Erazma Lorbka, velikega slovenskega junaka zadnjega evropskega prvenstva, tokrat ne bo na reprezentančnem zboru. Okoli koga bo selektor Memi Bečirovič gradil reprezentanco? Foto: EPA
Erazma Lorbka, velikega slovenskega junaka zadnjega evropskega prvenstva, tokrat ne bo na reprezentančnem zboru. Okoli koga bo selektor Memi Bečirovič gradil reprezentanco? Foto: EPA
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek je zelo zadovoljen z vlogo pri španskem velikanu. Je tretji strelec moštva (po 10,2 točke v španskem prvenstvu). Foto: EPA
Matjaž Smodiš
Lorbku se v Parizu obeta neposredni obračun z reprezentančnim kapetanom in nekdanjim soigralcem Matjažem Smodišem, ki se uspešno vrača po dolgotrajni odsotnosti. Poznata se do obisti. Foto: MMC RTV SLO

26-letni košarkarski biser je lani septembra navdušil Slovenijo. Na evropskem prvenstvu je prispeval ključni delež za četrto mesto čete Jureta Zdovca in vozovnico za Turčijo, kjer pa ga kljub takšnemu spektaklu, kot je svetovno prvenstvo in med drugimi obračun z zvezdniško ameriško reprezentanco, ne bo. "Izvirni greh" je bil po njegovem storjen po turnirju na Poljskem, saj je takoj začel nastopati za Barcelono, h kateri se je preselil iz moskovskega CSKA-ja.

Ta bo, z (znova) zdravim Matjažem Smodišem na čelu, ravno polfinalni nasprotnik Kataloncev na zaključnem turnirju Evrolige prihodnji konec tedna. Lorbek obljublja le trd boj, za finale iz drugega para pa napoveduje Olympiacos.

Odziv naših bralcev je bil buren, govorijo o katastrofi in ne morejo razumeti, da želite eno poletje preživeti z družino. Kaj lahko rečete navijačem?
Predvsem je ta pavza potrebna zaradi zdravja in poškodb. Z njimi imam težave, pa tudi zaradi družine. To ne pomeni, da se v prihodnje ne bom odzval na reprezentanco, ampak letos pač ne. Tudi zato, ker je sezona najdaljša do zdaj. Imam ponavljajoče težave s hrbtenico, ki se morajo končati.

Svetovno prvenstvo ni dovolj velika motivacija?
Če te pavze ne naredim, se bodo te poškodbe razvile oz. nadaljevale.

Je sezona res tako naporna?
Predvsem je težava v tem, da sem po evropskem prvenstvu takoj začel igrati za Barcelono, brez pravega počitka. Letos je klubska sezona naporna kot še nikoli, takoj po koncu se že začnejo priprave in tako ne more več iti.

Kaj pravi Memi Bečirovič?
Selektor je razumel mojo situacijo. Ve, da bom izguba za ekipo, vendar igralec se glede tega odloči sam.

Ste zadovoljni z vlogo pri Barceloni?
Ja. Sem zelo zadovoljen. Predvsem zato, ker imamo dobre rezultate. Pomembno je tudi, da igram tisto, kar najbolje znam in te moje odlike potem uporablja tudi naš trener.

Final 4 je pred vrati, kaj napovedujete za polfinale proti CSKA-ju?
CSKA je verjetno najbolj izkušena ekipa na tem zaključnem turnirju, kar mislim, da pove dovolj. Šlo bo zagotovo za trdo tekmo, saj se obe ekipi zelo dobro poznata.

Med drugim ste za Ruse igrali tudi vi pred selitvijo v Katalonijo. Poleg vas je CSKA zamenjal tudi trenerja. Ste vendarle lahko postregli s kakšnimi informacijami?
Seveda se pogovarjamo in skušamo čim bolje pomagati našemu strokovnemu štabu s svojim pogledom in znanjem.

Sta se z nekdanjim soigralcem pri CSKA-ju in reprezentanci Matjažem Smodišem slišala? Ne.

Če se uvrstite v finale, kdo vam bo stal nasproti?
Mislim, da je v drugem polfinalu Olympiacos ekipa, ki je boljša.

Se z Jako Lakovičem kaj pogovarjata o reprezentanci?
Ne. To je odločitev vsakega posameznika.

Jaka je bil tudi na Camp Nouu ob sredinem izpadu iz polfinala Lige prvakov. Kakšen je bil odziv po porazu nogometašev Barcelone? Ste razočaranje opazili tudi sami košarkarji?
Ne. Tak poraz ni lahek za celo mesto, ki ima tako rado nogomet. Morajo zmagati v španski ligi, pa bo vse v redu. Jaz si tekme nisem ogledal na stadionu, ampak doma.