Generacija z Erazmom Lorbkom bi bi bila leta 2013 zrela za naslov evropskih prvakov. Foto: EPA
Generacija z Erazmom Lorbkom bi bi bila leta 2013 zrela za naslov evropskih prvakov. Foto: EPA
Igor Lukšič
Igor Lukšič je bil v Portorožu že zelo optimističen in je vlil veliko upanja, da bo Slovenija lahko gostila evropsko košarkarsko smetano. Foto: MMC RTV SLO
Kocka o košarkarskem EP-ju še ni padla
Rems in Volčič o nadaljnjem boju za EP 2013

Slovenijo bo danes obiskal generalni sekretar Fibe Europe Nar Zanolin, ki se bo sešel s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, predsednikom KZS-ja Romanom Volčičem in generalnim sekretarjem Iztokom Remsom, s katerimi se bo pogovoril o kandidaturi za organizacijo evropskega prvenstva v košarki leta 2013. V nedeljo bo v Münchnu Košarkarska zveza članom Izvršnega odbora Fibe Europe predstavila svojo kandidaturo, ti pa bodo potem odločili, ali lahko Slovenija čez tri leta gosti prvenstvo ali ne.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je na konferenci SPORTO v Portorožu dejal, da bo država priskrbela sredstva za organizacijo evropskega prvenstva v košarki leta 2013, čeprav je vlada prejšnji teden sporočila, da je pripravljena prispevati zgolj slabih 1,2 milijona evrov. Mednarodna košarkarska organizacija je plačilo pristojbine z osem znižala na 6,5 milijona evrov, kar pa je v kritičnih gospodarskih časih očitno še vedno previsoka številka za vlado.

Pogovarjali smo se z direktorjem članskih reprezentanc in marketinga pri Košarkarski zvezi Slovenije Matejem Avanzem.

Danes se bosta sešla predsednik vlade Borut Pahor in generalni sekretar Fibe Europe Nar Zanolin. Kaj pričakujete?
Gre za pogajanja med vlado in Fibo Europe in tu je KZS zgolj v vlogi organizatorja EP-ja, zato težko komentiram. Je pa Nar Zanolin že prejšnjo sredo prišel v Ljubljano na pogajanja z ministrom za šport Igorjem Lukšičem.

V Portorožu se je Igor Lukšič pohvalil, da bo država priskrbela denar. Od kod ta sprememba, saj je bilo nekaj dni prej rečeno, da je pripravljena vlada prispevati največ 1,160.200 evrov?
Gotovo imajo neko rešitev, sicer ne bi javno govorili o tem. Mi imamo ves čas jasen koncept - država naj plača pristojbino, mi pa prevzamemo stroške celotne organizacije, ki so ocenjeni na 7,5 milijona evrov. Za nas je bistveno, da država zagotovi denar, potem pa je njena stvar, na kakšen način. Vemo, kakšna je struktura teh šestih milijonov in pol: 4 milijona gre za pristojbine, 2,5 pa za sponzorska sredstva znotraj vseh dogodkov Fibe Europe do leta 2013.

Kako ste pripravljeni na nedeljsko predstavitev V Münchnu?
Kot je običajno, se vsak kandidat predstavi z 20-30 minut dolgo predstavitvijo, ki vključuje tudi video. Resda smo edini kandidat in bi lahko rekli, da predstavitev ni pomembna, vendar smo se je lotili z vso vnemo. Če bomo že tam vse vrhunsko izpeljali, bomo pregnali vse dvome o tem, ali smo sposobni narediti najboljše prvenstvo v zgodovini. Imamo vrhunsko ekipo z obema režiserjema Goranom Vojnovićem in Slobodanom Maksimovićem, imamo trenutno najboljšega mogočega voditelja Igorja E. Berganta ... Sposobni smo narediti res vrhunsko predstavitev. Ne dvomim o tem, da bodo vsi navdušeni.

Najbrž vas te dni vsi sprašujejo: A bo? Kaj odgovarjate?
Upam, da bo. Ne le zato, ker delam na Košarkarski zvezi, ampak tudi, ker sem navijač. Prvenstvo bi bila enkratna priložnost za vse, da končno vidijo slovenske fante igrati v domovini. Že šest let reprezentanca ni igrala doma uradne tekme! Letos je gotovo ne bomo, naslednje leto tudi ne, ker smo že uvrščeni na evropsko prvenstvo. V teoriji bi sicer lahko leta 2012 gostili kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, verjetno pa bomo na prve uradne tekme morali čakati devet let, če EP-ja 2013 ne bo pri nas.

Kaj porečete na nekatera mnenja, da organizacija EP-ja očitno ni smiselna, če so vsi odstopili od kandidature in je ostala le Slovenija?
To je neresno in posledica nepoznavanja položaja. Odpovedi so se zgodili naključno in ne zaradi nezanimanja za organizacijo EP-ja. Vsa ta neresna mnenja so tudi posledica katastrofalnega ustroja košarke v svetu. Košarka bi se lahko zgledovala po nogometu, kjer so stvari jasno določene in dobro vodene. Pri košarki je pet ali šest organizacij in vsaka obdeluje svojo njivo, na kateri je še deset vrtičkov. Ponavljam: imamo enkratno priložnost, da organiziramo prvenstvo in da ujamemo še zadnje leto trenutne generacije, ki bi takrat lahko merila na zlato medaljo.

Kocka o košarkarskem EP-ju še ni padla
Rems in Volčič o nadaljnjem boju za EP 2013