Kevin Garnett je na zadnjih dveh tekmah prikazal formo izpred dveh let, ko je bil tako rekoč neustavljiv. Na peti tekmi je zbral 18 točk, 10 skokov in pod košem uspešno ustavljal Gasola, Odoma in Bynuma. Foto: EPA
Kevin Garnett je na zadnjih dveh tekmah prikazal formo izpred dveh let, ko je bil tako rekoč neustavljiv. Na peti tekmi je zbral 18 točk, 10 skokov in pod košem uspešno ustavljal Gasola, Odoma in Bynuma. Foto: EPA
Ray Allen in Kobe Bryant
Zaradi Raya Allena je bil Kobe Bryant v prvem polčasu popolnoma neviden. V drugem pa je 31-letnik še enkrat dokazal, zakaj je trenutno najboljši košarkar na svetu. Foto: EPA
Paul Pierce
Paul Pierce je v preteklosti že večkrat dokazal, da je mož za velike tekme. Bostonovemu klicu na pomoč se je odzval s 27 točkami in zanesljivo igro v obrambi. Foto: EPA
Rajon Rondo
Rajon Rondo je v akciji večera dosegel koš, ki je bržkone jeziček na tehtnici prevesil na stran Bostona. Tudi sicer je bil organizator igre Bostona za Lakerse nerešljiva uganka. Foto: EPA
Boston Celtics
Ekipa Bostona v ponedeljek popoldne potuje v Los Angeles, kjer jo čaka še zadnje dejanje v letošnji sezoni Lige NBA. Foto: EPA
Phil Jackson
Phil Jackson je imel po tekmi tudi nekaj pripomb na sojenje. Foto: EPA
Doc Rivers
Lahko Doc Rivers z Bostonom še drugič v treh sezonah odvzame skalp Lakersom v finalu Lige NBA in se v TD Gardnu vpiše med nesmrtne? Foto: EPA

Ekipa iz TD Gardna je v obrambi igrala odlično, kar rahlo dokazuje tudi izjemno slab odstotek meta iz igre na strani Lakersov (31/78 ali 39,7 % - Boston 40/71 ali 56,3 %). Prav tako so večnega tekmeca ugnali v podajah (21:12), skokih (35:34) in v izgubljenih žogah (16:13). Prosti meti: 13:26. Pri domači ekipi je bil najbolj razigran Paul Pierce (27 točk), dvomestno število točk so dosegli še Kevin Garnett, Rajon Rondo (oba 18) in Ray Allen (12). Na drugi strani je bil najučinkovitejši Bryant (38 točk), omembe vredna je bila še igra Paua Gasola (12 točk). Saša Vujačič je v desetih minutah zbral 5 točk.

Lakersi stik (ob)držali s prostimi meti
Tekmo so veliko bolje začeli domači košarkarji, ki so z bliskovitimi akcijami presenetili Lakerse, povedli s 6:0, a so se gostje hitro vrnili in v 4. minuti prek Andrewa Bynuma prišli tudi do prvega vodstva na tekmi (6:8). Bryant je bil v uvodnih minutah povsem odrezan od igre, zato pa sta njegovo delo prevzela Bynum in Derek Fisher, ki je v prvi četrtini dosegel vseh svojih 9 točk (prosti meti 5/5). Boston v obrambi ni popuščal in je Lakerse večkrat prisilil v predajo žoge, a je nato storil vse preveč napak v napadu, zaradi česar se mu ni uspelo konkretneje odlepiti od svojega nasprotnika. Prvo četrtino so Kelti na krilih Piercea, ki si je zlahka ustvarjal prostor in je dosegel 8 točk, dobili z 22:20.


Odlično v obrambi, a napake v napadu

Na začetku druge četrtine sta oba trenerja iz igre potegnila ključne igralce in jim namenila počitek. Poteza se je bolj izplačala Docu Riversu, saj so njegovi varovanci v 16. minuti po blokadi Rasheeda Wallacea in košu Tonyja Allena dosegli najvišjo prednost v prvem polčasu (30:22). Toda sledila je nova črna serija Celticsov, ki so v napadu znova storili ogromno napak (v prvem polčasu kar 11 izgubljenih žog) in Ron Artest je s trojko prednost pičle tri minute pozneje znižal na +1 (32:31). Proti koncu polčasa, v katerem je Bryant zbral "le" 10 točk (met iz igre 4/12) se je znova prebudil Pierce (v prvem polčasu 15 točk, met iz igre 7/10) in poskrbel, da je Boston v tretjo četrtino vstopil z vodstvom 6 točk (45:39).

Bryant držal stik s Celticsi

Tretjo četrtino so zopet veliko bolje začeli Kelti, ki so v 25. minuti po blokadi Kendricka Perkinsa in trojki Piercea (11 točk v četrtini) pobegnili za 11 točk (50:39). Obe ekipi sta v napadu igrali izvrstno in redko zgrešili. Kelti so zadevali kot po tekočem traku, stik z njimi pa je največ držal kar Bryant sam, ki je po katastrofalnem metu v prvem polčasu v tretji četrtini povsem eksplodiral in nanizal kar 19 točk. Kljub vsemu je Boston igral zbrano in v 33. minuti po košu Raya Allena prednost povišal na +13 (71:58). Do konca četrtine so domači v obrambi še vedno igrali dobro (Tony Allen je med drugim spektakularno blokiral met Gasolu), Lakersom pa je uspelo prednost v zadnji sekundi prek španskega krilnega centra znižati na +8 (73:65).
Rondo eksplodiral v ključnem trenutku
Na začetku zadnje četrtine, ki jo je Rivers začel z istimi košarkarji kot na zadnji tekmi, so se Lakersi hitro približali na +6, a je njihov morebitni nalet s trojko ustavil Wallace (76:67). Vseeno domača obramba ni in ni našla odgovora na razigranega Bryanta. Najboljši košarkar na svetu je, vsaj na pogled, zlahka metal tehnično izjemno težke mete. Toda njegovi soigralci mu niso sledili, štiri minute pred koncem pa je z izvrstnimi akcijami poskrbel Rondo, ki je dosegel dva izjemno pomembna koša (enega iz protinapada, pri drugem je po zgrešeni trojki Piercea žogo izmaknil iz rok Odoma in Bryanta ter jo spravil skozi obroč).
Infarktna končnica vendarle Keltom
Boston je imel tri minute pred koncem tekme 12 točk prednosti, ki pa je v dveh minutah po seriji 7:0 (vse točke so Lakersi dosegli s prostih metov) skopnela na 5 točk. Obetala se je prava drama in ta se je tudi zgodila. 43 sekund do konca je imel Artest priložnost, da z dvema prostima metoma zniža Bostonovo prednost na +3, a je oba zgrešil, na drugi strani pa je za akcijo večera poskrbela naveza Garnett-Pierce-Rondo. Boston je izvajal avt, imel je le 4 sekunde, da žogo prenese na polovico L.A.-ja. Garnett je našel Piercea, ta je hitro podal Rondu, ki je iz izjemno težkega položaja žogo položil v koš. Šah mat v treh potezah. Zmago sta s prostima metoma potrdila Garnett in Ray Allen.

Jackson čakal na Bryanta
"Čakali smo na Kobeja. Ob polčasu smo mu na novo povili gleženj in potem je njegova igra stekla," je po tekmi dejal sicer dobro razpoloženi trener Lakersov Phil Jackson. Nadaljeval je: "Toda, to ni dovolj. Če pogledamo statistiko, so nas krepko nadigrali in na tako pomembni tekmi, kot je bila ta, se to seveda še dodatno pozna." Bryantu met v prvem polčasu ni stekel. Jackson je o tem še dodal: "Velikokrat je imel priložnost za met, ki pa je ni izkoristil. Prav tako je zgrešil nekaj lahkih metov. Enostavno je začel igrati šele v drugem polčasu."

Rivers: Kobe je bil neverjeten!
Trener Bostona Doc Rivers je vedel, da bo prišel trenutek, ko bo Bryant zadeval nemogoče. Na to je tudi opozoril svoje varovance. "Mislim, da je dosegel 19 zaporednih točk, čeprav se mi je zdelo, da jih je dosegel bistveno več," je povedal Rivers in nadaljeval: "Moral sem vzeti minuto odmora, da zberem fante in jim svetujem. Videlo se je, da želijo Bryanta množično kriti, toda zakaj? Saj doseže le 2 točki na napad." Zaključil je: "Bil je neverjeten, toda treba je kriti še preostale štiri igralce."

Pierce bi lahko igral za Patriotse
Na novinarski konferenci po tekmi so kapetana Bostona Paula Piercea ves čas spraševali o akciji tekme, ko je najprej spretno ujel težko žogo Garnetta in jo nato še natančno podal Rondu za odločilen koš. "Videli ste Randyja Mossa in Toma Bradyja v eni osebi. Žogo sem najprej ujel, potem pa sem v Bradyjevem slogu podal naprej Rondu," se je pošalil kapetan, nato pa nadaljeval v resnejšem tonu: "Nočeš iti v L.A. z zaostankom 3:2. Šesta tekma bo za nas najpomembnejša. Mislim, da smo dovolj kakovostna ekipa, še posebej v gosteh, da iz Los Angelesa odnesemo tisto, po kar bomo šli."

Pierce je po zmagi na drugi tekmi namignil, da Lakerse v Bostonu čaka "metla". To se ni zgodilo, zato so ga novinarji povprašali, kaj si je mislil, ko je njegova izjava prišla v javnost. "Briga me. Mislil sem samo o zmagah na domačih tleh. Verjel sem, da lahko dobimo vse tri tekme in osvojimo naslov. To je bilo to. Te izjave ne obžalujem, dejstvo je le, da verjamem v naš kolektiv. S tem nisem hotel žaliti Lakersev, to ni bil moj namen," je še pristavil najkoristnejši igralec finala leta 2008.

Finale, peta tekma:
BOSTON - LA LAKERS 3:2
92:86 (22:20, 23:19, 28:26, 19:21)
Pierce 27, Garnett (10 skokov) in Rondo 18, R. Allen 12, Wallace 5, Perkins, T. Allen in Robinson 4; Bryant 38, Gasol 12 in 12 skokov, Fisher 9, Odom 8, Artest 7, Bynum 6, Vujačič 5, Farmar 1.

Šesta tekma, sreda ob 3.00:
LA LAKERS - BOSTON
Morebitna sedma tekma, petek ob 3.00:
LA LAKERS - BOSTON