Jaka Lakovič je odlično organiziral igro. Foto: KZS
Jaka Lakovič je odlično organiziral igro. Foto: KZS
Matjaž Smodiš
Matjaž Smodiš je k zmagi prispeval 11 točk. Foto: EPA
Vasilis Spanoulis
Vasilis Spanoulis je bil najučinkovitejši pri Grkih. Foto: EPA
Domen Lorbek
Domen Lorbek je dosegel 10 točk. Foto: KZS

Slovenci so tekmo začeli odločno in proti evropskim prvakom hitro povedli s 7:2, po trojki Gorana Jagodnika je na semaforju pisalo že 22:12, Grki pa so do konca prve četrtine znižali na 22:18. Z agresivno obrambo so slovenski košarkarji v 14. minuti vodili že s 30:18. Grki so v drugi četrtini dosegli le 8 točk in na polčas odšli s 16 točkami zaostanka (42:26).

Skoraj bi zapravili veliko prednost
Matjaž Smodiš in Jaka Lakovič sta v 22. minuti poskrbela za velikanskih 21 točk prednosti (47:26). Po 30 minutah je bilo 55.38. Veliki junaki zadnjega EP-ja v Beogradu se niso predali. Strnili so obrambo in Slovencem med 33. in 35. minuto niso dovolili koša. Z delnim izidom 10:0 so se približali na 48:55, potem pa so se Slovenci zbrali in dobili tekmo za 11 točk.

V soboto proti Srbiji
Izbrani vrsti so se pridružili tudi Rašo Nesterović, Smodiš, Lakovič in Erazem Lorbek, ki na Stankovićevem pokalu na Kitajskem niso igrali. Slovenci bodo v soboto igrali s Srbijo, turnir pa bodo sklenili v nedeljo, ko bo na sporedu srečanje proti gostiteljem. Turnir bo pravi pokazatelj pripravljenosti 12 košarkarjev pred evropskim prvenstvom v Španiji, ki bo potekalo od 3. do 16. septembra.

Izjavi po tekmi:
Aleš Pipan, selektor slovenske reprezentance: "Za prvo tekmo smo se kar solidno izkazali in odigrali vsaj 20 zelo dobrih minut. V drugem polčasu se je lepo izkazalo, da še nismo uigrani tako, kot je treba, sem pa - vsaj za večino dvoboja lahko trdim tako - kar zadovoljen s prikazanim v obrambi. V tem delu igre smo namreč proti Grkom, ki slovijo kot odlični napadalci, odigrali zelo korektno. V napadu žoga še ne steče tako, kot je potrebno, veliko nam jih tudi uide, tudi sicer smo napravili precej nepotrebnih napak. A z dosedanjim delom priprav sem zadovoljen, moj in naš skupni cilj pa je, da iz tekme v tekmo napredujemo. V moštvu ne dovolim nikakršne evforije, je pa jasno, da je lepše zmagati kot izgubiti."

Rašo Nesterovič, kapetan slovenske reprezentance: "To še ni realna slika naše igre, kakor tudi ni pomembna zmaga nad Grki. Mi se obremenjujemo le s seboj, četudi je res, da je vsaka zmaga dobrodošla. Tudi naslednja dvoboja proti Srbiji in Franciji moramo izkoristiti za nadaljnje dvigovanje forme, odpravo napak in stalen napredek. Točke za zdaj pač niso pomembne. Še ne. Je pa res, da smo za prvi dvoboj, v katerem je nova izbrana vrsta zaigrala skupaj, pokazali dokaj visoko raven igre. Se pa pridružujem selektorju in vztrajam pri tem, da za kakršnokoli evforijo ni nikakršne potrebe."

A. G.

SLOVENIJA - GRČIJA
65:54 (22:18, 20:8, 13:12, 10:16)
4.000; Smodiš 11, E. Lorbek in D. Lorbek 10, Slokar 9, Lakovič 7, Nesterovič 5, Dragič in Čapin po 4, Jagodnik 3, Čebular 2; Spanoulis 15, Diamantidis 8.

FRANCIJA - SRBIJA
93:87 - po podaljšku
Diawara 18, Turiaf 16, Pietrus 14; Gurović 23, Aleksandrov 14, Miličić 13

Sobota ob 18.00:
SLOVENIJA - SRBIJA
Ob 20.30:
FRANCIJA - GRČIJA

Nedelja ob 15.00:
FRANCIJA - SLOVENIJA
Ob 17.30:
GRČIJA - SRBIJA