Domen Lorbek je začel tekmo v prvi peterki. Dosegel je 9 točk. Foto: KZS
Domen Lorbek je začel tekmo v prvi peterki. Dosegel je 9 točk. Foto: KZS
Gašper Vidmar
Gašper Vidmar se je izkazal z zabijanjem. Foto: RTV SLO
Marco Belinelli
Marco Belinelli je bil lani na svetovnem prvenstvu glavni krivec za poraz Slovenije. Tudi v Atenah je bil najbolj razpoložen z 20 točkami. Foto: Reuters
Aleš Pipan
Aleš Pipan se ni pretirano oziral na rezultat. Foto: RTV SLO
Rašo Nesterovič
Rašo Nesterovič je opazil precejšen napredekk v igri. Foto: RTV SLO

Varovanci Aleša Pipana so 30 minut prikazali zelo dopadljivo igro in si nabrali 19 točk naskoka, potem pa popustili in Italijani bi lahko celo izsilili podaljšek.

Izenačena igra v prvih 10 minutah
V prvi peterki so tekmo v Atenah začeli Aleksandar Ćapin, Domen Lorbek, Goran Jagodnik, Matjaž Smodiš in Rašo Nesterovič. Italijani so povedli s 7:3, a so se varovanci Aleša Pipana hitro pobrali (15:11). Po prvi četrtini so imeli azzurri minimalno prednost (19:20).

Odlična druga četrtina
Na začetku druge četrtine je Pipan na parket poslal Gorana Dragiča in Uroša Slokarja. Z odlično obrambo so Slovenci povedli s 26:22 v 14. minuti. Sredi druge četrtine so priložnost dobili še Erazem Lorbek, Jaka Klobučar, Gašper Vidmar in Sandi Čebular. Tako so v prvih 15 minutah zaigrali vsi igralci, ki so Pipanu na voljo v Atenah. Za najlepšo akcijo je poskrbel Vidmar, ki je pol minute pred polčasom silovito zabil in si prislužil aplavz 4.000 gledalcev v dvorani OAKA. Na odmor so Slovenci odšli s prednostjo 5 točk (41:36).

Sanjski začetek drugega dela
Drugi polčas so začeli Ćapin, Dragič, Jagodnik, Smodiš in Nesterovič. Uvod v tretjo četrtino je bil sanjski. Nesterovič je dosegel tri koše, Dragič je polagal, po trojki in košu Jagodnika pa je na semaforju pisalo že 56:37, Slovencem je uspel delni izid 15:1. Po 30 minutah je bilo 69:54.

Zapravili skoraj vso prednost
V zadnji četrtini so se Italijani z dvema zaporednima trojkama približali na 60:71. Andrea Bargnani je po dolgem času zmanjšal razliko pod 10 točk (73:64) in Pipan je šest minut pred koncem vzel minuto odmora. Italijani so dobili zalet, razigral se je Marco Belinelli in minuto pred koncem se je obetala napeta končnica (80:79). Ćapin in Vidmar sta uspešno zaključila napada, na drugi strani pa je Mancinelli zgrešil trojko za podaljšek.

V torek proti Litvi
Po torkovi tekmi proti Litvi in sredini proti Grčiji se bodo slovenski košarkarji v soboto v Mariboru pomerili še s Francozi, potem pa bodo misli usmerili na evropsko prvenstvo. Njihov prvi tekmec v Alicanteju bo prav Italija.

Izjave po tekmi:
Aleš Pipan, selektor slovenske reprezentance:
"Še posebej v prvem polčasu smo z odličnim zapiranjem pod košem, agresivno obrambo in nizanjem lahkih košev v napadu igrali zares dobro in si priigrali večjo prednost. V drugi polovici dvoboja smo preizkusili nekaj taktičnih različic, zato tudi padli v igri, a nazadnje je vseh 11 košarkarjev Sloveniji priborilo zasluženo zmago. A še enkrat poudarjam, rezultat tu ni bil pomemben. Tako bo namreč šele 3. septembra, ko nas isti tekmeci čakajo v prvem krogu evropskega prvenstva. Še kako pomembno pa je to, da smo začutili, kako igrajo, ter da vemo, da se z njimi lahko kosamo. O njih imamo zdaj jasnejšo sliko, vemo, na katerih področjih so ranljivi in na katerih izjemno kakovostni."

Rašo Nesterović, kapetan slovenske reprezentance: "Za nami je deveta v nizu pripravljalnih tekem in znova lahko z veseljem povem, da sem v primerjavi s prejšnjimi zadovoljen tako s pristopom, kot z dvigom kakovosti. Vsak dvoboj nam prinesene nekaj novega, tokrat pa je bilo ključno to, da smo dokazali, da se Italijanom znamo postaviti po robu. Četudi smo bili brez Jake Lakoviča, smo od prvega do zadnjega zaigrali izjemno borbeno in kakovostno. V zadnjih dveh tednih priprav na evropsko prvenstvo nas sicer čaka še precej dela, a motiva in volje nam zagotovo ne bo zmanjkalo."

Domen Lorbek, branilec slovenske reprezentance: "Tekmo so izkoristili predvsem za to, da spoznamo prvega tekmeca na letošnjem evropskem prvenstvu. Ker je v pripravljalnem obdobju vsaka zmaga za vzdušje v ekipi še kako pomembna, smo tudi tokrat naredili vse, da z Italijani opravimo. Nam pa je vsem jasno, da ta 'skalp' ne sme biti razlog za nikakršno evforijo, saj je edino, kar šteje, septembrsko evropsko prvenstvo. Čaka nas še nekaj dela, ki bo odslej še bolj usmerjeno k piljenju taktičnih različic, ki jih je pripravil naš strokovni štab."

SLOVENIJA - ITALIJA
84:81 (19:20, 22:16, 28:18, 15:27)
4.000; Smodiš 13, Nesterovič 12, Jagodnik 11, Ćapin 10, D. Lorbek in E. Lorbek po 9, Vidmar 6, Klobučar, Slokar in Dragič po 4, Čebular 2; Belinelli 20, Soragna 16.

GRČIJA - LITVA

Torek ob 18.00:
SLOVENIJA - LITVA
GRČIJA - ITALIJA

Sreda ob 18.00:
GRČIJA - SLOVENIJA
LITVA - ITALIJA

A. G.