Slovenska delegacija, v kateri je tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, bo poskušala na predstavitvi narediti močan vtis na izvršni odbor Fibe Europe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenska delegacija, v kateri je tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, bo poskušala na predstavitvi narediti močan vtis na izvršni odbor Fibe Europe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenska delegacija bo poskušala na predstavitvi narediti močan vtis na izvršni odbor Fibe Europe. Foto: www.kzs-zveza.si
KZS že v Münchnu, pričakovanja velika

Vlada je potrdila sredin dogovor premierja Boruta Pahorja in predsednika Fibe Europe Nara Zanolina o plačilu kotizacije za organizacijo prvenstva, zato bo dokončna odločitev o EP-ju 2013 zgolj formalnost, saj je Slovenija edina preostala kandidatka. Zadnjo besedo bo imel 23-članski izvršni odbor Fiba Europe, ki bo o prireditelju odločal okoli 13. ure v Münchnu. Potrebnih bo 12 glasov.

Predstavitveni katalog kandidature za organizacijo evropskega prvenstva 2013 v Sloveniji je že v rokah članov Izvršnega odbora FIBA Europe.
(PDF v angleškem jeziku)

V predstavitvi tudi Ptuj in Maribor
Prvenstvo naj bi potekalo v Ljubljani (arena Stožice), Mariboru (prenovljena dvorana Tabor), Celju (Zlatorog), Novem mestu (novozgrajena univerzitetna dvorana) in na Ptuju (novozgrajena dvorana Ptuj).

Skoraj 20 slovenskih medijev
V bavarsko prestolnico je odpotovala 25-članska slovenska delegacija na čelu z ministrom Igorjem Lukšičem in predsednikom KZS-ja Romanom Volčičem. Tam je kar 19 slovenskih medijev.

Obroke bo potrebno plačati do leta 2013
Usoda prvenstva je bila sprva negotova, potem ko vlada ni bila pripravljena plačati visoke kotizacije. "Po pogajanjih smo se dogovorili, da se pristopnina s 4 milijonov zniža na 3 milijone evrov. Prav tako se znižajo sponzorska sredstva, in sicer s 4 na 3,5 milijona evrov. Prvi obrok plačila 750.000 evrov bomo plačali 17. decembra, naslednje obroke pa v letih 2012 in 2013," je povedal Igor Lukšič.

V MMC-jevi anketi je 85 odstotkov sodelujočih naklonjenih organizaciji prvenstva, manj kot 15 odstotkov pa se sprašuje, kje bo Slovenija dobila denar oziroma zakaj vlada raje ne podpre kakega drugega projekta.

Pred dokončno odločitvijo čaka slovensko delegacijo polurna predstavitev, ki vključuje tudi videoposnetke. "Predstavitve smo se lotili z vso vnemo. Če jo bomo vrhunsko izpeljali, bomo pregnali vse dvome o tem, ali smo sposobni narediti najboljše prvenstvo v zgodovini. Imamo vrhunsko ekipo z obema režiserjema Goranom Vojnovićem in Slobodanom Maksimovićem, imamo trenutno najboljšega mogočega voditelja Igorja E. Berganta ... Ne dvomim o tem, da bodo vsi navdušeni," je za MMC povedal direktor članskih reprezentanc in marketinga pri Košarkarski zvezi Slovenije Matej Avanzo.
Kaj je KZS skupaj s partnerji pripravil za člane Izvršnega odbora FIBA Europe?
- Predstavitveni katalog s podatki o delu KZS-ja, geografski legi Slovenije in njenih dobrotah, predstavitvijo mest prizorišč, z izjavami igralcev ter navijačev ...
- Videovsebine, v katerih je Slovenija predstavljena kot izjemna turistična destinacija, nastop slovenskih navijačev, ki so jih predstavljale tri simpatične obiskovalke zadnjih evropskih prvenstev, ter tradicijo skozi eno najbolj košarkarskih družin - družino Daneu.
- Vrhunsko predstavitev v nekaj več kot 20 minutah, ki združuje inovativnost, veliko željo ter sposobnost organizacije tako velikega dogodka.
- Logotip kandidature - Triglav, nad katerim je simbolično prikazana vrteča se žoga.
- Slogan I FEEL BASKETBALL.

Iz Münchna

KZS že v Münchnu, pričakovanja velika