Goran in Zoran Dragić, Nebojša Joksimović ter Mirza Begić, ki so na sliki, so bili med glavnimi akterji velikie zmage nad Italijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran in Zoran Dragić, Nebojša Joksimović ter Mirza Begić, ki so na sliki, so bili med glavnimi akterji velikie zmage nad Italijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Nachbar in Marco Cusin
Boštjan Nachbar je s silovitim zabijanjem poskrbel za potezo tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenski košarkarji po zmagi nad Italijo
Analiza po tekmi Slovenija - Italija
Brata Dragić zrežirala zmago nad Italijo

S to zmago se je vrsta Božidarja Maljkovića približala želenemu četrtfinalu. Ključ do zmage sta bila res borbena in nepopustljiva igra v obrambi, še posebej dobro so Slovenci ustavili izvrstnega Marca Belinellija, ki je ob metu iz igre 3/15 dosegel 11 točk, in skok, ki so ga dobili s 44:29, kar 14 odbitih žog pa so gostitelji prvenstva ujeli v napadu.

Dogovor glede pokrivanja Belinellija
Belinellija je odlično pokrival nekaj časa Nebojša Joksimović, ki sicer statistično ni izstopal, a je bil na igrišču izjemno koristen: "Dogovor je bil, da ne glede na to, kdo pokriva Belinellija, se mu pomaga, da se ga utrudi, ko kreira igro. To, da smo ustavili njega in druge nosilce, je zasluga celotnega moštva."

"Joksa" je brez dvoma eden najbolj racionalnih in koristnih slovenskih košarkarjev. Edini Primorec v izbrani vrsti je o tekmi še povedal: "Odigrali smo tako, kot smo se dogovorili. Zelo pomembno je, da se držimo dogovorov. Mislim, da je tu ključno vlogo odigralo dejstvo, da smo mi pobrali veliko žog v napadu, namesto da smo to dovolili nasprotniku, kot smo na nekaterih tekmah v Celju. Z dobro obrambo in odličnim vzdušjem smo prišli do te zmage. Poraz s Hrvaško nas je izpraznil, tako da na tekmi s Poljsko nismo bili niti približno takšni, kot bi morali biti, čeprav tekma ni odločala o ničemer. Imeli smo par dni časa, da se napolnimo, ta zmaga je res prišla ob pravem času."

Proti Grčiji z enakim pristopom
V obrambi je blestel tudi Zoran Dragić, ki je bil izvrsten tudi v skoku. 24-letni branilec je 15 točkam dodal še deset ujetih odbitih žog, ob koncu tekme pa je dosegel dva izjemno pomembna koša. Poleg borbenega košarkarja je bil v skoku odličen tudi Mirza Begić. Slovenski center je odigral najboljšo tekmo na prvenstvu, v statistiko pa je ob šestih skokih vpisal še osem točk: "Dogovorili smo se, da igramo vseh 40 minut našo igro, agresivno v obrambi in ostanemo sproščeni. Imamo dan počitka in proti Grčiji moramo iti z enakim pristopom. Grki so zelo močni, kar so pokazali tudi proti Španiji. Moramo ostati osredotočeni ves čas."

"Navijači so bili briljantni in so pripravili vrhunsko vzdušje. Dejansko so bili naš šesti igralec na igrišču. Italija ima zelo dobro ekipo in res izvrstne strelce. Naši zunanji igralci so naredili odličen posel, saj niso dopustili Italijanom odprtih metov,"
je dodal Begić, ki sta ga na novinarski konferecni po tekmi Maljković in z 22 točkami prvi slovenski strelec Goran Dragić označila za gospodarja rakete.
Poteza tekme pripada Nachbarju
V odlični strelski formi, dosegel je 13 točk, je bil tudi Boštjan Nachbar, ki je bil v uvodu v tekmo najbolj zaslužen, da je Slovenija prišla do prednosti: "Mislim, da je bila lepa in dinamična tekma. Mogoče je bila na trenutke nekoliko prehitra igra, bilo je preveč divjanja, ampak glede na to, da obe ekipi radi igrata odprto, agresivno, moderno košarko, je bilo to tudi pričakovati. Zelo sem vesel, da smo zmagali na tej prvi tekmi v Stožicah."

"Boki", ki je ujel še šest odbitih žog, je z atraktivnim zabijanjem v prvem polčasu tudi poskrbel za potezo tekme: "Moja vloga v tej ekipi je mogoče malo drugačna kot v prejšnjih reprezentančnih akcijah. Sem strelec in poskušam narediti to, kar je potrebno. Če to pomeni, da z eno potezo prinesem energijo v ekipo, dvignem navijače in dam ekipi samozavest, pač to naredim."

Popolno slavje za Balažiča
Srečanje proti Italiji je bilo posebno za Jureta Balažiča, saj je ravno na dan tekme praznoval 33. rojstni dan. Z reprezentanti si je kar sam voščil na najlepši način: "Mislim, da bi imel kar nekoliko zamorjen rojstni dan, če bi bilo treba iti spat s porazom. Verjeli smo v to zmago, računali smo nanjo in na to, da se bomo pobrali po teh dveh porazih. Vse tekme od zdaj so izjemno pomembne. Na vsako se pripravljamo maksimalno."

Slovenski košarkarji po zmagi nad Italijo
Analiza po tekmi Slovenija - Italija
Brata Dragić zrežirala zmago nad Italijo