Lakovič je razkril, da se je z Janezom Rajgljem dolgo pogovarjal o prestopu v Union Olimpijo, a se je na koncu odločil za Galatasaray, ki ga je prepričal z ambicioznim projektom. Na sliki v sproščenem pogovoru s Sašem Ožboltom in Nebojšo Joksimovićem. Foto: MMC RTV SLO
Lakovič je razkril, da se je z Janezom Rajgljem dolgo pogovarjal o prestopu v Union Olimpijo, a se je na koncu odločil za Galatasaray, ki ga je prepričal z ambicioznim projektom. Na sliki v sproščenem pogovoru s Sašem Ožboltom in Nebojšo Joksimovićem. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Slokar
Uroš Slokar še ne ve, kakšna bo njegova vloga znotraj moštva. A kot je dejal, je "delitvi vlog namenjeno pripravljalno obdobje". Foto: MMC RTV SLO
Mirza Begić
Mirza Begić je priznal, da bo pogrešal (daljši) dopust z družino, a takšno je življenje profesionalnega športnika. Foto: MMC RTV SLO

33-letni Jaka Lakovič, pet let član Barcelone (2006-2011) in v zadnjih dveh letih Lorbkov soigralec pri tem klubu, je eden tistih - redkih - košarkarjev, ki se reprezentančnemu vabilu vedno odzovejo in praktično nikoli ne odpovejo. "Morda sem malce razočaran. Nisem pričakoval, da bo Erazem tako reagiral. A to je njegova odločitev, za katero stoji, in če je tako, moramo iti naprej brez njega. Sicer ne verjamem, da bi Barcelona kateremu koli Špancu pogojevala nastop. Vsaj meni ga nikoli niso. Je pa res, da ne poznam vseh okoliščin in vzrokov Erazmove odločitve."

Če so cilji visoki, ekipa dela bolje
Nato pa nadaljeval: "Kakor koli, dovolj je bilo besed, treba je začeti delati. Reprezentanca je spremenjena, ne moremo pa reči, da oslabljena, saj ne vemo, kako se bodo stvari iztekle. Zaradi ene odpovedi se cilji ne smejo spreminjati. Smo reprezentanca, ki si je v zadnjih letih naredila dobro ime v Evropi in po svetu. Če so cilji visoki, potem so temu primerne tudi priprave in motivacija. Skratka, ekipa dela veliko bolje, če so cilji visoki, zato se od njih ne odstopa."

Erazma ni bilo že lani, pa pred tremi in štirimi leti
Podobno razmišlja tudi Uroš Slokar, ki se z Lorbkovo odpovedjo ne obremenjuje: "Seveda bi nam Erazem prišel prav, a ga ni bilo že lani, pa pred tremi in tudi štirimi leti, tako da se jaz ne bi obremenjeval s tem. To je bolj za novinarje, medtem ko se moramo mi posvetiti delu na igrišču." Slokar, lani je igral za špansko Manreso, je eden tistih, ki še nima kluba za novo sezono.

Ožbolt: Napadli bomo iz ozadja
Enako kot Sašo Ožbolt, za katerega so prišle reprezentančne priprave kot neke vrste "odrešitev": "Pomagalo mi bo malo odklopiti glavo, da ne bom tako nervozen kot zadnji mesec, ko z glavo nisem bil na počitnicah, ampak sem razmišljal o tem, kje bom igral naslednjo sezono. V Olimpiji najverjetneje ne, saj z njihove strani ni bilo nobenega kontakta." 30-letni branilec meni, da številne odpovedi morda niso tako slabe, saj "se bo pritisk na nas nekoliko zmanjšal in nam omogočil, da visoka mesta napademo iz ozadja".

Begić ostaja optimist
Ob odpovedi visokih igralcev (Primož Brezec, Gašper Vidmar, Erazem Lorbek) utegne veliko priložnosti dobiti 221 cm visoki član madridskega Reala Mirza Begić: "Ker na mojem položaju ni veliko konkurence, pričakujem dobro minutažo. Kljub odpovedim sem optimist, saj nikoli ne veš, kako se bo ekipa sestavila, tako da je vse odprto."

Skratka, skupno sporočilo slovenskih reprezentantov je: Slovenija ima še vedno kakovostno reprezentanco, zato razlogov za pesimizem oziroma malodušje ni.