Kevin Durant in Stephen Curry sta skupaj prispevala kar 74 točk. Foto: Reuters
Kevin Durant in Stephen Curry sta skupaj prispevala kar 74 točk. Foto: Reuters
Kawhi Leonard in Pau Gasol
Kawhi Leonard je v 24 minutah dosegel 26 točk. Po njegovem odhodu s parketa se San Antonio ni več pobral. Foto: AP
Kawhi Leonard
Leonard je v velikih bolečinah padel pred klop Spursov. V zadnjih 20 minutah se je še posebej poznalo, da ga ni bilo v obrambi San Antonia. Durant in Curry sta nato precej lažje dosegala točke. Foto: Reuters
David Lee, Kawhi Leonard, Manu Ginobili in LaMarcus Aldridge
V prvem polčasu je San Antonio blestel. Tudi brez poškodovanega Tonyja Parkerja so si Spursi priigrali 25 točk prednosti. Foto: Reuters
LaMarcus Aldridge in Zaza Pachulia
LaMarcus Aldridge je bil najboljši strelec San Antonia. Trojke za podaljšek tri sekunde pred koncem ni uspel zadeti. Foto: Reuters

Najbolj zaslužna za zmago Bojevnikov, ki v letošnji končnici Lige NBA še ne poznajo poraza (s 4:0 so odpravili Portland in Utah), sta bila Stephen Curry (40 točk, 7/16 za tri) in Kevin Durant (34 točk).
Sanjski prvi polčas Spursov
Spursi so začeli sanjsko in sredi druge četrtine so si nabrali ogromnih 25 točk naskoka (21:46). Neustavljiva sta bila Kawhi Leonard in LaMarcus Aldridge, skupaj sta prispevala 35 točk v prvem polčasu. Tri sekunde pred odmorom je Danny Green zadel trojko in prednost San Antonia je po prvem polčasu znašala velikih 20 točk (42:62). Izbranci Gregga Popovicha so blesteli predvsem v obrambi.

Leonard odšepal s parketa
Ključen trenutek se je zgodil osem minut pred koncem tretje četrtine, ko je najboljši igralec Spursov Kawhi Leonard spet poškodoval levi gleženj. Pri metu za dve je pri pristanku padel na nogo Zaze Pachulie in tekme je bilo zanj konec. Najboljši igralec Spursov si je levi gleženj načel že nekaj napadov prej, ko je stopil na nogo soigralcu Davidu Leeju.
Pachulia tarča napadov; je to storil namenoma?
Pojavila so se ugibanja, ali je Pachulia namenoma postavil nogo Leonardu, kar je košarkar Spursov zanikal: "Se je postavil pod mene, mislite namenoma? Ne. Šel je na blokado meta. Čas za napad se je iztekal. Moram še pogledati počasni posnetek," je povedal Leonard in dodal: "Gleženj je zelo boleč. Težko je povedati, kaj bo sledilo. Te tekme zagotovo nisem mogel odigrati do konca."

Pachulia je zavrnil kakršen koli namen. "Naredil sem tisto, kar sem moral. Šel sem na blokado meta. Obrnil sem se in slišal sodnikovo piščalko. Nisem videl, da je pristal na tleh, dokler se nisem obrnil," je povedal Pachulia. Soigralcu je v bran stopil tudi Kevin Durant: "Zaza ni umazan igralec. Če hočeš na tak način koga poškodovati, moraš podstaviti nogo res pravočasno. Mi nismo umazano moštvo. Kawhija spoštujemo, upamo, da se hitro vrne. Bila je nesrečna situacija, ni bilo namenoma. Ne smete poslušati ljudi na Twitterju, ker so neracionalni."

Leonard je zadel dva prosta meta za vodstvo z 78:55, nato pa je ob pomoči atletskega trenerja Willa Seveninga odšel v garderobo. MVP finala Lige NBA junija 2014 je imel gleženj poškodovan že v seriji proti Houstonu, v zadnji četrtini pete tekme ni igral, na šesti tekmi v Toyota Centru v četrtek pa sploh ni bil v kadru.
Vrnitev Bojevnikov z delnim izidom 18:0
Warriorsi so začutili, da je čas za preobrat. Z delnim izidom 18:0 so se popolnoma približali. Oracle Arena je bila na nogah, ko je Durant znižal na 78:73. Razigral se je Curry (19 točk v tretji četrtini) in gostitelji so bili v silovitem naletu. Ob koncu tretje četrtine je Kyle Anderson z dvema košema poskrbel za prednost Spursov po 36 minutah (81:90).
Durant neustavljiv v zadnji četrtini
V zadnji četrtini je imel pravi šov Durant. Zadel je dve trojki in še silovito zabil, šest minut pred koncem je Golden State zaostajal le še za tri točke (93:96). Gostje so v napadu vse stavili na Aldridgea, ostali niso bili razigrani. Durant je štiri minute pred koncem poskrbel za vodstvo Warriorsov s 101:100, nato pa je zadel še Draymond Green. Aldridge je imel pravi odgovor in San Antonio je nanizal šest točk zapored (103:106).
Curry junak v napeti končnici
Dve minuti pred koncem je Curry zadel sedmo trojko. Po zgrešenem metu Jonathona Simmonsa je Draymond Green s polaganjem in dodatnim prostim metom povišal na 109:106. Na drugi strani Danny Green ni bil natančen izza črte, Aldridge pa odbite žoge ni uspel pospraviti skozi mrežico. Curry je s polaganjem povišal na 111:106.
Po minuti odmora je San Antonio odgovoril. Veteran Manu Ginobili je znižal z zabijanjem, nato pa je Klay Thompson izgubil žogo in naredil še prekršek nad Pattyjem Millsom. Avstralec je zadel dva prosta meta pol minute pred koncem (111:110). Curry je vzel usodo v svoje roke in roka se mu ni zatresla devet sekund pred koncem (113:110). Popovich je izkoristil že vse minute odmora. Aldridge iz težkega položaja ni bil uspešen za tri točke, Mills je nato sicer znižal z enim prostim metom, drugega pa je namenoma zgrešil, a gostje niso prišli do skoka in sirena je označila konec tekme.

"V prvem polčasu smo odpovedali. Naredili smo ogromno napak, prehitro smo se odločali za mete. V drugem delu smo zaigrali bolj agresivno. Odprlo se mi je v tretji četrtini, v četrtini pa je blestel Durant," je pojasnil Curry.
Druga tekma finala Zahodne konference bo v noči s torka na sredo ob 3.00 v Oracle Areni.

Zahod, finale, prva tekma:
GOLDEN STATE (1) - SAN ANTONIO (2) 1:0
113:111 (16:30, 26:32, 39:28, 32:21)
Curry 40 (14/26 iz igre, 7/16 za tri) in 7 skokov, Durant 34 (11/21 iz igre), 5 skokov in 4 blokade, Pachulia 11, Green 9, Thompson 6, Livingston 4, Clark 3, Barnes in Igoudala po 2, West in McGee po 1; Aldridge 28 in 8 skokov, Leonard 26 in 8 skokov v 24 minutah, Ginobili 17, Simmons 12, Green 8, Murray 6, Gasol in Mills po 5, Anderson 4.



VZHOD, polfinale, sedma tekma, torek ob 2.00:

BOSTON (1) - WASHINGTON (4) 3:3

Toronto (3) - CLEVELAND (2) 0:4

Prva tekma finala Vzhoda bo v četrtek ob 2.30.

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.