Boštjan Nachbar je bil proti Italiji zelo razigran, proti Grčiji ga čaka težko delo v boju z močnimi krili in krilnimi centri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Nachbar je bil proti Italiji zelo razigran, proti Grčiji ga čaka težko delo v boju z močnimi krili in krilnimi centri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marco Belinelli in Nebojša Joksimović
Marcu Belinelliju slovenski košarkarji "niso pustili dihati", podobno napovedujejo tudi za Vassilisa Spanoulisa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran in Zoran Dragić
Slovenija bo Grčiji poskušala vsiliti svoj ritem igre, ki mu poveljujeta brata Dragić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Dokazali smo skozi ves ciklus, da smo, kadar nasprotniku vsilimo svojo igro, agresivno in hitro, uspešni oziroma se postavimo v položaj, da lahko zmagamo. Nič drugače ne bo proti Grčiji, saj jim bomo poskušali vsiliti višji ritem igre, kot si ga oni želijo. Grki igrajo za njih tipično košarko, nekoliko počasnejšo. Želijo te uspavati in ti vsiliti svoj ritem, mi jim bomo pa svojega. Bo na neki način spopad dveh različnih slogov igre. Verjamem, da bomo na koncu uspešnejši," je na treningu v Tivoliju povedal Boštjan Nachbar.

Ob Jaki Lakoviču drugi najizkušenejši v slovenski vrsti je bil proti Italiji odličen. Prispeval je 13 točk in ujel šest odbitih žog: "Grki so znova v igri s to zmago in bodo poskušali osvojiti novi točki. Tudi mi smo zmagali na zadnji tekmi, tako da se dobro počutimo. Veseli me, da smo tekmovanje v Ljubljani začeli z zmago. To bo najpomembnejša tekma, saj bi nas ali Grke praktično postavila v četrtfinale."

Nad Spanoulisa kot nad Belinellija
Kot je bila slovenska obramba proti azzurrom osredotočena na najboljšega italijanskega posameznika Marca Belinellija, bo proti Grčiji enako na Vassilisa Spanoulisa, pravi Nachbar: "Podoben bo pristop, saj Spanoulis tudi veliko uporablja pick'n'roll in veliko sam kreira. Čeprav sta drugačna igralca, pa izvajata podobne akcije. Verjetno bo naša priprava glede tega precej podobna kot proti Italiji."

Ob Spanoulisu je Zoran Dragić izpostavil še drugega izkušenega grškega branilca Nikosa Zisisa, za oba pa je dejal, da sta odlična "na žogi" in izjemno umirjena v napadu: "Prost dan smo izkoristili za počitek. Pred nami je izjemno pomembna tekma z Grčijo. Grki igrajo zelo umirjeno košarko in imajo zelo malo izgubljenih žog. Igrajo praktično ves napad, vseh 24 sekund. Zavedamo se, kje pretijo največje nevarnosti in maksimalno se je treba nanje pripraviti. Vsiliti jim moramo svojo agresivno in hitro igro ter igrati po pameti."

Zmaga pomembna za samozavest
24-letni Ljubljančan je bil s 15 točkami, 11 skoki ter koši v odločilnih trenutkih prvo ime zmage nad zahodnimi sosedi: "Vsekakor je zmaga nad Italijo pomembna za samozavest. Po dveh porazih v Celju smo prišli spet do svoje igre, vrnila se je energija, ki smo jo imeli tudi prej, a je nismo izkoristili. Motiva sicer nikoli ne manjka. Gremo na vsako tekmo posebej. Tekmo z Italijo smo že pozabili, saj moramo dati to evforijo na stran. Kar je bilo, je bilo. Tekmo smo dobili, zdaj pa nas čaka že novo težko delo."

Recept za zmago, ki praktično pomeni četrtfinale, bo podoben kot proti Italiji, čeprav Grčija igra nekoliko drugače in je predvsem bolj pozorna na skok: "Grki sicer dopuščajo manj prostora, a dopuščajo več odprtih metov, saj veliko zapirajo pod obročem. Moramo iti na skok, to je bil tudi ključ do zmage nad Italijo, saj smo si priigrali kar nekaj novih napadov. Prva pa je vseeno ključna dobra obramba. Če greš na vsako žogo v skoku v napadu, boš vsaj dve dobil. Vem, da bom imel manj prostora proti Grčiji. Vesel sem, da se mi je odprlo proti Italiji, igram pa že vso kariero na ta način."