Jure Balažič je eden izmed najuspešnejših košarkarjev v slovenskem državnem prvenstvu, saj je s Krko petkrat postal državni prvak. V novomeškem moštvu je bil že v letih 2000 in 2003. Foto: Aleš Fevžer
Jure Balažič je eden izmed najuspešnejših košarkarjev v slovenskem državnem prvenstvu, saj je s Krko petkrat postal državni prvak. V novomeškem moštvu je bil že v letih 2000 in 2003. Foto: Aleš Fevžer
Jure Balažič
Balažič in Jaka Blažič sta debitanta na velikem tekmovanju. Foto: Aleš Fevžer
Jure Balažič
Zadnje tri sezone v dresu Krke je odigral odlično, zdaj pa se je dobro znašel tudi v Turčiji. Vmes je igral še v Zagrebu, na Cipru in na Madžarskem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

204 centimetre visoki Novomeščan je dolgo čakal na pravo priložnost v reprezentanci. Ob hudi konkurenci si ni mogel izboriti mesta v izbrani vrsti, a z odličnimi predstavami v dresu Krke, s katero je postal trikrat zapored državni prvak, ob tem pa je bil tudi njen kapetan, in nato uspešnimi igrami v Turčiji pri Erdemirju je vendarle prišel do reprezentančnega dresa: "V prvi vrsti sem res vesel, da mi je uspelo priti med 12."

Več konstantnosti v igri
Balažič, ki bo v novi sezoni igral prav tako v Turčiji, le da se je preselil v Burso k Tofašu, je navdušen, da je del reprezentančne zgodbe, celo tako, da ga sploh ne zanima, kje je in mu je pomembno le, da obleče slovenski dres: "Meni bi bilo povsem vseeno, kje je prvenstvo, saj je pred mano prva uradna tekma za reprezentanco. Res se je zelo veselim, da je pa doma in da bom to naredil pred domačim, je pa še toliko bolje."

"Sem in nisem zadovoljen. Ni mi všeč, da ene tekme odigram dobro, druge pa potem slabše. Rad bi bil bolj konstanten. Zelo sem zadovoljen z minutažo in s to vlogo," s svojimi igrami na pripravljalnih tekmah Balažič ni popolnoma zadovoljen, bolj ga veseli zaupanje, ki ga uživa s strani selektorja. Božidar Maljković mu je namenil precej vidno vlogo in veliko minut, nekaj teh pa je izkoristil zelo dobro in bil med drugim izbran za najboljšega posameznika močnega turnirja v Celju. Slovenija je odigrala 11 pripravljalnih tekem, jih deset zmagala, na domačem terenu pa še ni poražena letos: "Upamo, da bo tako tudi naprej. Res so lepa popotnica te zmage."

"Boža" je na pripravljalnih tekmah pokazal, da resno računa na Balažiča, a edini Dolenjec v reprezentanci o vlogi na evropskem prvenstvu sploh ne razmišlja: "Ne vem, kakšno vlogo bom imel na prvenstvu in se tudi ne obremenjujem s tem. Zanima me samo ekipni uspeh. Upam, da bomo uspešno nastopali. Rajši igram manj in zmagamo, kot pa da bi veliko igral in ne bi bili uspešni."

S treningom se odpravljajo napake
Pred izbrano vrsto je še manj kot teden priprav in nato gre dejansko zares. V sredo jih čaka že prvi nasprotnik, Češka, še pred tem pa sklepni del priprav v Kranjski Gori: "Čaka nas delo na malenkostih. To tako v obrambi kot v napadu. Reprezentanca je taka hitra zgodba in se je težko obremenjevati z eno stvarjo. Treniramo in sproti odpravljamo malenkosti, ki jih ne opravljamo dobro. Verjetno se bomo počasi začeli pripravljati tudi na nasprotnike, saj zdaj smo se bolj ukvarjali s svojo igro."

Pred začetkom Eurobasketa se bo Slovenija na pripravljalni tekmi pomerila še s Francijo, kmalu pa se bodo Maljkovićevi varovanci tudi začeli dejansko pripravljati na prve celjske nasprotnike: "Verjetno se bomo nekoliko pripravili tudi na Francijo. Vsako ekipo do zdaj smo si pogledali, a se nismo natančno pripravljali na nasprotnike. Verjetno bomo pogledali kakšen video in se pripravili na glavne akcije. Na pripravljalnih tekmah ekipe zagotovo nekaj še skrivajo in pustijo za prvenstvo. Je pa težko reči, kaj bomo videli po tekmi s Francijo. Tudi če bo slabo ali pa zelo dobro, se ne bi preveč osredotočal le na to tekmo."

Ob koncu tekme čuti mravljince
Izbrana vrsta se je zbrala 20. julija, kljub dolgim pripravam pa Balažič uživa na vsakem treningu: "Meni se ne vleče in se mi ne zdijo dolgi, saj je to zame res posebna stvar. Vsi govorimo slovensko, ni tujcev. Vsi smo domači fantje in vsi so res super. Zabavno je delati. Nihče ne "zabušava". V klubu se vedno kakšni najdejo in se potem ustavljaš. Tega tu ni. Vsi so zelo zagnani in maksimalno predani. Povsem drugače kot klubske priprave. V veliko zadovoljstvo je trenirati."

Na prvenstvu bo Slovenija imela bučno podporo s tribun, o tem sploh ni dvoma. Nekatere košarkarje to še dodatno ponese in jim da dodatno energijo, Balažič pa je eden tistih, ki je tako močno skoncentriran, da tribun sploh ne opazi, a vseeno je najlepše proslavljati doma: "Če sem povsem osredotočen, občinstva sploh ne opazim, če povem po pravici. Seveda se na koncu tekme veselim in čutim mravljince. Če sem dobro pripravljen na tekmo, se poskušam čim manj osredotočati na to."