Slovenci so z Grki bili trd boj, veliko težav pa sta favoriziranim nasprotnikom povzročala predvsem Zoran Dragić in Jaka Blažič. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci so z Grki bili trd boj, veliko težav pa sta favoriziranim nasprotnikom povzročala predvsem Zoran Dragić in Jaka Blažič. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič
Jaka Blažič je odigral najboljšo tekmo v reprezentančnem dresu. Zadeval je z vseh položajev, zaustavil pa se je pri 27 točkah. Foto: www.alesfevzer.com

"Bili smo razpoloženi, sodniki pa so kar preveč padli pod vpliv teh velikih imen. Mogoče je bilo na igrišču videti drugače, a sojenje se mi je zdelo malce pristransko. V prvem polčasu smo dobili preveč točk. V drugem polčasu smo na določene stvari bolje odreagirali. Ekipa je bila sicer fenomenalna. Blažič je bil tak, kot ga poznamo, in upam, da bo tako igral tudi naprej. Veseli me učinek Blažiča in Dragića, ki ju taka potrebujemo," je povedal kapetan Jure Balažić in dodal: "Izkušeni grški košarkarji so znali izkoristiti kriterij v svojo korist. Ve se, da igramo trdo, in če je kriterij preblag, težko pridemo do svoje igre. Upam, da bomo frustracijo po grški tekmi stresli na Makedonce."

V prvem polčasu so imeli Slovenci veliko težav z Grki. Niso našli prave obrambe in dobili kar 46 točk. Skok so v prvem delu varovanci Jureta Zdovca izgubili z 19:9, v drugem pa so zaigrali bistveno bolje. "Začeli smo v krču in ne vem, čemu to pripisati. Nismo bili dovolj agresivni. V drugem polčasu smo stopili skupaj. Zamenjali smo obrambno taktiko, kar se je obrestovalo. Lahko smo zadovoljni, ker smo videli, kako je treba igrati proti tako močni ekipi. To bo treba izkoristiti na naslednjih tekmah," je povedal Jaka Blažič, ki je blestel s 27 točkami (5/7 za dve, 4/5 za tri). Do zdaj sta na evropskem prvenstvu le Teoman Alibegović (33 točk leta 1995) in Goran Dragić (28 točk leta 2013) bila učinkovitejša.

Psihično in fizično naporna tekma
Po besedah Blažiča je Zdovc ob polčasu našel prave besede: "Selektor nas je skušal motivirati. Dal nam je vedeti, da se ne igra vsak dan proti takim igralcem in tako močni ekipi. Rekel je, naj damo vse od sebe. Ob koncu nam je malce padla koncentracija, malce pa nam je tudi zmanjkalo moči." V drugem delu je bila Slovenija odlična v obrambi, na igri tretje četrtine, ki jo je dobila za šest, pa bo treba graditi za naprej: "Vedno nam je malce zmanjkalo, da bi povedli in tekmo preobrnili v svojo korist. Tekma je bila res naporna. Grki imajo veliko kombinacij v napadu. Psihično in fizično je bilo težko. Če bomo tako igro povečali na dve četrtini, bo lažje. Težko pa je igrati na tak način. Vemo, da bo najpomembnejša tekma v osmini finala. Do tedaj moramo ostati osredotočeni in s pravo miselnostjo, s katero smo lahko uspešni."

Blažič, ki je v drugem polčasu dosegel kar 21 točk, s petimi skoki pa je bil najuspešnejši pri Sloveniji, se je v obrambi dobro zoperstavil tudi velikemu Vasilisu Spanulisu: "Ko igraš proti takemu igralcu, vedno najdeš dodatno motivacijo. Malce sem se iztrošil. Je kakovosten in izvrsten igralec. Ima določene lastnosti, za katere sem vedel, da jih bo naredil, pa me je vseeno, po domače rečeno, 'nategnil'. Dal je 19 točk, morda kakšno preveč."

"Dokazali, da lahko igrajo proti najboljšim"
V drugem delu je bil izjemen tudi Zoran Dragić, ki je skupaj dal 22 točk, od tega 15 v drugi polovici srečanja: "Če igram na silo, izgubim ritem. Zato želim biti potrpežljiv. Vse se začne pri obrambi, potem pa se razvije tudi napad." Grki so na približanje Slovenije našli odgovor, v odločilnih trenutkih pa sta izkušena Spanulis in Nikos Zisis s trojkami ter uspešnimi prodori odločila obračun: "So izjemno dobra ekipa, z 12 izkušenimi igralci. Prvi polčas so naredili razliko, a smo jih v tretji četrtini ujeli. Bilo je težko, a preskoka, ko bi povedli, nam ni uspelo narediti. Pobralo nam je veliko energije. Grki so zasluženo zmagali, a mi smo dokazali, da lahko igramo tudi proti tako močni reprezentanci."

Sodniki so dopustili agresivno igro, a v zadnji četrtini Slovencem hitro dosodili dveh osebnih napak in tudi na ta način prekinili nalet ter ritem, ki so ga Zdovčevi varovanci ujeli. Balažića je sodniški kriterij zelo ujezil, Dragić pa je o tem dodal: "Sodniki delajo tudi napake. Moramo jih razumeti, saj jim ni lahko. Grki imajo velike zvezde. Na to se ne smemo ozirati. Moramo gledati nase in na svojo igro. Moramo se boriti in predvsem v obrambi narediti, kar se da."

Iz Zagreba