Boštjan Nahcbar bo moral zaradi gležnja izpustiti prvenstvo v Litvi. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Boštjan Nahcbar bo moral zaradi gležnja izpustiti prvenstvo v Litvi. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek je proti Makedoniji dosegel 20 točk in dokazal, da bo znova eno glavnih orožij Slovenije na evropskem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO

Pred odhodom je soigralce prišel pozdravit tudi Boštjan Nachbar. Izkušeni krilni košarkar je v ponedeljek opravil pregled, po katerem je zdaj jasno, da bo moral zaradi poškodovanega gležnja izpustiti evropsko prvenstvo. Boštjan je bil tudi letos med najbolj motiviranimi v izbrani vrsti in znova je bila tu velika želja, tako da je razočaranje ob tem še toliko večje: "Nihče ni pričakoval teh novic, jaz verjetno še najmanj. Mislil sem, da gre bolj za rutinski pregled in da bom moral v najslabšem primeru nekaj dni počivati ali pa, recimo, opraviti kakšen poseben program. Ko sem pa zvedel za operacijo, se je pa volja kar precej spremenila. Sem potreboval kar nekaj časa, da sem dojel, kaj to pomeni - torej žal neigranje na prvenstvu."

Lorbek: Dobiti moramo zmagovalno mentaliteto
Slovenija je pretekli konec tedna odigrala prvi pripravljalni tekmi in dosegla dve zanesljivi zmagi ter z igro pokazala, da je na pravi poti. Na srečanju proti Makedoniji (83:71) je bil najboljši Erazem Lorbek. Zaplet glede njegovega nastopa je končan, saj je KZS-ju z Erazmovim menedžerjem uspelo najti rešitev. Tudi Lorbek se zaveda, da se bo odsotnost Nachbarja Sloveniji poznala: "Boštjan je pomemben igralec za našo ekipo, tudi eden izmed najboljših. Mlajši bodo imeli zdaj več priložnosti, da se dokažejo." Glede uvodnih srečanj in svojega statusa pa je dodal: "Same tekme rezultatsko niso pomembne. Pomembno je, da dobimo zmagovalno mentaliteto. Sam sem trenutno skoncentriran samo na košarko. Sem pa vesel, da se je vse uredilo."

Z reprezentanco tudi Murić in Prepelič
Izbrani vrsti sta se pridružila dva nova košarkarja. Edo Murić in Klemen Preprelič sta igrala za reprezentanco mlajših članov na evropskem prvenstvu v Bilbau, zdaj pa ju čakajo še članske priprave. Mlajši brat Olimpijinega Dina Murića, ki je bil lani z izbrano vrsto na pripravah, letos pa mu je nastop preprečila poškodba, je s Krko postal državni prvak. Prepelič je preteklo sezono debitiral v članski ekipi Heliosa, se z Domžalčani uvrstil v Ligo NLB in postal mladinski državni prvak. Prepelič je ob prihodu na priprave povedal: "Prihajam izjemno motiviran in z veliko željo po dokazovanju. Upam, da bom pridobil čim več izkušenj."

Reprezentanca bo v Rogaški Slatini ostala do nedelje,v torek pa nato odpotuje v Litvo, kjer se bo pomerila z gostiteljico evropskega prvenstva in Latvijo. Nato sledi že turnir v Stožicah, ko se bodo srečale izbrane vrste nekdanjih jugoslovanskih republik.