojil šampionski prstan. Naslednjo sezono je v končnici Rondo dokončno zablestel in bostonski "trije mušketirji" so dobili "svojega" D'Artagnana.
Rezultati New Yorka pod pričakovanji
Letos so svojo trojico dobili tudi Knicksi. Čeprav se Tysona Chandlerja ne da postaviti ob bok Allena, Garnetta ali Piercea, pa vseeno lahko v povezavi s Carmelom Anthonyjem in Amarejem Stoudemirom govorimo o nekakšni zvezdniški navezi, ki jo imajo zdaj v "velikem jabolku". Visoka pričakovanja, ki so jih v največjem mestu ZDA imeli pred sezono, so se hitro razblinila. Slabi rezultati so nakazali novo neuspešno sezono in močno zamajali stolček Mika D'Antonija.
60-letni italijansko-ameriški strokovnjak je znan po napadalno usmerjeni igri. Prave obrambe Knicksi niso imeli, prav tako pa je bila igra v napadu brez pravega repa in glave. Knicksi niso našli primernega organizatorja igre, ki bi vodil ekipo v napadu. Baron Davis je že vso sezono poškodovan, drugi veteran Mike Bibby je daleč od stare forme, Toney Douglas pa se v vlogi "newyorškega Ronda" ni najbolje znašel.
Dodobra izkoristil dano priložnost
Na zadnjih treh tekmah se je kot blisk med zvezde izstrelil Jeremy Lin. D'Antoni je ob številnih težavah Knicksov - Anthony ima probleme s poškodbo, Stoudemire pa je zaradi bratove smrti odsoten - 23-letnemu košarkarju dal priložnost celo v prvi peterki in "play" tajvansko-kitajskega porekla je trenerjevo zaupanje fantastično izkoristil. Po treh izjemnih predstavah je Lin nenadoma postal najbolj vroča tema v Ligi NBA. Novi košarkar, rojen leta 1988, je tako dobil pomembno vlogo v najmočnejši ligi na svetu.
Najprej je Knickse vodil v Madison Square Gardnu do zmage nad Netsi (99:92). Lin je igral 36 minut in v statistiko vpisal 25 točk, sedem podaj ter pet skokov. Dva dneva pozneje je v najslavnejši dvorani v ZDA gostoval Utah. Lin je k novemu uspehu New Yorka (99:88) pristavil 28 točk in osem podaj. V sredo so Knicksi gostovali v prestolnici pri Wizardsih, junak tretje zaporedne zmage pa je bil znova Lin. Izkazal se je z dvojnim dvojčkom. Ob 23 točkah je zbral še deset podaj.
Dobil dvoboja z Williamsom in Wallom
Mnogi košarkarji so ob pravi priložnosti v Ligi NBA že dobro popravili svojo statistiko, a kmalu znova zbledeli v povprečju. Vendar se zdi, da je Lin nekoliko drugačen. Hitro je postal ljubljenec navijačev Knicksov in celotnega NBA-ja, osvojil je D'Antonija, ki zanj pravi, da je pravi organizator igre, ob tem pa je njegova pot do košarkarske zvezde morda celo scenarij za nov hollywoodski film. Spregledati ne gre niti dejstva, da je blestel proti dvema odličnima organizatorjema igre. Proti New Jerseyju je zasenčil eno najboljših "enic" lige Derona Williamsa. V Washingtonu je bil boljši od Johna Walla, organizatorja igre, ki je bil na lanskem naboru ("draftu") izbran kot številka ena. Z akcijo, ko je s "crossoverjem" preigral Walla in nato še zabil, je Lin verjetno dokončno postal zvezda NBA-ja. Status je le še potrdil na obračunu z Lakersi (92:85), ko je zbral kar 38 točk in zasenčil natanko deset let starejšega zvezdnika Kobeja Bryanta (oba sta rojena 23. avgusta).
Lin je odraščal v Kaliforniji. Po koncu srednje šole v Palo Altu je poslal prošnjo na prav vse kolidže tako imenovane Ivy League in na Stanford ter UCLA. Odgovorila sta mu le kolidža iz elitne osmerice najprestižnejših univerz v ZDA. Dobil je možnost šolanja na Brownu in Harvardu. Raje kot v Rhode Island se je podal na sloviti kolidž v Massachusettsu. Med študijem je bil brez štipendije, saj jih univerze iz Ivy League ne razpisujejo za športnike.
V Golden Statu se ni znašel
Lin je dokončal študij in diplomiral iz ekonomije. Z diplomo z morda celo najprestižnejšega kolidža v ZDA bi hitro lahko dobil dobro službo, a Jeremy je sledil svojim sanjam. Na naboru ni bil izbran in tako se je preizkusil v poletni ligi, kjer mu je Donnie Nelson ponudil mesto v moštvu Dallasa. Sin legendarnega trenerja Dona Nelsona se je pred leti navdušil tudi nad Benom Udrihom.
Lin si je z dobrimi igrami prislužil mesto v ekipi Golden State Warriorsov, za katere je navijal v otroštvu. Ob Stephenu Curryju ni prišel do prave priložnosti in kmalu je pristal v razvojni ligi. Po koncu sezone so se mu Warriorsi odrekli. Najprej je bil blizu dogovora s Houstonom, po poškodbi Imana Shumperta pa je dobil priložnost pri Knicksih. Na začetku je bil šele tretja izbira na mestu organizatorja igre. Vmes je celo moral v razvojno ligo, a po odlični predstavi v dresu BayHawksov in trojnem dvojčku je hitro prišel nazaj v New York. 4. februarja pa se je začel njegov vzpon med zvezde.
Novi Nash in Tebow Lige NBA
Zdaj je naloga D'Antonija, da Lina, ki ga nekateri vidijo kot novega Steva Nasha, s katerim je D'Antoni že uspešno sodeloval, uigra s prvima zvezdnikom moštva Anthonyjem in Stoudemirjem. S pravim organizatorjem igre, ki bo znal povezati napad v neko smiselno celoto, in z vrnitvijo Davisa bodo Knicksi znova kandidati za najvišja mesta na Vzhodu.
Lin je prvi Američan kitajskega in tajvanskega porekla, ki je zaigral v Ligi NBA. Glede reprezentančne kariere se mladenič še ni odločil. Ima ponudbi obeh azijskih reprezentanc. Starša sicer oba prihajata iz Tajvana, po babici pa je Kitajec. Govori oziroma razume mandarinščino, več težav pa ima s kantonščino.
Poseben pozdrav s Fieldsom
Lin je v trenutku postal Tim Tebow Lige NBA. Tako kot podajalec Denverja iz Lige NFL se tudi organizator igre Knicksov v številnih intervjujih zahvaljuje Bogu. Vzgojen je bil v krščanskem duhu in je celo razmišljal o duhovniškem poklicu. Lin je po Edu Smithu leta 1954 prvi študent s Harvarda, ki se je preizkusil v Ligi NBA. Po Chrisu Dudleyju z Yala in Mattu Maloneyju s Pennsylvanie leta 2003 pa je prvi s kolidžev Ivy League, ki je zaigral v najmočnejšem košarkarskem tekmovanju na svetu.
Zaradi visoke izobrazbe sta se s soigralcem Landryjem Fieldsom, ki je obiskoval priznano univerzo Stanford, domislila posebnega pozdrava. Ob prihodu na parket košarkarja udarita z rokama, Fields nato z dlanema odpre navidezno knjigo, ki jo Lin prelista, potem pa si branilca snameta prav tako navidezna očala in jih pospravita v žep.