Jurica Golemac pričakuje, da bodo njegovi varovanci odigrali boljšo tekmo kot v sredo proti Bursasporju. Foto: www.alesfevzer.com
Jurica Golemac pričakuje, da bodo njegovi varovanci odigrali boljšo tekmo kot v sredo proti Bursasporju. Foto: www.alesfevzer.com

"Zvezda je zelo fizična ekipa. Praktično igra z dvema centroma na položajih štiri in pet. Še bolj je fizično močna kot Bursaspor. Čaka nas zelo težko delo, če ne bomo tekli in si bolje podajali, kot smo proti Bursasporju," je po porazu v uvodnem krogu Evropskega pokala v sredo zvečer dejal trener slovenskih prvakov Jurica Golemac. Njegovi varovanci so do zdaj opravili svoje delo v Ligi ABA po pričakovanjih. Doma so bili boljši od Borca, v gosteh pa od Splita.

Na teh dveh srečanjih so zmaji obakrat dominirali v skoku, v povprečju zbrali več kot 22 podaj in bili strelsko zelo razpoloženi, saj so izza črte metali 50-odstotno. Nato je bila v sredo proti precej močnejšemu tekmecu od teh dveh v Eurocupu njihova predstava bistveno slabša. "Ne smemo biti nezadovoljni. Borac je neugoden, tudi v Splitu ni vedno lahko. Kakovostno smo boljši od teh dveh ekip in smo naredili, kar smo vsi pričakovali. Ko smo analizirali, vemo, da moramo nekatere stvari izvajati bolje. Predvsem mora biti kontinuiteta intenzitete v obrambi in kroženja žoge v napadu daljša," je dodal Golemac.

Težave zmajev s poškodbami

Cedevita Olimpija se je lani s Crveno zvezdo pomerila petkrat, premagala pa jo je enkrat. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović
Cedevita Olimpija se je lani s Crveno zvezdo pomerila petkrat, premagala pa jo je enkrat. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Ljubljanski trener ima veliko preglavic s poškodbami. Poleg Zorana Dragića, za katerega je že nekaj časa znano, da bo na voljo sredi novembra, imata veliko težav Lovro Gnjidić, ki je bil pripeljan kot drugi organizator igre, in Karlo Matković, ki bi moral biti odkritje sezone. Hrvaški reprezentančni center ima ogromen potencial, svojo kakovost pa je potrdil tudi proti Splitu, ko je debitiral v dresu Cedevite Olimpije. Za Matkovića zmaji nimajo dostojne menjave. Marko Radovanović ima veliko težav z igranjem na tej ravni, ob tem pa se je proti Bursasporju tudi poškodoval. Vrzel na položaju organizatorja igre pa mora zapolniti Josh Adams.

"Nimamo tistih x-faktorjev, ki smo jih pripeljali in na katere smo računali. Ne moremo trenirati z intenziteto, kakršno bi radi. Če ni Lovra, mora na enki igrati Adams. Ni bilo mišljeno, da bo toliko igral kot organizator igre, saj potem izgubljamo njegovo kakovost na položaju, kjer da veliko več," je dodal Golemac, ki ga zdaj torej časa obračun s šestkratnim prvakom Jadrana. Zvezda je tudi letos prvi favorit skupaj s Partizanom, toda v Ljubljani verjamejo, da so lahko konkurenčni beograjskima velikanoma. Lani je prav rdeče-bela zasedba končala Olimpijino regionalno sezono, potem ko je bila v polfinalu boljša z 2:1 v zmagah.

Adams: Pokazati moramo svojo najboljšo igro

Josh Adams o poškodbi Lovra Gnjidića vodi igro zmajev, ko je na klopi Yogi Ferrell. Foto: www.alesfevzer.com
Josh Adams o poškodbi Lovra Gnjidića vodi igro zmajev, ko je na klopi Yogi Ferrell. Foto: www.alesfevzer.com

Na zadnjih 17 tekmah so zmaji moštvo z Malega Kalemegdana ugnali le dvakrat. Najprej takoj po združitvi ljubljanskega in zagrebškega kluba, drugič pa torej lani v polfinalu Lige ABA, ko so odigrali izvrstno srečanje pred polnimi Stožicami. "Crvena zvezda je tudi v tej sezoni, kot vedno, zelo kakovostna ekipa. Moštvo je novo, s klopi ga vodi nov glavni trener, zato se ekipa še vedno išče, kljub temu pa imajo Beograjčani dolg seznam igralcev, zato do zadnjega dne ne bomo vedeli, kdo bo v nedeljo igral. Moramo se pripraviti, da odigramo bolje kot na sredni tekmi. Igrati moramo bolj fizično, bolj agresivno in bolj intenzivno, da napravimo korak naprej v naši igri," je pristavil ljubljanski trener.

Zvezdo zdaj vodi Vladimir Jovanović, ki je nasledil Dejana Radonjića. Beograjčani so v Evroligi v četrtek klonili prav proti nekdanjemu trenerju, ki zdaj sedi na klopi Panathinaikosa. V jadranski ligi so premagali MZT Skopje in Budućnost. Sicer so aktualni prvaki regije doživeli kar nekaj sprememb, sestavili pa znova zelo močno zasedbo. Prvo ime je za zdaj Ganec Ben Bentil, v četrtek pa so se okrepili še z odličnim Argentincem Luco Vildozo. "Pred nami je zahtevna tekma proti zelo dobri ekipi, ki igra fizično košarko, obenem pa gre za izredno visoko moštvo z veliko talentiranimi košarkarji. Čaka nas zahtevna preizkušnja in če se želimo veseliti zmage, moramo prikazati svojo najboljšo igro," je dodal Adams.


3. krog:
IGOKEA - BORAC 90:78

CIBONA - MORNAR 91:88

Sobota ob 19.00:
BUDUĆNOST – MZT SKOPJE

Nedelja ob 17.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – CRVENA ZVEZDA

Ob 21.00:
PARTIZAN – SC DERBY

Ponedeljek ob 18.00:
ZADAR – MEGA BASKET

Ob 21.00:
FMP – SPLIT

Lestvica:                             
IGOKEA                  3  2 1  +15  5
MORNAR                  3  3 0  +14  5
PARTIZAN                2  2 0  +42  4
CEDEVITA OLIMPIJA       2  2 0  +35  4
CRVENA ZVEZDA           2  2 0  +24  4
FMP                     2  2 0  +15  4
CIBONA                  3  1 2  -34  4
BUDUĆNOST               2  1 1  +31  3
ZADAR                   2  1 1  +20  3
SC DERBY                2  1 1  -16  3
BORAC                   3  0 3  -33  3
MEGA BASKET             2  0 2  -25  2
SPLIT                   2  0 2  -53  2
MZT SKOPJE              2  0 2  -38  2