Goran Dragić igra v življenjski formi. S povprečjem 20,6 točke na tekmo je prvi strelec Phoenixa, s 6,2 podaje pa še prvi podajalec Sunsov. Foto: Reuters
Goran Dragić igra v življenjski formi. S povprečjem 20,6 točke na tekmo je prvi strelec Phoenixa, s 6,2 podaje pa še prvi podajalec Sunsov. Foto: Reuters
Goran Dragić
Goran je v zadnjem tednu kar dvakrat popravil slovenski strelski rekord, ki ga je pred tem s 34 točkami imel v lasti Beno Udrih. Dragić je s 40 točkami postavil nov mejnik. Foto: EPA

Dobil sem kar kurjo polt. Bilo je nerealno. Ne vem, kako bi lahko to sploh opisal. Vsak športnik bi si želel tega. Bil sem presenečen, ko so začeli skandirati.

Goran Dragić
Goran je bil zelo razočaran, ker ni nastopil na tekmi All Star, je pa vseeno sodeloval na vikendu vseh zvezd v New Orleansu, saj je nastopil na spretnostnem izzivu. Foto: Reuters
Goran Dragić
Goran je bil izbran za petega najboljšega evropskega igralca. Laskavi naziv je sicer zasluženo pripadel Tonyju Parkerju, ki je v lanski sezoni blestel v desu Spursov ter francoske reprezentance, s katero je stopil na evropski vrh in postal MVP Eurobasketa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zdaj po pravici povedano nisem več presenečen nad ničimer. Dokazali smo, da lahko premagamo katerokoli ekipo. Dvakrat smo ugnali najboljšo ekipo v Ligi NBA Indiano in to suvereno. Če igramo svojo najboljšo igro, nas je zelo težko ustaviti.

Goran Dragić
Do konca rednega dela čaka Sunse še 23 tekem. Trenutno so na Zahodu na sedmem mestu in se z Golden Statom, Dallasom in Memphisom bojujejo za tri mesta v končnici. Foto: Reuters
Goran Dragić
Ko je bil na tribuni tudi sin Mateo, je Dragić dvakrat popravil strelski rekord. Ko pa je nasul 40 točk, sta ga v živo spodbujala starša Mojca in Marinko. Foto: EPA

Mislim, da je, ko je Maljković rekel, da ne bo več selektor, bila to pametna in edina logična rešitev, da so Jureta postavili za selektorja. Še vedno ima najboljši rezultat kot selektor. Tudi zdaj niza vrhunske rezultate v Turčiji. Mislim, da bomo dobro delovali in se nimamo česa bati za prihodnost.

Jeff Hornacek
Jeff Hornacek se je letos prvič preizkusil v vlogi glavnega trenerja. Nekdanji odlični košarkar Utaha, Phoenixa in Philadelphie se je na klopi Sunsov zelo dobro znašel. Foto: EPA
Jure Zdovc
Jure Zdovc je dejal, da bo igrala reprezentance sestavljena okoli Dragića, ki ga vidi v isti vlogi, kot je v Franciji Tony Parker. Foto: EPA

hoenix Sunsov. S to besedo je najbolje v intervjuju za MMC opisal rekorden teden, ki je za najboljšim slovenskim košarkarjem.

27-letni Ljubljančan je 23. februarja ob porazu proti Houstonu (112:115), kjer je v svoji karieri tudi že igral, najprej popravil slovenski rekord in dosegel 35 točk. Sledila je lažja poškodba gležnja, zaradi katere je celo izpustil eno srečanje, toda Goran se je vrnil v velikem slogu. Pet dni po rekordni tekmi je New Orleansu (116:104) za zmago nasul kar 40 točk, postavil nov mejnik in dvorano US Airways je slovenski organizator igre spravil v delirij ter si prislužil ovacije ob skandiranju MVP, MVP (najbolj koristni igralec). Zares nerealno!

V intervjuju za MMC je "Gogi", ki je vedno prijeten sogovornik in ostaja skromen ter prav nič zvezdniški, čeprav je z zadnjimi predstavami obnorel Američane, ki so v kovanju v zvezde najboljši na svetu, obudil spomine na fantastično predstavo proti Pelicansom, ocenil tudi zelo uspešno sezono Phoenix Sunsov in spregovoril o Jeffu Hornaceku, Ericu Bledsoeu, vikendu All Star in novem selektorju Juretu Zdovcu.


V Phoenixu se ne sliši velikokrat vzklikov MVP (najkoristnejši igralec), nazadnje vašemu mentorju in enemu izmed vaših idolov Stevu Nashu. Kakšen je občutek ob takih ovacijah?
Dobil sem kar kurjo polt. Bilo je nerealno. Ne vem, kako bi lahko to sploh opisal. Vsak športnik bi si želel tega. Bil sem presenečen, ko so začeli skandirati. Ko sem imel na voljo zadnje štiri proste mete, sem si rekel, zdaj pa res ne smem zgrešiti prostih, če že vzklikajo MVP (smeh).

Je bil to največji kompliment v vaši karieri? Bi ga lahko dali med najboljše tri?
Zagotovo spada med največje tri. Mislim, da to kaže, da sem na dobri poti in da dobro treniram ter napredujem vsako leto. Zagotovo bi si želel to še kdaj slišati.

Kateri kompliment se vam je v letošnji sezoni najbolj vtisnil v spomin? Na katerega ste najbolj ponosni?
Veliko jih je bilo to sezono, tako da je težko reči. Vsi so bili nekaj posebnega. To, da sem dal 40 točk, je bilo nekaj posebnega, ko je Kevin Durant rekel, da bi si zaslužil All Star in da bi moral biti tam, vzkliki MVP ... Letošnja sezona je zares tako lepa zame in za mojo ekipo, da bi težko kar koli izpostavil, ampak bi kar vso sezono.

Ste tudi vi presenečeni nad dobrimi igrami Phoenixa, kajti strokovnjaki vam pred sezono niso napovedovali veliko možnosti?
Zdaj nisem več presenečen. Pred sezono si tega nihče ni upal napovedati. Tudi sami nismo vedeli, kako bomo igrali. Veliko igralcev se je zamenjalo, prišel je nov trener, nov je tudi generalni menedžer, a po, recimo, nekje 15 tekmah sezone sem videl, da smo dobri in da bi lahko bili nevarni za končnico. Zdaj pa, po pravici povedano, nisem več presenečen nad ničimer. Dokazali smo, da lahko premagamo katero koli ekipo. Dvakrat smo ugnali najboljšo ekipo v Ligi NBA Indiano, in to suvereno. Če igramo svojo najboljšo igro, nas je zelo težko ustaviti.

Phoenix je iz grdega račka zrasel v laboda letošnje sezone NBA. Imate občutek, da vas še vedno podcenjujejo?
Ne, mislim, da ne. To se je končalo že po prvih 20 tekmah, se mi zdi. Gojimo igro, proti kateri je težko parirati in jo braniti. Zelo radi tečemo in igramo hitro košarko. Imamo tak način igre, ki nam ustreza, in če nisi navajen igrati take igre, je zelo težko.

Koliko ste na lestvici od ena do deset jezni, ker niste bili na tekmi All Star? Tudi številni košarkarji, kot je Kevin Durant, so javno dejali, da bi morali tam nastopiti.
Bil sem deset, zdaj pa nič, ker je to že za mano. Vse je za nekaj dobro. To moram vzeti kot dodatno motivacijo. Zdaj bom še dodatno motiviran za naslednjo sezono in bom poskušal priti na All Star. Bil pa sem razočaran in jezen. Tudi tu so vsi mediji pisali, da bi moral biti povabljen. Konec koncev ne vem, kaj se je zgodilo. Morda zato, ker prihajam iz tako majhne države, kot je Slovenija, in nismo tako marketinško prepoznavni ... Mislim, da sem naredil, kar sem lahko. Na igrišču sem dal, kar bi lahko, in so pač drugi odločali o tem.

Zdi se, da ste pod taktirko Jeffa Hornaceka naredili še korak naprej. Kako ste se ujeli z njim?
Na Jeffa ne gledam kot na trenerja, ampak kot na prijatelja. Z vsemi igralci ima prijateljski odnos in vsi ga zelo spoštujemo. Vemo, kakšen igralec je bil. Bil je v tem položaju kot igralec in ve, kako mi stvari vidimo na igrišču. Zato je po mojem mnenju tudi tako uspešen trener. Vedno je na klopi zelo miren, tudi če izgubljamo za 15 ali 20 točk. Vedno nam da dodatno samozavest, da vedno verjamemo vase, da se lahko tudi vrnemo in preobrnemo izid. Res je odličen trener.

Hornacek je dejal, da se odlično prilagajate na vsako obrambo, kot da bi videli že vse. So pa obrambe nedvomno zdaj še toliko bolj pozorne na vas. Se to občuti?
Zagotovo so bolj pozorne. Vsako tekmo se srečujem z drugačno obrambo, bolj me podvajajo, me usmerjajo bolj v desno stran oziroma želijo, da storim, kaj drugega. Mislim, da sem že tako izkušen igralec, da v točno določenem trenutku znam prebrati položaj in vem, kaj moram narediti. Še posebej v tej sezoni sem še eno raven višje, kar se tega tiče.

Kakšen odnos imate z Ericom Bledsoejem oziroma kakšen je zdaj in kakšen je bil na začetku sezone? Se družita kaj po tekmah?
Imava super odnos. Enak kot pred sezono. Mogoče zdaj še boljši, ker se še bolje spoznava. Veliko sva se pogovarjala, šli smo na večerje in podobno. Po tekmah je težje, kajti tudi on ima otroka in preživljava čas doma z družinama.

Se čuti med vama konkurenčnost, ker sta skoraj na istem položaju?
Nikoli. Moram priznati, da res ne, kajti sva skoraj ves čas skupaj na terenu. V tej sezoni, če se izvzame trening kamp pred sezono, ko sva se pokrivala, se ni zgodilo, da bi se pokrivala. Oba sva vedela, da bova skupaj igrala veliko tekem, jaz bom na položaju dve in on na ena oziroma obratno. Mislim, da sva se oba zelo dobro prilagodila. Vedela sva, kaj je najbolje za ekipo, torej da se dobro razumeva.

Torej se že veselite njegove vrnitve po poškodbi?
Cela ekipa komaj čaka, da se vrne. Nas bo razbremenil. Še posebej mene. Zame bo lažje, kajti zdaj so obrambe osredotočene name, ko pa pride on, bom imel tudi jaz več svobode in zagotovo tudi kakšen odprt met več.

Obnoreli ste navijače, igrate košarko življenja, toda mnogi trdijo, da imate še možnosti za napredek, da najboljše šele prihaja v naslednjih sezonah. Kaj morate v svoji igri še izpiliti?
Vse. Nikoli nisem na svojo igro gledal tako, da bi, recimo, moral popraviti samo določeno stvar. Na vseh področjih moraš kaj popraviti. Morda sem zdaj nekoliko padel v obrambi in nisem več tako agresiven. Sem vedno korak nazaj, kajti igram tako veliko minut, da ne morem zdržati celotne tekme na tako visoki ravni v obrambi. Rezerve so tudi v fizični moči in kondiciji, delati moram tudi še na metu, podajah ... Na vsem. Če želiš napredovati iz leta v leto, moraš popraviti vse. Ne, da eno kategorijo popraviš, druga pa pade. Potem si še vedno na istem.

Vaše odlične predstave so hvalili tudi drugi slovenski košarkarji, na čelu z Benom Udrihom. Ste veliko v stiku z drugimi slovenskimi igralci?
Sem, kolikor se le da. Seveda sem največ z bratom Zoranom. Potem z Edom Murićem sem se nekajkrat slišal prek SMS-ov. Z Nachbarjem sva na vezi prek Twitterja, kjer si veliko piševa. Z Lakovičem sem se nekajkrat slišal po Skypu. Z Udrihom sva se videla v New Yorku, ko smo igrali z njimi. Spremljam tudi njihove igre in vidim, da vsi dobro igrajo. Želim jim veliko uspeha, brez poškodb in da še naprej Slovenci "razturamo", ne glede na to, kje smo.

Rekli ste, da ste bili po evropskem prvenstvu zelo utrujeni, vendar se to v vaših igrah ni poznalo. Ste morda zaradi reprezentance sezono v NBA-ju začeli bolje pripravljeni?
Ja, zagotovo. Strinjam se s tem. Tudi moja samozavest je bila večja. Začel sem odlično. Nekaj sem imel težav s poškodbami, zagotovo pa sem bil bolje pripravljen. Bolje sem se počutil. Predvsem mi je pomagalo, ker sem bil v tekmovalnem ritmu. V prejšnjih sezonah sem imel najprej prijateljske tekme in je bilo vse bolj tako. Zdaj pa sem prišel takoj pripravljen že na začetku in mi je res pomagalo.

Ne moremo mimo reprezentance. Zdaj je znova selektor Jure Zdovc. Vi ste dejali, da bi radi, da Božidar Maljković nadaljuje. Z Zdovcem ste že dobro sodelovali na Poljskem, zdaj pa je dejal, da bo igra zgrajena okoli vas in da ste za Slovenijo to, kar je Parker za Francijo.
Zagotovo si želim biti vodja. Mislim, da je to moja dolžnost in da kot eden izmed najbolj izkušenih igralcev v tej pomlajeni reprezentanci, da tedaj, ko se kaj zgodi in je tekma izenačena, prevzamem odgovornost in poskušam zaključiti, oziroma narediti kakšno potezo. Z Juretom smo dobro sodelovali na Poljskem. Mislim, da je, ko je Maljković rekel, da ne bo več selektor, bila to pametna in edina logična rešitev, da Jureta postavijo za selektorja. Še vedno ima najboljši rezultat kot selektor. Tudi zdaj niza vrhunske rezultate v Turčiji. Mislim, da bomo dobro delovali in se nimamo česa bati za prihodnost.

Je bil zdaj, ko ste dali 40 točk, na tekmi tudi sin? Pred tem je bil, ko ste dvakrat popravili osebni rekord.
Tokrat ga ni bilo. Na prvih dveh je bil, pa sem dvakrat presegel rekord. Tokrat pa ga ni bilo, sta pa bila oče in mama.

Dobil sem kar kurjo polt. Bilo je nerealno. Ne vem, kako bi lahko to sploh opisal. Vsak športnik bi si želel tega. Bil sem presenečen, ko so začeli skandirati.

Zdaj po pravici povedano nisem več presenečen nad ničimer. Dokazali smo, da lahko premagamo katerokoli ekipo. Dvakrat smo ugnali najboljšo ekipo v Ligi NBA Indiano in to suvereno. Če igramo svojo najboljšo igro, nas je zelo težko ustaviti.

Mislim, da je, ko je Maljković rekel, da ne bo več selektor, bila to pametna in edina logična rešitev, da so Jureta postavili za selektorja. Še vedno ima najboljši rezultat kot selektor. Tudi zdaj niza vrhunske rezultate v Turčiji. Mislim, da bomo dobro delovali in se nimamo česa bati za prihodnost.