Ivano Balić je bil praktično najzvestejši navijač hrvaških košarkarjev na letošnjem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Ivano Balić je bil praktično najzvestejši navijač hrvaških košarkarjev na letošnjem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Ivano Balić
Svoj čas je bil izvrstni Dalmatinec najboljši rokometaš na svetu. Foto: EPA

"Ja, zares imam rad košarko. Super je, da je Hrvaška dobila prvenstvo. Velika stvar je, da smo lahko gledali svojo reprezentanco na domačem parketu, žal pa je šlo le za skupinski del. Škoda, ker nismo gostili tudi finalnega dela. Imeli pa smo vsaj priložnost, da smo jih lahko spodbujali v Zagrebu," je za MMC dejal legendarni rokometaš.

Škoda, da je bila taka generacijska luknja
Tudi Balić, ki je skupinski del spremljal v družbi nekdanjih odličnih hrvaških košarkarjev, je bil razočaran nad zgodnim izpadom izbrane vrste. Od reprezentance je javnost letos veliko pričakovala, 36-letni Splitčan pa je bil bolj previden: "Ne bi delal pritiska in zahteval medaljo. Zame je najbolj pomembno, da se igralci borijo in trudijo. To je zame najbolj pomembno. Če se ukvarjaš z nekim športom, moraš vsako tekmo dati vse od sebe. Če si zaslužiš, bo rezultat prišel sam od sebe."

Toda številni so košarkarjem očitali ravno, da niso dali vsega od sebe. Vseeno pa hrvaška reprezentanca veliko obeta: "Vseeno mislim, da imamo dobro moštvo. Deset let reprezentance ni bilo nikjer in iskali smo dobro moštvo. Niso naredili dobrega rezultata vse do evropskega prvenstva 2013, ko so pri vas v Sloveniji igrali odlično. Moramo znova najti košarkarsko evforijo in tako nadaljevati. Škoda je res, da smo bili priča generacijski luknji in toliko časa ni bilo nobenega vrhunskega rezultata."

Hrvaški košarkarji imajo veliko nadarjenih
Kljub zgodnjemu izpadu, kar so na Hrvaškem označili za polom, Balić verjame v svetlo prihodnost košarke, a pred velikimi talenti je še veliko dela, da dosežejo na primer raven legendarnih Splitčanov Tonija Kukoča in Dina Rađe, ki ju je v rodnem kraju občudoval tudi Balić: "Mislim, da imamo zares nadarjeno ekipo. Veliko je odličnih košarkarjev. Praktično imamo za dve postavi dobrih igralcev. To je dobro in lahko veliko rotiramo. Oni se morajo le truditi in dati vse od sebe, potem pa bo, kar bo Bog dal. Da lahko pridejo do ravni na primer Kukoča in Rađe, pa morajo še veliko delati. Čaka jih še naporna pot in veliko je še pred njimi. Doslej so pokazali, da so nadarjeni košarkarji, morajo pa še dokazati, da so zares vrhunski. Meni so všeč in verjamem vanje. Ta ekipa mi je zelo všeč."

Balić je bil vodja izjemno nadarjene rokometne generacije, ki je postala svetovni in olimpijski prvak, za popolno zbirko pa manjka le olimpijsko srebro, bron s svetovnega in zlato z evropskega prvenstva: "Težko primerjam dva športa in potegnem vzporednice, a ta reprezentanca ima veliko talenta. Mladi košarkarji, ki so tudi že v Ligi NBA, veliko obetajo. Imamo tudi nekaj izkušenih košarkarjev. Postava je odlična in mislim, da lahko v prihodnosti naredi dober rezultat."

Tri leta v mladosti treniral tudi košarko
Ikona hrvaškega rokometa ostaja v svojem športu, saj deluje na zvezi. Tudi v prihodnost se vidi v rokometu, ko bo, kot v šali pravi nekoliko starejši in verjetno obilnejši. Verjame, da je svetla tudi prihodnost hrvaškega rokometa: "Dobro vprašanje, kakšna je naša prihodnost. Delam na zvezi in sem še naprej v rokometu. Moramo znova osvojiti kakšno medaljo, saj nam to ni uspelo že nekaj tekmovanj. To je primarni cilj zdajšnje reprezentance. Želimo delati tudi z mladimi, da lahko v prihodnosti računamo na novo odlično generacijo."

"Seveda nisem mislil, da mi bo uspela taka kariera. Ko si mlad, si postaviš neke cilje, ki jih poskušaš izpolniti. Zares sem vesel, da sem jih izpolnil in nekatere presegel. Zahvalil bi se Bogu, da sem ostal zdrav in lahko 20 let igral na taki ravni," je dodal Balić, ki je tri leta treniral košarko in je njegov drugi najljubši šport, takoj za prvo ljubeznijo, rokometom. Pristavil je, da je kdaj na igrišču uporabil tudi kakšno potezo po vzoru najboljših košarkarskih organizatorjev igre.