Božidar Maljković se v trenerske vode vrača po treh letih. Foto:
Božidar Maljković se v trenerske vode vrača po treh letih. Foto:
Božidar Maljković,
Pred Maljkovićem je nov izziv, saj prvič v bogati karieri prevzema vodenje reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/ T.J.
Božidar Maljković,
Maljkoviće je podpisal triletno pogodbo z možnostjo prekinitve. Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Matej Avanzo, Božidar Maljković, Iztok Rems
Maljković je čakal na pravo ponudbo in slovenska je bila taka. Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Božidar Maljković,
Maljković bo zdaj opravil pogovore z vsemi slovenskimi strokovnjaki. Tudi s svojim dobrim prijateljem Juretom Zdovcom, s katerim sta Limoges popeljala na evropski vrh. Nekdanji selektor je bil velika želja Maljkovića v Jugoplastiki. Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Maljković stopil pred kamere

"Zelo smo veseli, da smo se uspeli dogovoriti s strokovnjakom, kakršen je Božidar Maljković. Odločitev o selektorju je vedno težka in dobiti najboljše je včasih tudi neuresničljivo. Prvič smo se v Sloveniji odločili za tujega strokovnjaka, za katerega pa menimo, da ni tako tuj, saj vemo, da ima slovenska košarka korenine v jugoslovanski. Menimo, da je to lahko dobra nadgradnja za našo reprezentanco in prihodnje delo," je v uvodu novinarske konference povedal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič, ki je s srbskim strokovnjakom podpisal triletni dogovor.

Slovenija ima kakovostno reprezentanco
58-letni strateg, ki je tri različne klube popeljal štirikrat na sam vrh Evrope, se po treh letih vrača v trenerske vode: "V veliko čast mi je, da prevzemam reprezentanco Slovenije, dežele, kjer imam veliko prijateljev med košarkarskimi strokovnjaki in igralce, ki sem jih tudi treniral. Vem, kaj slovenska košarka pomeni, kakšna je ter kakšno zgodovino in tradicijo ima. Evropa je majhna in ve se, kako kakovostna je slovenska reprezentanca in kakšno dobro delo opravlja Košarkarska zveza."

"Boža", ki bo več podrobnosti razkril kot posebni gost KZS-ja na Dnevu slovenske košarke v Stožicah 2. januarja, se zaveda visokih pričakovanj in ciljev izbrane vrste ter posledično tudi pritiska javnosti, kar pa je zanj le še dodaten motiv: "Deloval sem v petih evropskih državah, Slovenija je šesta. Pred mano je velik izziv. V Litvi nas čaka težko delo. Poskusili bomo napraviti dober rezultat, in to je osvojitev medalje. Brez skromnosti lahko zatrdim, da sem v svoji karieri skoraj 100 % izpolnjeval svoje obljube, in upam, da bo tudi tu tako."

Slovenci se identificirajo z reprezentanco
Tudi letos je želja, da se zbere vse najboljše igralce. Tako bo delegacija KZS-ja znova obiskala vse kandidate, Maljković pa je prepričan, da Slovenija premore odlične posamezniki, pot do uspeha pa vidi tudi v podpori navijačev, ki so v Sloveniji edinstveni: "Cilj je, da igrajo vsi najboljši. V reprezentanci bodo igrali tisti pravi 'vojaki', ki so pripravljeni za svojo izbrano vrsto izpolniti vse obveznosti. Reprezentanca ima veliko podporo v navijačih. Spomnim se Final Foura v Rimu, kjer sem prejel neko nagrado. Ko je Olimpija izgubila z Olympiacosom, je bil narod nesrečen. Presrečen sem, ker imajo Slovenci radi košarko. Slovenci se identificirajo s slovensko reprezentanco, z njo živijo, se veselijo in tudi žalujejo. Tega privilegija drugi nimajo. Slovenija premore številne talentirane košarkarje. Obiskali jih bomo dvakrat na leto. Vesel sem, da bodo pod mojim vodstvom igrali tako kakovostni posamezniki."

Pred Maljkovićem, ki je z Limogesom pripravil verjetno največjo senzacijo v evropski klubski košarki, njegova Jugoplastika pa je bila izbrana celo za ekipo stoletja, je nov izziv, saj v vlogi selektorja še ni bil. Po njegovih beseda to ni ovira, obenem pa poudarja, da je imel v preteklosti že številne ponudbe reprezentanc, a čakal je na pravo: "V Beogradu me je obiskala delegacija KZS-ja. Predstavili so mi svoj načrt. Po tem premoru sem dejal, da čakam ponudbo, ki me bo preplašila, nekako sprovocirala. Ponudba Slovenije je bila prav taka. Obveznost, da naredim vrhunski rezultat. Med svojo kariere sem ves čas to imel."

Veliki naredili največ v reprezentanci
Pomočnik oziroma pomočnika bosta domača trenerja. Maljković bo obiskal številne slovenske trenerje, z njimi opravil pogovore in tako poskušal izbrati najbolj primerne. "Boža" se je dotaknil tudi sestave reprezentance in tega, da bodo nekateri že ob koncu triletnega obdobja v zrelih košarkarskih letih. Ob tem je zatrdil, da je v vsej svoji karieri velik poudarek dajal mladim košarkarjem.

"To je težava. Kako sestaviti heterogeno ekipo, sestavljeno iz izkušenih in mladih igralcev, iz vseh teh zvezdnikov, ki igrajo za velik denarje v Ligi NBA in najboljših evropskih klubih. Do vsakega bomo pristopili posamezno. Zanima nas, v kakšnem stanju bo prišel v reprezentanco. Tempirali bomo formo, da bomo v Litvi najmočnejši. To je lahko težava. Kako te velike košarkarje, bogate igralce, motivirati, da z velikim žarom igrajo za izbrano vrsto," je dejal. Vsem igralcem, ki so se odpovedovali nastopom za reprezentanco, je dal jasno sporočilo: "Sam pravim, da ne poznam nobenega velikega košarkarja ali superzvezdnika, ki ni v reprezentanci naredil ničesar. Vsi veliki igralci so največ dali svoji reprezentanci. To je tudi moje sporočilo vsem reprezentančnim kandidatom. To so inteligentni igralci in prepričan sem, da tu ne bo težav. Razlika med velikimi in povprečnimi igralci je ta pripadnost košarki, posvečenost delu, ki ga imajo radi. Jure Zdovc je bil eden takih igralcev."

Maljković stopil pred kamere