Krka je tretjič v zadnjih šestih sezonah nastopanja v Ligi ABA zasedla zadnje mesto. Foto: KK Krka/Drago Perko
Krka je tretjič v zadnjih šestih sezonah nastopanja v Ligi ABA zasedla zadnje mesto. Foto: KK Krka/Drago Perko

"Seveda si pred sezono nismo želeli, da bi na tak način obstali. S tem nismo zadovoljni. Smo pa seveda veseli, da ostajamo v ligi, ampak, kot pravim, z rezultati pa žal ne moremo biti zadovoljni. Res je, da smo imeli na koncu tudi malo nesreče. Mislim, da bi tekmo z Borcem verjetno lahko dobili, če bi bili kompletni. Imamo težave z Macuro in Radovanovićem, ki sta na žalost končala sezono. Vidimo, kako kakovostna je liga. Vedeli smo, da bo preskok za igralce velik, ampak določeni so že naredili velik korak naprej. Komaj čakamo prihodnjo sezono, in upam, da bo šlo bolje," je za MMC povedal direktor novomeškega kluba Jure Balažić.

Prihodnjo sezono 16 ekip v Ligi ABA

Mislim, da bo to samo še dvignilo atraktivnost lige. Da ne govorimo o finančnem vložku, ki bo zagotovo dvignil celotno ligo na višjo raven. Liga ABA je izredno gledana, Dubaj pa bo, sem prepričan, s sestavo ekipe atraktiven in zanimiv nasprotnik, ki ga bodo hoteli gledati ljudje še širše. Tako da jaz tega res ne vidim kot slabo stvar, ampak samo še kot večjo izpostavljenost po svetu. To je zagotovo še ena od ekip, ki bo napolnila dvorano. Ne vidim slabe stvari v tem.

Jure Balažić o prihodu Dubaja v Ligo ABA

Kot vedno v zadnjih letih so tudi tokrat na Dolenjskem pred začetkom poudarili, da sta želja in cilj mirna plovba po Jadranu in zagotovitev obstanka brez napetih zadnjih krogov. Toda že sedmo sezono zapored so se sedemkratni slovenski prvaki bojevali za obstanek, vmes so dvakrat izpadli, se potem tudi obakrat ekspresno vrnili med elito, letos pa jim je torej odhod v nižji rang preprečila širitev lige. V petek je namreč v javnost prišla novica, da bo po novem Liga ABA štela 16 članov. Kot je to v navadi, se ji bo pridružil prvak Lige ABA 2, poleg njega pa še Dubaj.

Že nekaj časa je bilo jasno, da bo klub iz Združenih arabskih emiratov, ki ima z visokimi finančnimi zmogljivostmi velike ambicije tudi v Evroligi, novi član regionalne druščine, ki igra na območju nekdanje Jugoslavije. Jasno je bilo, da je najlažja priključitev z razširitvijo konkurence, presenečenje pa je bilo, da so se klubi odločili, da letos nobeden ne izpade. Namreč do zdaj se je zadnji neposredno preselil v Ligo ABA 2, predzadnji pa je igral dodatne kvalifikacije s podprvakom drugega razreda Jadrana. Zdaj torej finalist druge lige ostaja praznih rok. Ko so govorice o prihodu Dubaja postajale vse glasnejše, se je za Krko in Mornar pojavilo upanje oziroma "plan B", da bi morda lahko zadnji vseeno igral kvalifikacije, petkova odločitev pa je za oba prinesla olajšanje in miren zadnji krog.

Odločitev na pobudo Mornarja

"V bistvu že, če bi bile kvalifikacije, bi bila to dodatna priložnost, ki pred sezono ni obstajala. Tudi ta del bi sprejeli. Na pobudo Mornarja je potem prišlo do tega glasovanja, kjer smo pač izglasovali to odločitev. Veseli smo, da je tako, ampak verjamem, da, če bi igrali kvalifikacije, bi obstali. Kot pravim, bi pa raje videl, da bi bil s to odločitvijo rešen Mornar kot mi, ampak v vsakem primeru smo zadovoljni, da smo še naprej člani Lige ABA," je nadaljeval Balažić, nekdanji kapetan Krke, ki je to vlogo opravljal tudi v reprezentančni majici na EuroBasketu 2015.

Krka je na 26 tekmah zmagala petkrat. Mornar je ostal njen edini tekmec v boju za izognitev zadnjega mesta. Novomeščani so imeli sicer boljši rezultat na medsebojnih tekmah, toda črnogorska zasedba je imela zmago več. Preostala konkurenca pa je bila korak pred njima. Cibona, ki je zasedla 12. mesto, je imela že devet zmag in je bila že nekaj časa v varni coni. "Konkurenca me ni presenetila. Vedel sem, da je tako. Dejstvo je, da smo imeli cel kup tekem, ki smo jih izgubili na žogo ali dve, in to povsem po lastni krivdi. Če bi dobili dve tekmi več, bi bili varni. Malenkosti so odločale. V enem trenutku bi bili lahko, recimo, deseti na lestvici in bi bila sezona označena za zelo uspešno. Dve podaji v roke in bi se razpletla drugače," je poudaril 43-letni Novomeščan.

Jure Balažić je pred štirimi leti postal direktor Krke. Foto: KK Krka/Drago Perko
Jure Balažić je pred štirimi leti postal direktor Krke. Foto: KK Krka/Drago Perko

Po vrnitvi v Ligo ABA so Novomeščani sezono dobro začeli, saj so v uvodnem krogu v gosteh na krilih Jurija Macure ugnali FMP. Sledil je niz šestih porazov. Pet je bilo zanesljivih, vmes pa so zamudili veliko priložnost na gostovanju v Baru, ko so v zadnji četrtini zapravili lepo prednost. Ob novem obisku Beograda so vpisali drugo zmago, saj so bili v gosteh boljši tudi od Mege. Zatem so izgubili štiri srečanja zapored. Pogosto se jim je dogajalo, da so padli v krizo, črne minute pa je tekmec znal izkoristiti in naredil odločilno prednost. V 13. krogu so proti Borcu le dočakali prvo domačo zmago, ki pa so ji sledili novi štirje porazi.

Jan Špan je kapetan in prvi strelec Krke v tej sezoni. S povprečje 12,7 tudi edini dvomesten med Novomeščani v Ligi ABA. Foto: KK Krka/Drago Perko
Jan Špan je kapetan in prvi strelec Krke v tej sezoni. S povprečje 12,7 tudi edini dvomesten med Novomeščani v Ligi ABA. Foto: KK Krka/Drago Perko

Slovenski bazen precej omejen

Predvsem ostaja grenak priokus zaradi neuspeha na domačem obračunu s FMP-jem, ko so izgubili že praktično dobljeno tekmo. Panterji so se v končnici rednega dela vrnili iz skoraj brezizhodnega položaja, na koncu pa so se zmage veselili po podaljšku. So pa zato varovanci Gašperja Okorna odigrali dobro zadnjo četrtino konec januarja proti Mornarju. Premagali so ga z višjo razliko, kot je on njih, kar je bilo pomembno, vendar pa jim ponovne zmage ni uspelo nadgraditi. Šest naslednjih tekem so izgubili, vmes doživeli tudi visoke poraze, nekaj upanja pa sta vlili predstavi proti Splitu in Igoeki. Nato so proti Cedeviti Olimpiji prikazali igro sezone, toda tudi prekinitev serije porazov proti domačemu tekmecu ni bila dovolj, da bi se izognili zadnjemu mestu.

Drugi najuspešnejši slovenski klub vseh časov ima za sabo zelo močnega in stabilnega pokrovitelja, vseeno pa po finančnih zmožnostih dolenjski kolektiv ne more konkurirati vrhu lige: "Upam, da bo ta sezona dobra šola. Treba se je zavedati, kakšne proračune imajo določene ekipe, kakšnega pa mi. Mi imam precej manj prostora za napake. Ena stvar je, da se ti mora poklopiti na tekmah, ki jih moraš dobiti. Teh dobljenih tekem ne smeš izgubljati. Druga stvar pa je seveda sestava ekipa, kjer se morajo tudi igralci ujeti. Ne samo, da se prilagodijo na kakovost tekmovanja, ampak da je tudi kemija v ekipi dobra. S športnega vidika si vedno želiš čim višje. Treba pa je vedeti, da je bazen igralcev v Sloveniji precej omejen. Visokih igralcev res ni veliko, tako da delamo pač po zmožnostih. Upam seveda, da bo med igralci še kakšen odskočil."

Lestvica:                            
CRVENA ZVEZDA            26 22  4  48
PARTIZAN                 26 20  6  46
BUDUĆNOST                26 19  7  45
MEGA                     26 16 10  42
CEDEVITA OLIMPIJA        26 16 10  42
ZADAR                    26 14 12  40
IGOKEA                   26 13 13  39
SC DERBY                 26 11 15  37
-------------------------------------
SPLIT                    26 11 15  37
BORAC                    26 10 16  36
FMP                      26 10 16  36
CIBONA                   26  9 17  35
MORNAR                   26  6 20  32
KRKA                     26  5 21  31

Tujci v tej sezoni razočarali

Jedro ekipe Krke sestavljajo slovenski košarkarji. Nekateri med njimi so priložnost, ki so jo prvič dobili na taki ravni, solidno izkoristili. Leon Stergar je že lani pokazal veliko, letos je prevzel vlogo nosilca, imel vmes malce krize, ko se je vračal po poškodbi, a na splošno je za njim individualno uspešna sezona. Ne nazadnje si je izbojeval tudi mesto v reprezentanci. Drugi, ki je zelo napredoval, pa je Miha Cerkvenik, ki je še pred dvema letoma igral le v slovenski ligi pri Iliriji, zdaj pa se razvija v nevarnega strelca z razdalje: "Res je Miha naredil velik korak naprej. Napredoval je že lani, letos pa še bolj. Ves čas se je videl napredek, in mislim, da se je konstantno vzpenjal. Podobno Stergar, ki je imel vmes neko luknjo, ampak to so fantje, ki so bili vrženi praktično v vloge nosilcev, kar mogoče na začetku tudi ni bil čisto tak načrt. Vendar so neke poškodbe teh tujih igralcev pripeljali do tega in mislim, da so fantje kar izkoristili priložnost. Bi bila pa seveda slika precej lepša, če bi bili višje na lestvici."

Podobno kot pred dvema letoma, ko je izpadla iz Lige ABA, je imela Krka tudi letos veliko težav s poškodbami, predvsem tujih okrepitev. V sezono je vstopila s tremi Američani, a se je hitro za sodelovanje zahvalila Zeni Edosomwanu. Jairus Hamilton, ki je novinec v Evropi, in Isaiah Cousins, od katerega so ogromno pričakovali, sta dobro začela in pokazala nekaj všečnih predstav, toda potem so se pri obeh začele zdravstvene težave in po njih nista bila več ista. Cousins, ki je bil pripeljan kot glavni nosilec igre, je medtem že zapustil Slovenijo, Hamilton pa še naprej ne najde ritma. Dodatno sta moštvo pod obročema okrepila Marko Radovanović, ki se je prejšnji teden huje poškodoval, in Darko Planinić, ki je, čeprav so najboljša leta za njim, še vedno dobrodošla moč pod košem, kjer je v Novem mestu zaradi vseh naštetih težav – nadaljuje se tudi kalvarija poškodb Macure – kar nekaj vrzeli.

Večini igralcev se pogodbe letos iztečejo

Sorodna novica S predstavo sezone nadigrali zmaje, a vprašanje, ali bo zmaga sploh kaj pripomogla

"To je sestavni del športa. Ene ekipe imajo v postavi 15 igralcev, mi pa nekaj manj. Potem pridejo že naši domači mladi na vrsto. Moraš imeti srečo. Tukaj v naših krajih se rade omenjajo sezone, ko je bil trener Aleksandar Džikić in smo osvojili Eurochallenge, ampak realno je bil takrat en igralec poškodovan največ 14 dni. So sezone, ko se ti zgodi, da nobeden ni. Zdaj taka poškodba, kot se je Radovanoviću zgodila proti Šentjurju, je pa stvar, na katero ne moreš vplivati. Na parketu malo zdrsne, koleno se upogne v napačno smer in je sezone konec. Macura podobno. Ne vem, kaj reči. Samo upamo, da se to ne bo več dogajalo," je povedal Balažić.

Lani je po osvojitvi Lige ABA 2 poudaril, kako pomembna je kontinuiteta kadra, torej, da se jedro zadrži, temu pa doda le manjkajoče delce. Tudi v prihodnje je želja, da se daje priložnost domačim igralcem, se pa večini po letošnji sezoni pogodba izteče. Trener Okorn je še pod pogodbo. "Ja, v idealnem svetu je želja domače jedro in potem dodatek kakovostnih tujcev. Ne vem, kakšne ponudbe bodo fantje dobivali, če jih bodo. Mislim, da bi letos recimo, če bi mogoče imeli na mestu Cousinsa nekoga, ki bi imel manj težav s poškodbami oziroma bi igral v takem ritmu, kot je on začel sezono, mi bili videti precej bolje. Zagotovo je lažje postaviti sistem, ki je večini ekipe že znan in ko se igralci poznajo med sabo, ko vedo, kaj kdo dobro počne. Težko je kar koli napovedati, saj so fantje vseeno bili letos na malo večjem odru in določeni so vendarle pokazali dobre igre. Zdaj, ko vemo, kje smo, se lahko počasi začnemo pogovarjati z igralci in sestavljati ekipo za prihodnjo sezono," je dodal Krkin direktor. Novomeščane zdaj čaka zaključek Lige Nova KBM. Redni del bodo končali na prvem mestu, nato pa je cilj, da po treh letih znova zaigrajo v finalu državnega prvenstva.