Več o nadaljnji usodi EP-ja 2013 bo znano 4. in 5. decembra, ko  bo v Münchnu zasedal izvršni odbor Fiba Europe. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Več o nadaljnji usodi EP-ja 2013 bo znano 4. in 5. decembra, ko bo v Münchnu zasedal izvršni odbor Fiba Europe. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Rems in Volčič o nadaljnjem boju za EP 2013
Volčič in Lukšič o kandidaturi za EP 2013

"Slovenija je pripravljena. V naslednjem tednu je potrebno le povezati ljudi, ki lahko k temu kaj prispevajo, sešteti, pogledati in vreči adute na mizo. Danes sem že govoril z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in mislim, da je pri proračunih mest še kar nekaj prostora za sofinanciranje. Mesto Ljubljana je gotovo zainteresirano za to prvenstvo in je pripravljeno prispevati nekaj denarja, enako pa prav gotovo velja tudi za druga mesta," je v četrtkovi oddaji Odmevi povedal Lukšič.

V videonovicah na desni strani si lahko ogledate nekaj razmišljanj generalnega sekretarja KZS-ja Iztoka Remsa in predsednika Romana Volčiča na novinarski konferenci KZS-ja ter pogovor z Volčičem, Lukšičem in Vogrincem v Odmevih.

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Roman Volčič je dodal, da vsi govorijo, kako je na Poljskem država prispevala tri milijone evrov za kotizacijo ob organizaciji EP-ja leta 2009, nihče pa ne omenja, da je tudi vsako mesto, kjer so bile odigrane tekme, prispevalo od milijon do dva milijona evrov. "Iz lokalnih in državnih sredstev je torej za organizacijo prvenstva šlo bistveno več denarja," je poudaril Volčič.

Volčič: Pokroviteljem je težko kar koli zajamčiti
Kot je znano, bi KZS na svoja pleča prevzel 7,5 milijona organzacijskih stroškov (proračun zveze je sicer 1.800.000 evrov), pri katerih seveda računa tudi na pomoč pokroviteljev. "V prejšnjih dneh smo že podpisali eno sponzorsko pogodbo, ki pogojno vključuje tudi nekaj storitev oziroma stvari, ki so povezane z EP-jem. Razumeti pa morate, da je v tem položaju vsem pokroviteljem za leto 2013 težko kar koli zajamčiti oziroma narediti," je pojasnil Volčič.

Vogrinec: EP bi kljub vsem težavam moral biti
V mariborskem studiu je bil gost Tone Vogrinec, predsednik organizacijskega odbora zimske univerzijade, ki bo leta 2013 v Mariboru. Dejal je, da so organizacijski stroški te prireditve okrog 5 milijonov evrov, so pa dodatni stroški (skupaj z organizacijskimi znašajo približno 40 milijonov evrov) predvsem za izgradnjo novih objektov, ki bodo pozneje na razpolago Mariborčanom in turizmu.
Mnogi se sprašujejo, ali ni prav odločitev o organizaciji univerzijade, ki jo je sprejela že prejšnja vlada, zdaj nekako "kriva", da se Slovenija ne odloči še za organizacijo EP-ja v košarki.

"Mislim, da bi EP v košarki kljub vsem težavam v Sloveniji moral biti. Verjamem ljudem s košarkarske zveze, da bi bili na koncu, če bi država sodelovala, v plusu," je zatrdil Vogrinec. KZS ocenjuje, da bi z organizacijo EP-ja iztržili od 30 do 38 milijonov evrov prihodkov.

Rems in Volčič o nadaljnjem boju za EP 2013
Volčič in Lukšič o kandidaturi za EP 2013