Emir Preldžić je tri leta igral v Sloveniji za Triglav in Slovan, nato pa odšel v Fenerbahče, kjer je zdaj nosilec igre turškega velikana. Foto: EPA
Emir Preldžić je tri leta igral v Sloveniji za Triglav in Slovan, nato pa odšel v Fenerbahče, kjer je zdaj nosilec igre turškega velikana. Foto: EPA
Sašo Filipovski, trener Union Olimpije
Sašo Filipovski ostaja na realnih tleh, a računa, da bi z rastočo samozavestjo lahko presenetili še enega favorita. Foto: Simon Maljevac
Dylan Page
Dylan Page je bil zadnje dni junak dveh odmevnih zmag Olimpije v gosteh. Foto: Igor Đurović

Evroligaško zmago v Cantuju so "zmaji" nadgradili še s ponedeljkovm uspehom na vročem gostovanju v Zadru v Jadranski ligi, vse skupaj pa je odlično vabilo za zahtevno ljubljansko občinstvo, ki bo zagotovo v velikem številu napolnila tribune dvorane v Stožicah.

Želja: do zmage že pred končnico
Trener Sašo Filipovski se je na novinarski konferenci najprej dotaknil zmage v Zadru: "Uspešni nastopi zelo vplivajo na samozavest naših košarkarjev. Igralci so dobili potrditev, da dobro delajo, in videli so, kakšen je recept za zmage. Obramba je osnova, v napadu imamo dovolj raznovrstnosti, tako da smo našli pravo ravnotežje med branilci in centri. Za celotno moštvo je najboljše, če si zmago zagotovimo že pred samo končnico."

"Fener" premagal tudi Boston
Turški milijonarji v Ljubljano prihajajo po domači zmagi nad Himkijem, v pripravljalni tekmi pred začetkom sezone premagali celo slovite Boston Celticse. Fenerbahče je v novo evroligaško sezono krenil z visokimi cilji, v moštvu pa je zbral številne zvezdnike evropske košarke. Pred Ljubljančani je zagotovo težak dvoboj, v katerega pa bodo lahko stopili povsem sproščeno.

"Fenerbahče je pravi 'dream team' z novim trenerjem Simonejem Pianigianijem, ki je s sabo pripeljal kar nekaj igralcev, ki jim zaupa. To so predvsem McCallebb, Andersen in Sato. Pomemben je tudi delež turških reprezentantov, pod košem pa je glavni adut čvrsti Batiste. Branilec Bogdanović je nevaren z zunanjih položajev. Mi smo imeli v preteklih dneh tri težka gostovanja, do petka pa se bomo poskusili čim bolje pripraviti na novo pomembno tekmo. Turki imajo podoben sistem kot Siena, tako da je v njihovi igri veliko protinapadov, napadajo pa z veliko globine. Njihovi centri so nevarni tudi od daleč, tako da imajo ogromen repertoar v napadu. Proti njim bomo morali prikazati najboljšo igro do zdaj," razmišlja trener Ljubljančanov.

Baynes in Omić že povsem zdrava
Filipovski je spregovoril tudi o ključnih elementih, ki bi lahko popeljali njegovo moštvo do pozitivnega rezultata: "Potrebovali bomo veliko mero koncentracije, čim manj napak v igri in polno dvorano, ki nam bo v pomoč proti Fenerbahčeju. Smo zdravi, malce nas pesti utrujenost, a nimamo večjih težav s poškodbami. Aron Baynes in Alen Omić se počutita bolje iz dneva v dan, tako da bomo kompletni proti moštvu, ki lahko igra z 12 košarkarji v rotaciji."

Eden izmed ključnih adutov gostov iz Crigrada bo tudi nesojeni slovenski reprezentant Emir Preldžić, ki si je z odlično predstavo v prvem krogu Evrolige priboril celo nagrado MVP tedna. Filipovski se zaveda njegovih odlik: "Igra odlično. Povezuje njihovo notranjo in zunanjo igro, igra na poziciji 3 in 4 ter ima pomembno vlogo v turškem moštvu."

Na srečanju v Stožicah naj bi bila tudi navijaška skupina Fenerbahčeja, svoj prihod pa so napovedali tudi Green Dragonsi, tako da bo poleg zanimivega dogajanja na parketu, zagotovo zelo pestro in bučno tudi na tribunah.

EVROLIGA (M), 2. KROG

Skupina A, petek ob 20.45:

  UNION OLIMPIJA - FENERBAHČE ÜLKER    
                                       
                                       
Waters       185    McCalebb    183 cm 
Rupnik       185    Onan        194    
Prepelič     191    Ermis       194    
Blažič       196    Sato        194    
Rannikko     188    Bremer      187    
Salin        192    Andersen    212    
Murić        200    Peker       208    
Baynes       208    Savas       213    
Bubnić       205    Batiste     204    
Page         204    Karaman     205    
Močnik       178    Bogdanović  200    
Omić         215    Preldžić    206    
                                       
Trener: Filipovski  Trener: Pianigiani