Po besedah videoanalitika Chrisa Thomasa ima Jaka Blažič veliko možnosti, da nekoč zaigra tudi v Ligi NBA. Foto: Aleš Fevžer
Po besedah videoanalitika Chrisa Thomasa ima Jaka Blažič veliko možnosti, da nekoč zaigra tudi v Ligi NBA. Foto: Aleš Fevžer
23-letnega Blažiča čaka nastop na prvem velikem tekmovanju. Foto: Aleš Fevžer
V pretekli sezoni je v dresu Uniona Olimpije v povprečju v Evroligi dosegal po 12,4 točke, v ABA ligi 13,7, v državnem prvenestvu pa po 15 točk na tekmo. Foto: Aleš Fevžer
Blažič po zmagi nad Rusijo

okazal, da bi bil lahko eno izmed prijetnejših presenečenj Eurobasketa.

Na obračunu v Tivoliju je Blažič proti Rusom prispeval 14 točk, dva dni pred tem je Bosni in Hercegovini na Jesenicah dal še točko več, ob tem pa je ujel še devet odbitih žog. Na tekmi v prenovljeni Podmežakli je bil 196 centimetrov visoki branilec še dodatno motiviran, saj prihaja z dobrih deset kilometrov oddaljenega Bleda. Edini Gorenjec letos v reprezentanci je v otroštvu tudi igral hokej in tako drsal v Podmežakli: "Mislim, da v Podmežakli nisem zadel ravno veliko golov. So pa lepi spomini. Vrnil sem se na parket v to dvorano. Lepo je bilo igrati pred domačim občinstvom, saj sem iz Gorenjske. Je bilo lepo doživetje."

V igri 23-letnega košarkarja je bilo na prvih tekmah opaziti še precej napak in predvsem veliko nihanja. Na zadnjih dveh srečanjih pa je zaigral v slogu najboljših predstav iz prejšnje sezone, ko je na nekaterih tekmah v dresu Olimpije igral naravnost fantastično: "Vsak igralec ima dobre in slabe tekme v pripravljalnem obdobju. Pomembno je, da bomo vsi pravi na evropskem prvenstvu."

Noge so že bolj sveže
"Poraz v Beogradu nam je prav prišel. Igralci smo se zavedali, da se moramo še bolj osredotočiti tako na treninge kot tudi na tekme,"
je o tem povedal Blažič, ki ga krasi predvsem odličen prodor, saj ima izjemno hiter 'prvi korak', izvrstno sodeluje tudi v protinapadih, kjer skupaj s prav tako zelo hitrima bratoma Dragić predstavljajo veliko nevarnost za nasprotne obrambe. V tej hitri igri, ki jo obenem krasi še trda in borbena igra v obrambi, bo Blažič nedvomno eno glavnih orožij.

Pred reprezentanco sta zdaj ključna dva tedna, ko se bo morala dokončno uigrati in tempirati formo, da bo na prvenstvu najboljša. Sledijo še tri tekme, v Kopru proti Italiji in Črni gori ter v Ljubljani proti Franciji, nato pa je na vrsti že pet obračunov skupinskega dela Eurobasketa v Celju: "Mislim, da če pogledamo z igralskega vidika, smo na zadnjih dveh tekmah prikazali borbeno in agresivno igro. Tudi naši sistemi se dokončno izpeljujejo in zaradi tega tudi dosegamo več lahkih košev. Noge so vedno bolj sveže in lažje je igrati. Čakajo nas še tri tekme, na katere se moramo dobro pripraviti, da bomo potem, ko se prvenstvo začne, zares pravi."

V reprezentanci si je treba žoge izboriti
V pretekli sezoni je bil Jaka najboljši posameznik pri Olimpiji. V klubu je bil ključni igralec, v reprezentanci pa si je moral izboriti svoje minute: "Zagotovo se je treba navaditi na nov sistem. V klubu je bilo drugače, kjer je bilo praktično vse podrejeno meni in še dvema igralcema recimo. Tu je pa ravno obratno. Treba si je prislužiti žoge in tudi tiste, ki jih dobiš, jih moraš realizirati. Mislim, da lahko tako jaz kot cela ekipa samo še napredujemo."

Po koncu sezone se je Blažič, ki ga je Božidar Maljković kar dvakrat povabil na priprave pred Eurobasketom 2011, a na koncu ni odpotoval v Litvo, odpravil v ZDA, kjer je treniral, odigrati pa bi moral tudi poletno ligo: "Poškodoval sem se, še preden sem šel v Las Vegas. Treniral sem v ZDA in na enem izmed teh treningov sem se poškodoval. Odločil sem se, da grem raje domov. Lahko bi odigral sicer tisto poletno ligo, a potem bi verjetno tudi trpela reprezentanca. Šel sem domov in se pozdravil, tako da so zdaj misli usmerjene le na prvenstvo."

Zdaj že brez bolečin
Poškodba je obetavnega košarkarja ovirala na začetku priprav, morda je to tudi vplivalo na njegove igre. V Celju je proti Latviji recimo nerodno stopil in mu je nato proti Srbiji Maljković namenil raje počitek. Zdaj pa, kot kaže, je poškodba že preteklost: "Že približno dva tedna ne čutim bolečin, je praktično ni več in me ne ovira. Tudi lažje tečem po igrišču. Mislim, da se to pozna tudi pri igri."

Blažič, ki je začel v Radovljici, nato prek kranjskega Triglava prišel k ljubljanskemu Slovanu, kjer se je tudi uveljavil, in nazadnje igral še pri mestnem tekmecu Olimpiji, bo v novi sezoni prvič zaigral v tujini. Odločil se je za selitev k beograjski Crveni zvezdi, s katero bo zaigral v Evroligi, a o novem poglavju v svoji karieri trenutno slovenski reprezentant še ne razmišlja: "O klubu zdaj sploh ne razmišljam, a ko sem podpisal pogodbo, so mi ljudje iz kluba dali vedeti, da resno računajo name. Sem zelo vesel, da je tako. Vemo, da je to vendarle velik klub in če bom hotel, da me sprejmejo v klubu, bom moral prikazati dobre igre."

Blažič po zmagi nad Rusijo