MMC na prizorišču
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 47 glasov Ocenite to novico!
Sergio Scariolo
Karizmatični Sergio Scariolo, ki je Španijo popeljal do treh evropskih naslovov, na novinarski konferenci v Carigradu. Foto: EPA
Pau in Marc Gasol
Udarna naveza pod obročema Španije - brata Pau in Marc Gasol. Foto: EPA
Tudi Sergio Scariolo je navdušen nad predstavami fantastičnega Luke Dončića. Foto: Reuters

Dodaj v

Ko gleda Dončića, ima Scariolo odprta usta in si briše solze

"Slovenija je kot rebus"
13. september 2017 ob 20:14
Carigrad - MMC RTV SLO

"Slovenija me je impresionirala, ne samo proti Latviji. Je v neverjetnem vzponu in je še neporažena, čeprav je igrala proti velikim ekipam," je povedal španski selektor Sergio Scariolo.

Španija, ki brani naslov evropskega prvaka, je naslednji tekmec Slovenije na EP-ju. Polfinalni dvoboj bo v četrtek ob 20.30. Tudi Španija je na tem prvenstvu še neporažena, desetič zapored pa igra v polfinalu. Na zadnjih štirih turnirjih najboljših reprezentanc stare celine je kar trikrat osvojila zlato, vse naslove pa je osvojila pod taktirko Scariola. Na novinarski konferenci za španske medije je italijanski strokovnjak spregovoril o slovenski reprezentanci.

"Gledal sem vse tekme na tem prvenstvu in Slovenija me je impresionirala, ne samo proti Latviji. Je v neverjetnem vzponu in je še neporažena, čeprav je igrala proti velikim ekipam, a se je vedno znala prilagoditi. Dobivala je tekme, ko je bil izid nizek in tudi, ko je bil visok, kot v četrtfinalu. Je kompletna ekipa, zelo dobro vodena in strukturirana. Vse vloge so odlično definirane. Čutiti je solidarnost v obrambi, kar ima malo ekip. Nista samo Dragić in Dončić. Ob njima me še posebej skrbita dva igralca, Randolph, ki ga dobro poznamo, in Prepelič, ki mu napovedujem lepo prihodnost. Je igralec, ki jih trenerji obožujemo, saj ima izjemen učinek s klopi. Lahko prodira in meče. Izstopa tudi Vidmar, ki prinaša ravnotežje med napadom in obrambo. Nepoznavalci Sloveniji ne pripisujejo veliko možnosti, tisti, ki se spoznamo na košarko, pa vemo, kako nevarna je in kako lepo košarko igra. Zelo jo spoštujemo," je z izbranimi besedami govoril o Sloveniji.

"Slovenija je kot rebus"
"Neverjetno, koliko ima Slovenija igralcev, ki lahko dajo koš. Kaj lahko naredimo, da omejimo ta učinek? Imam celotno sliko. Vemo, da Slovenija ni le torkova tekma. Premagali so Grke, se brutalno znesli nad Francijo, ko so prikazali neverjetno predstavo v napadu in v obrambi. Najbolj me skrbi obramba, čeprav so dali 103 točke proti Latviji. Ne sliši se logično, a me bolj skrbi njihova obramba kot napad. Ne bo lahko. Čaka nas težko delo in bomo morali odigrati popolno tekmo. Slovenija je kot rebus,"
je dodal 56-letni strokovnjak iz Brescie.

Glavna Scariolova skrb je slovenska obramba, hkrati pa tudi obramba aktualnih evropskih prvakov: "Vemo, da so proti velikim ekipam znali omejiti najboljše igralce. V obrambi bomo morali biti zelo potrpežljivi, v napadu pa iskati priložnosti. Dokazujemo, da imamo dobro obrambo, a prihajamo v fazo tekmovanja, ko to ne bo dovolj. Narediti moramo tudi korak naprej v napadu. Moramo še rasti in za zmago bomo morali pokazati več kot do zdaj. Od prvega trenutka tekme moramo biti pravi in povsem osredotočeni. Iskati moramo najboljše mete, ne smemo se ozirati na sodnike, pri katerih bi si naši visoki igralci zaslužili več spoštovanja."

"Luka Dončić je fenomen"
"Najbolj me skrbi naša obramba. Zaupam v našo organizacijo, osredotočenost, požrtvovalnost, da lahko naredimo razliko, a skrbi me obramba, za katero ne vem, ali lahko zaustavi vse raznolike napade Slovenije. Potrebujemo pravo energijo, da bomo znali igrati v obrambi. Ne smemo zbezljati. To se nam je zgodilo proti Nemčiji. Moramo biti mirni in igrati kot ekipa. Žoga mora krožiti in iskati moramo prostega igralca. Moramo biti lačni tega uspeha. V polfinalu je pritisk prisoten. Vsi sanjamo finale, v tem pritisku pa moramo uživati, kot bodo tudi Slovenci. Štiri ekipe, ki pridejo v polfinale, so ekipe zmagovalcev. Pritisk mora biti motivacija,"
je dodal Italijan, ki je kljub nekaterim odpovedim in poškodbam na prvenstvu znova pripeljal moštvo s številnimi zvenečimi imeni.

Tudi on je navdušen nad čudežnim dečkom slovenske reprezentance in madridskega Reala Luko Dončićem, ki že od 13. leta živi v Španiji, zdaj pa se mu je izpolnila želja, da se bo z njo pomeril na EuroBasketu. "Luka je impresiven. Česa takega še nisem videl. Je fenomen. Kako igra pri komaj osemnajstih letih, je neverjetno. Ko ga gledam, imam odprta usta in si brišem solze," je slikovito dodal Scariolo, ki je na lestvici najuspešnejših trenerjev na evropskih prvenstvih le še za sovjetskima Aleksandrom Gomelskim in Stepanom Spandarjanom ter Dušanom Ivkovićem, ki je vodil Jugoslavijo in Srbijo.

Iz Carigrada

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
pingvi
# 13.09.2017 ob 20:18
kako se bo sele jutri cudil
ko se Slovenija uvrstila v finale
ymnenje
# 13.09.2017 ob 20:22
Ce bi izpostavil samo eno lastnost bi rekel da je Luka izjemno inteligenten igralec.
Lastnost redkih.
Upam samo da zaradi lastnega razvoja ne oddide prehitro v NBA.
sivi gandalf
# 13.09.2017 ob 20:24
Ko ga gledam, imam odprta usta in si brišem solze

če slovenija osvoji zlato, bo slobloodpatriot prvi v njihovi slačilnici, na kolenih z odprtimi usti, ne bo si pa brisal solz :)
zozozo
# 13.09.2017 ob 20:34
Serđo s kariolo.
hehet
# 13.09.2017 ob 20:19
Ko ga gledam, imam odprta usta in si brišem solze
bim--bam-bom
# 13.09.2017 ob 20:21
Je nekaj vzporednic med Slovenijo in Golden State Warriorsi. Oboji igrajo hitro. Oboji imajo veliko igralcev, ki so sposobni zadevati od daleč in hkrati prodirati. Oboji prejemajo veliko košev (ker hitro zaključujejo napade in je posledično na tekmi več napadov), zato mnogi ocenjujejo, da ne igrajo dobre obrambe, kar pa ni res. Oboji znajo iz skoraj vsakega igralce, ki stopi na parket, izvleči veliko.

Slovenija je na nek način GSW eurobasketa, resda po kvaliteti ne izstopajo toliko ali pa celo sploh ne izstopajo, a imajo podobno kot GSW dober sistem. In podobno strategijo… če imaš priložnost napad zaključiti z metom za 3 po 5 sekundah, ga tudi zaključi.
fah-q
# 13.09.2017 ob 20:40
pa ko človek pomisli kako 18 letni mulo pobere po 10 žog na tekmo...kako je točno tam, kjer mora bit točno takrat ko mora bit...res je fenomen. kaj šele bo ko bo mel 5 let izkušenj igranja na najvišjem nivoju...ker to ti da dodaten preskok. on pa je kot malinovc že tam...
fah-q
# 13.09.2017 ob 20:33
Ko gleda Dončića, ima Scariolo odprta usta in si briše solze

jaz tudi...sam da jaz od sreče. pa smeji se mi tudi...še posebej ko pomislim, da ma mulo samo 18 let...igra pa ko skoraj ko bodiroga na vrhuncu...
:)
slaya
# 13.09.2017 ob 21:34
Španska glavna taktika bo, da bosta Pau in Marc od prve sekunde dalje jokala sodnikom, sploh Pau, kot znata samo onadva. Seveda ju bodo sodniki vzeli v oskrbo in pridno polnili statistični stolpec z osebnimi pri naših. Premagati bomo morali tako Špance kot sodnike, kar bo težko, ampak karma bo na naši strani, zato fantje, samo pogumno v boj.
rudes
# 13.09.2017 ob 20:28
Penny brihta, ja imaš prav, Španiji bi se dalo izogniti. S porazom v četrtfinalu. A kako naprej? Kaj bi tvoji možgančki predlagali?
sstok
# 13.09.2017 ob 20:30
Naši južni sosedje pravijo takemu blebetanju "pila naopako". Misli eno, govori drugo. To pogosto slišimo, ko trenerji govorijo o svojih bodočih tekmecih.
1a34
# 13.09.2017 ob 20:53
2.000.000 optimističnih navijačev proti cca. 5 trolom

Slo-veni-ja, Slo-veni-ja!
Vsi za enega, eden za vse!
slaya
# 13.09.2017 ob 21:37
Res so boljši po imenih, ampak mi smo v boljši formi, lahko jih namahamo.
jCoob
# 13.09.2017 ob 21:38
OneRound
# 13.09.2017 ob 21:26
A nimajo Španci že dovolj medalj no? Lahko bi eno nam prepustili :)
- - - - - - - - - - - - - - - - -
narobe. zakaj bi nam jo prepustili? naši si jo morajo sami vzet!
sem prepričan, da so tega zmožni
threepointer
# 13.09.2017 ob 22:59
@ymnenje
Zame je Luka že sedaj Magic. Mogoče si vsi skupaj še ne upamo priznati, ampak Dončić je prvi naš športnik s potencialom, da bi lahko postal najboljši v enem izmed globalnih ekipnih športov. Če bo še naprej napredoval kot je do sedaj, lahko postane dominanten tudi v NBA. Me res zanima, če si ga bo po teh predstavah na EP katerakoli ekipa, ki bo imela prvi izbor, upala izpustiti. Tudi, če bo res prvi izbor, upam, da ostane v Realu vsaj še dve leti in pred odhodom osvoji še Evroligo. Za Luko ni meja pri tem, kaj lahko doseže.

Še to, slovenska reprezentanca ima naenkrat zmagovalno mentaliteto, kar je bilo tisto, kar nam je vedno manjkalo. Pri tem je zagotovo pomembnih več faktorjev, od trenerja pa do večje zrelosti nekaterih ključnih igralcev, a najpomembnejši je prisotnost tega neverjetnega mulca, ki preprosto ni pripravljen izgubiti. Ta njegov odnos v kombinaciji z njegovimi atletskimi sposobnostmi in neverjetno zrelostjo je po moje tisto, kar naši ekipi vliva dodatno samozavest. Ali drugače, če zmore ta mulc, zmoremo tudi mi! In to ne samo v košarki in ne samo v športu!

Gremo Slovenci, za nas ni meja!
din-diin
# 13.09.2017 ob 21:05
Sergio se zaveda, da smo hudi, zato se bojo vrhunsko prpravl. Ce bomo zadeval, jih mamo!
sivi gandalf
# 13.09.2017 ob 20:20
za vsakega nasprotnika reče, da je odlična ekipa s fenomenalnimi posamezniki, pol jh pa povozi za 20-30 pik :)
forest9
# 13.09.2017 ob 20:22
Odličen prispevek!
si-koda
# 13.09.2017 ob 23:01
Ni vse v imenih, jutri bo zmagalo veliko srce Slovenije. Ajde pubeci!
sumtb
# 13.09.2017 ob 22:15
Kdo ima največ obrambnih skokov na prvenstvu ?

18 letni branilec Luka Dončič.
din-diin
# 13.09.2017 ob 21:28
Upajmo, da jutri tudi toci solze :)
migaj
# 13.09.2017 ob 23:12
zmagali bomo
ymnenje
# 13.09.2017 ob 22:23
Ce se bo njegov razvoj nadaljeval v istem tempu dobimo cez par let svojega Magica.
Magic Doncic ;)
zmajmun
# 13.09.2017 ob 20:43
carsko ime...tega modela se spomnim

Sergej S. Samokolnico
kalnesh
# 14.09.2017 ob 00:48
Tipična hvala pred tekmo, da se ustvari vtis nečesa absolutnega. Sergio točno ve, da s takimi besedami ustvarja pritisk na točno tri (za Slovenijo najpomembnejše) igralce. In to so po vrsti: Tone, Luka in Prepelič. Dragič in Kokoškov sta dovolj izkušena, da razumeta "kam pes taco moli". In ravno njuna naloga je tukaj najpomembnejša. Upam, da fantom vcepita to v glavo. Motiv za Slovenijo je najvišji možen. Zmagovalec te tekme bo tudi bodoči prvak. Prvič v življenju imamo s Španci šanse 50:50. Smo boljša klapa kot oni in imamo divjo in predvsem noro učinkovito igro. Velja tako za napad kot obrambo. Na prekrških jih ne bomo dobili. To je jasno. Lahko jih pa utrudimo... To je naša šansa. SLOVENIJA!!!
beli zajec
# 13.09.2017 ob 23:36
Ma nima veze zdej Španija pomembno je samo kako bodo igrali na tekmi za zlato.
meho1a
# 13.09.2017 ob 20:31
penny

Kaj potem cakas. Takoj na stavnico in stavi na nase. Poleg finala ti bodo se denar prnesli.
kramci
# 14.09.2017 ob 08:30
Iskati moramo najboljše mete, ne smemo se ozirati na sodnike, pri katerih bi si naši visoki igralci zaslužili več spoštovanja."

daj ne seri no. Tista jokica od gasola je zaščiten bolj kot kdorkoli, a zdaj pa boš še ti jamral. On ni nič večja zvezda kot Dragič, pa vemo kaj vse je pokasiral dragič na tekmi z Latvijo. Pa je prenesel kot on to zna, kot taprav dec in po tekmi rekel, da je to na nek način tudi pričakoval in se je na to že prej pripravil.
A bi sodniki pustili igro naprej če bi en gasola tk z komolcem u glavo? 100% ne, dobil bi še nešportno in nevem kaj še.
tak kot je ta gasol ko ena punčka, 215 velik in močan, jamra pa tk ko 10 let star froc.
sicer pa verjamem da jih lahko nabijemo, proti nemcem niso pokazali čisto nič posebnega, omejiti bo treba oba gasola in rodrigeza pa verjamem da bomo zelo blizu.
upam da bodo vsaj sodniki sodili kot je treba, d anam nebo treba še njih premagat kot na tekmi proti latviji.
Heisenberg
# 13.09.2017 ob 20:26
@Penny_, kar je odlična kvota, splača se staviti na Slovenijo! Ne rečem da je dobljena tekma, vendar se na takšno kvoto absolutno splača staviti.
džeko
# 14.09.2017 ob 07:00
Kakor koli, že kar so naredili do zdaj je fenomen....
lexani89
# 13.09.2017 ob 23:02
uf to bo pomojem še ena epska tekma..upam da se ponovi tekma iz eurobasket 2013..podpore bo dovolj..po videnih komentarjih skoraj celotna evropa navija za nas :) zdaj ali nikoli! slovenija!
mui
# 13.09.2017 ob 22:18
Penny, povej, kero tekmo bi ti namerno zgubil, da bi se izognil špancem? ne morš tretjo, četrto tekmo kalkulirat, saj ne veš kako se bodo odvile ostale tekme, skupine...
d_a_r_k_o
# 13.09.2017 ob 21:24
Še tako visok igralec se utrudi, če ne prej. V torek je padla voda na grobi načrt. Gospod pripravlja uspavanko s centrifugo.
1a34
# 13.09.2017 ob 20:40
Pravilno in jasno:

Naše naslednje nasprotnike bi radi premagali zato, da bomo igrali v finalu.

Nepravilno, implicitno in žleht:

Našim naslednjim nasprotnikom bi se dalo v finalu izogniti, če jih v polfinalu premagamo.

(Nepravilno je zato, ker bi radi v polfinalu zmagali zato, ker bi MI radi igrali v finalu, ne pa da naprotniki ne bi igrali v njem.)
e12ka
# 13.09.2017 ob 20:39
Večina jih nima za najbolj simpatične na prvenstvih, lahko pa rečemo, da celotno ekipo sestavljajo gentlemani aka gospodje, ki se znajo obnašati, nobenega ne podcenjujejo in igrajo kulturno košarko.
Lepo povedano, selektor.
fotrlole
# 14.09.2017 ob 08:08
Nej blebeta on kar hoce. A je hinavsko zvit, al pa ne. Prizna naj, da mu prpa mocno dela.Nabil smo Grke, Francoze (nas je za eno predmestje Pariza), Latvijo (najboljsi napad na prvenstvu)
Ja mislim, da je to dovolj velik razlog za strah. Plus tega nasi fantje polni enegije, samozavesti, andrenalina. Zakaj nebi po desetletju prevlade padla tud Spanska trdnjava ? Danes bo !!!
sagoza
# 13.09.2017 ob 23:30
laskave besede so del taktike, tako pade bojevitost nasprotniku. Italjanski trener je prav tako laskavo govroli o Srbih pred tekmo, a so vseeno izgubili, prav tako kot bodo jutri Španci.

Prepelič vzahajoča zvezda, hm, brez njega bomo težko dobili tekmo to prav gotovo, prav prodori pod koš so en od ključev uspeha in tu je polek metana trojk odličen. lepo se je videlo na tekmi proti Latviji kaj pomeni če imajo centri po 4 osebne, že pri treh niso več dejavni v obrambi.

"Česa takega še nisem videl. Je fenomen"

te iste besede sem zapisal na tem forumu ko sem prvič videl Dončiča igrati, to je bilo nekje novembra, decembra lani, pred tem sem samo slišal za njega. me zanima če je te iste besede imel na jeziku tudi Brezec, glede na to da je njegov novi poklic iskanje talentov, a močno dvomim.
1a34
# 13.09.2017 ob 20:55
Ime ima človek takšno, kakršno ima.
mile952
# 14.09.2017 ob 01:07
Ta samokolnica je zvit kot presta. Kalnesh, točno to. Tip ve od kod mu preti nevarnost, zato pač s psihološkim pritiskom poskuša vplivati na mirnost in osredotočenost naših najboljših igralcev. Upam, da ima naša ekipa ljudi, ki jim bodo razložili za kaj se gre pri takšnih izjavah.
Jeffrey
# 14.09.2017 ob 00:59
".... Iskati moramo najboljše mete, ne smemo se ozirati na sodnike, pri katerih bi si naši visoki igralci zaslužili več spoštovanja...."

Sergio že izvaja pritisk na sodnike....Če Pau ne zadene meta morajo po njegovem sodniki iz spoštovanja piskati faul...uf kakšna ošabnost...
prosmar
# 14.09.2017 ob 00:40
@threepointer

Kaj pa Kopitar?
1a34
# 13.09.2017 ob 20:28
Iskati moramo najboljše mete, ne smemo se ozirati na sodnike, pri katerih bi si naši visoki igralci zaslužili več spoštovanja.

Tekma sploh še ni bila odigrana; sodniki naj sodijo pošteno - mi pa se bomo ukvarjali predvsem s pripravo na tekmo in s posledičnim uživanjem v njej.
DAbears
# 13.09.2017 ob 20:28
Najbol zalostno je to da se bodo tu nasli pacijetni ki bodo trdili da Scariolo nima pojma
hellraiser
# 14.09.2017 ob 07:58
vecja skrb za nase bodo danes sodniki kot pa spanci-ce ne bomo vsaj za klaso
ali dve boljsi na igriscu se nam nic dobrega ne pise!!
ze proti latviji je bilo sojenje katastrofa danes bi lahko bilo pa se slabse ce bo
rezultat tesen-bi lahko veliko piskali v korist spancev!!
mend055
# 14.09.2017 ob 10:02
Ko gleda Dončića, ima Scariolo odprta usta in si briše solze

Če je tako izjava dana pred tekmo njegove ekipe z našo, potem je to zgolj psihološka priprava terena. Saj lahko vpliva na tiste naše igralce, ki ''dilcajo'' po takih forumih, seveda v negativnem smislu za nas, v dobrem pa za njih.
Pač del marketinške priprave na dvoboj, psihologija ima svojo moč...
raknac navi
# 14.09.2017 ob 07:57
jezevec
Ja lahko. Na svetovnem v fuzbalu.
snjaper
# 14.09.2017 ob 00:01
@Sagoza, nazadnje je bil Brezec gost nedeljske oddaje na radio 1, če se ne motim, in je v pogovoru z Romihom bilo veliko govora o Dončiču.
Penny_
# 13.09.2017 ob 20:34
@ rudes ... ti si brihta, tekmovanje se začelo z izločilnimi boji, a ne?

Vsi si želimo, da naši zmagajo, ampak realnost je takšna, da imajo Španci 6 NBA igralcev, 6 igralcev v Evroligi, naši pa 1 NBA in 3 v Evroligi...ob tem od leta 2009 niso nikoli ostali brez kolajne na EP.

Jaz si tudi želim presenečenje, ampak govoriti, da je 50:50, je nerealno.
johnny007
# 14.09.2017 ob 12:48
Kokoskov je v enem intrevjuju povedal, da stab poskusa cim bolje filtrirati zunanje poskuse vpliva na igralce. Ker ne potrebujejo dodatnega pritiska. Prav je tako, zato tudi dvomim, da bodo take izjave sploh prisle do njih.

Z drugimi besedami, spanci so gotofi :D
peter27dd
# 14.09.2017 ob 08:09
Španci igrajo počas

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!