S povprečjem 10,5 točke in 5 skokov na tekmo je Linas Kleiza drugi strelec in skakalec Litve. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
S povprečjem 10,5 točke in 5 skokov na tekmo je Linas Kleiza drugi strelec in skakalec Litve. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Linas Kleiza
V zadnjem času je imel Kleiza veliko težav s poškodbo, a pravi, da so zdaj poškodbe že zgodovina. Foto: EPA
Hrvati brez možnosti proti Litvi

28-letni odlični košarkar je zablestel na polfinalni tekmi, ko Hrvaški ni uspelo v prvi četrtini najti pravega odgovora proti razigranemu Kleizi. Na koncu je dosegel 22 točk, ob tem pa je ujel še 11 odbitih žog. "Občutek je izjemen. Smo v finalu, a čaka nas še ogromno dela. Misli so usmerjene samo v pripravo na finalno tekmo," je po polfinalu s solzami v očeh dejal Kleiza, ki sicer ne velja za najbolj zgovornega.

Kleiza je bil sijajen pred tremi leti na svetovnem prvenstvu v Turčiji, kjer je Litva presenetljivo osvojila bronasto kolajno, uvrščen pa je bil v prvo peterko turnirja. Leto pozneje bi moral biti vodja na domačem prvenstvu, a mu je poškodba kolena to preprečila. Tudi letos igra odlično, Litva pa ima po letih 1937, 1939 in 2003 priložnost, da še četrtič stopi na evropski vrh.

V ekipi 12 kakovostnih košarkarjev
V finalu je pred Litovci, ki imajo tudi v Ljubljani glasno podporo zvestih navijačev, težka naloga, Francija se je drugič zapored prebila v finale, v polfinalu pa je izločila tudi branilce naslova Špance. V izjemni formi je Tony Parker, glavni ključ morebitnega litovskega uspeha bo prav obramba proti francoskemu zvezdniku: "Finale je popolnoma druga zgodba. V finalu odloča vsaka malenkost. Ostati moramo zbrani in odigrati podobno, kot smo v polfinalu. Odločilna bo obramba, saj igramo proti ekipi, ki je zelo močna v napadu. Naša obramba mora biti pametna. Naredili bomo vse, da tekmo dobimo."

Glavna moč vrste Jonasa Kazlauskasa je dolga klop. Litva je predvsem nevarna v napadu, praktično vsi, z izjemo obeh klasičnih centrov Jonasa Valančiunasa in Robertasa Javtokasa, lahko zadenejo izza črte. Močna je centrska linija na čelu z nadarjenim Valančiunasom, branilska linija je na papirju šibkejša, a na prvenstvu odlično igra Mantas Kalnietis, na krilu pa je najbolj nevaren Kleiza: "Taka je ta igra. Tako se je pač izšlo. Dobro igramo kot ekipa. Ves turnir igramo z veliko vzponi in padci. Predvsem moja igra je taka. Želimo biti nekoliko bolj konstantni, a vseeno dobro igramo na tem turnirju. Glavno je, da na vsaki tekmi nekdo stopi v ospredje in prevzame odgovornost. Vse skupaj pa se začne z obrambo."

Znova nazaj v Evropi
"V ekipi imamo kar nekaj kakovostnih košarkarjev. Veliko igralcev v naši reprezentanci lahko prevzame odgovornost. Imamo dovolj enakovrednih igralcev in odvisno je tudi, proti komu igramo. Veliko ekip ne more igrati na ta način. Recimo, Hrvaška je močno odvisna od Bogdanovića, ki je odličen košarkar. Proti Hrvaški smo vedeli, da je ključno, da ga omejimo. Naša glavna moč pa je ravno ta širina, ki jo premoremo,"
je še dodal Kleiza.

203 centimetre visoki Kleiza je od leta 2010 igral pri Toronto Raptorsih, pred tem še za Denver Nuggetse, v prihajajoči pa bo eno glavnih orožij Željka Obradovića pri ambicioznem Fenerbahčeju: "Najprej je na vrsti finale, potem pa je pred nami dolga in naporna sezona. Za zdaj sem zadovoljen z igrami, moram biti še bolj zanesljiv, glavno pa je, da dobro igra ekipa."

Hrvati brez možnosti proti Litvi