Tony Parker se je s francosko reprezentanco odlično odrezal na evropskem prvenstvu. Foto: Reuters
Tony Parker se je s francosko reprezentanco odlično odrezal na evropskem prvenstvu. Foto: Reuters
Tony Parker, Nicolas Batum
Skupaj z Nicolasom Batumom sta bila glavna nosilca francoske igre. Foto: EPA
Tony Parker, Jose Calderon
V finalu so bili Španci enostavno premočni. Foto: EPA


Francija je odlično igrala na Eurobasketu, najzaslužnejši za izenačitev najboljšega rezultata "galskih petelinov" na prvenstvih stare celine je bil 29-letnik ameriško-nizozemskega rodu. Francija je morala v finalu premoč priznati Španiji (98:85), Parker pa je v statistiko vpisal 26 točk.
"Španija si zasluži vse čestitke za odlično igro, ki jo je prikazala. K taki igri tudi mi stremimo. Španci si zaslužijo ta naslov, saj so zares dobro odigrali na turnirju. V zadnjih šestih letih so najboljša reprezentanca v Evropi. Še dodaten motiv zame je, da dosežemo tako raven igre, kot jo imajo trenutno Španci. Preden se upokojim, bi to rad izkusil," je po finalu priznal Parker, ki je predvsem blestel z mojstrskimi preigravanji in prodor.
Najboljši strelec prvenstva
188-centimetrov visoki branilec je bil z malo več kot 22 točkami v povprečju na koncu tudi najboljši strelec prvenstva, na tekmo pa je zbiral še po malenkost več kot štiri podaje. Skupaj s Juanom Carlosom Navarrom, Pauom Gasolom, Andrejem Kirilenkom in Bojem McCalebbom je bil uvrščen v postavo turnirja.
Parker, ki je s San Antonio Spursi trikrat osvojil šampionski prstan in bil leta 2007 tudi izbran za najkoristnejšega igralca finala, za Francijo igra od leta 2001, ko je debitiral na evropskem prvenstvu v Turčiji. Vmes je izpustil le zadnji dve svetovni prvenstvi, na preostalih velikih tekmovanjih pa je superzvezdnik sodeloval. Poleg srebra v Litvi so Francozi na krilih Parkerja osvojili še bron na EP-ju v Srbiji in Črni gori leta 2005.
Noah obljubil sodelovanje tudi v prihodnje
Odlični košarkar želi z izbrano vrsto osvojiti še kakšno lovoriko, zato se je tudi zavzel, da okoli sebe zbere vse najboljše francoske košarkarje, vključno z Joakimom Noahom: "Za Joakima je bilo to prvo veliko tekmovanje. Mislim, da se je dobro odrezal. To je bila njegova prva izkušnja z evropsko košarko in ne moremo takoj pričakovati od njega, da pokaže vse, kar zmore. Opravil je odlično delo skozi ves turnir. Po tekmi sem mu rekel, da mora tudi naslednje leto priti v reprezentanco. Vemo, kako je bilo pred leti, ko se zaradi pogodbe ni odzval. To razumem, zato sem mu rekel, da mora igrati tudi v prihodnje, da poskusimo še kaj osvojiti. Težko je igrati vsako poletje. To je novo zanj. Mislim, da mu je bilo všeč, in le želel sem si zagotoviti njegovo sodelovanje še v prihodnje. Obljubil je, da bo prišel."

Poleg Noaha in Parkerja je bil med ključnimi možmi tudi izjemno obetavni Nicolas Batum, ki se je dobro uveljavil tudi že v Ligi NBA. Njegovo vlogo je poudaril tudi Parker: "Odlično je na prvenstvu igral tudi Nicolas. Se pa vsi skupaj še učimo. Batum je star šele 22 let. Moramo biti potrpežljivi z vsemi. To je bil naš prvi finale in veliko smo se naučili. Veliko se lahko še naučimo. Z izkušnjami bomo le še boljši. Videla se je razlika, saj Španci igrajo skupaj že kakšnih šest let. Sam vem, kako je to, saj sem osvajal naslove s San Antoniom, in vem, koliko časa smo potrebovali za sestavo šampionskega moštva. Če dolgo časa igraš skupaj, je veliko lažje reagirati v ključnih in težkih trenutkih. Veliko smo odnesli in dobili dodaten motiv, da se bomo v prihodnjih letih prav tako vsi odzvali ter poskušali vsaj enkrat zmagati na kakšnem prvenstvu."

Iz Kaunasa,